Oprez ulagača na valutnim tržištima, u fokusu ECB i britanski izbori

Oprez ulagača na valutnim tržištima, u fokusu ECB i britanski izbori

Evro se u četvrtak zadržao nedaleko najviših nivoa u šest meseci prema dolaru na međunarodnim tržištima, a oprezno se trguje pred sednicu Evropske centralne banke (ECB) i britanske parlamentarne izbore.


Evrom se jutros trgovalo po 1,1259 dolara, što znači da je ojačao blagih 0,1 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

U fokusu je i britanska funta, kojom se trgovalo po 1,2969 dolara, pri čemu se zadržala nedaleko najvišeg nivoa u dve nedelje, od 1,2978 dolara, na koje se jutros u jednom trenutku popela dok svu pažnju prikupljaju britanski izbori.

Dolar je oslabio 0,3 posto prema jenu, na 109,72 jena, klizeći ponovo prema najnižim nivoima u približno sedam nedelja, od 109,115 jena, koje je nakratko zabeležio u trgovanju u sredu.

Ulagači će uobičajeno pratiti redovnu sednicu ECB-a, iako se ne očekuju promene postojeće nivoe kamatnih stopa, kao ni izmene vezane za program kupovine obveznica.

Evro je ojačao oko 10 posto prema dolaru u proteklih pet meseci, delimično zbog slabljenja američke valute, ali takođe i zbog stajališta da će jačanje inflacije podstaći ECB da podigne kamatne stope početkom iduće godine.

Međutim, u sredu objavljeni izveštaji da će ECB smanjiti procene inflacije prigušila su očekivanja tržišta da bi ECB u porukama sa sednice mogao signalizovati lagano privođenje kraju ciklusa popustljive monetarne politike prema kraju godine.

Analitičar francuske banke Credite Agricole Valentin Marinov smatra da bi snižene procene inflacije mogle raspršiti među ulagačima priželjkivanu najavu laganog okončanja kvantitativnog ublažavanja već u septembru. Očekuje da će ECB-ova poruka s današnje sednice biti sklonija popustljivoj monetarnoj politici.

“Povratak oprezne ECB-ove retorike u vezi evra, pored revizije procena inflacije i poruke u smeru podsticajnih mera koju će Mario Draghi verovatno iskoristiti kada bude davao konstruktivnu ocenu o poboljšanim izgledima u vezi ekonomije, uopšteno bi moglo da pritisne zajedničku evropsku valutu”, dodaje Marinov.

Također, u fokusu su najnovije ankete u Britaniji objavljene u sredu koje su pokazale da će premijerka Theresa May na izborima u četvrtak povećati većinu u parlamentu, a sugerišu da će se njena odluka da sazove izbore kako bi ojačala svoju poziciju u pregovorima o Brexitu isplatiti.

“Tržišta su, čini se, uračunala da će konzervativci premijerke May osvojiti većinu, a dobiju li uverljivu većinu od preko 50 mesta, to će se verovatno smatrati pozitivnim ishodom za funtu”, kazala je Jasslyn Yeo, valutna analitičarka u J.P. Morgan Asset Managementu.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous FAO prognozira skok uvoza hrane u 2017. godini
Next U Rumuniji rast plata 300 odsto, MMF uputio kritike

You might also like

Dinar stabilan prema evru

Zvanični srednji kurs sutra će biti 123,4129, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na današnji dan, saopštila je Narodna banka Srbije.

Beogradska berza: Metalac u fokusu, rast indeksa

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je lagan oporavak domaćeg tržišta akcija uz promet u trgovanju od 24,8 miliona RSD (0,2 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je za

Beogradska berza: Banke dobitnici dana, indeksi ojačali

Početak sedmice na Beogradskoj berzi doneo je rast vrednosti akcija i solidan promet zahvaljujući državnim obveznicama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply