OECD: Globalni rast ove godine 3,5 odsto, najbrži u poslednjih šest godina

OECD: Globalni rast ove godine 3,5 odsto, najbrži u poslednjih šest godina

Svetska ekonomija ove godine je na putu najbržeg rasta u poslednjih šest godina, po stopi od 3,5 odsto, ističu u iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U 2018. se očekuje dalji rast ekonomskih aktivnosti za 3,6 %, stoji u najnovijim procenama OECD-a.

Procena za 2017. nije tek blago poboljšanje od poslednje procene u martu kada se očekivao rast za 3,3 %, to je takođe i najbolji rezultat od 2011. godine, ističu iz te organizacije sa sedištem u Parizu.

Uprkos optimističnijim prognozama, to su ipak nešto slabije stope rasta nego pre financijske krize 2008.-2009. godine, rekao je glavni sekretar OECD-a Angel Gurria.

“Sve je relativno. Ono što ne bih voleo da činimo je da slavimo činjenicu da nismo jako loši već osrednji”, rekao je Gurria u intervjuu agenciji Reuters. “To ne znači da se moramo navikavati na takvo stanje ili živeti s time. Moramo i dalje težiti da bude bolje”, dodao je.

I dok je oporavak trgovinskih i investicionih tokova podržao poboljšanjeekonomskih izgleda, Gurria je istakao da bi trebalo ukinuti prepreke trgovini i investicijama u obliku protekcionizma i propisa, čime bi se osigurao snažniji rast.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Manji skok indeksa nakon dvodnevnog pada
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Milojko Arsić: Vlada da nastavi sa fiskalnom konsolidacijom

Komentarišući rezultate parlamentarnih izbora, ekonomista Milojko Arsić ocenio je da je Vlada Srbije dobila podršku da nastavi sprovođenje reformi, ali i da ih pokrene u oblastima gde do sada nije

Makroekonomija 0 Comments

Brazil: Privreda u februaru došla do daha

Inflacija u Brazilu je porasla u februaru ove godine za 0,9 odsto, tako da je relativno blago povećanje potrošačkih cena omogućilo najvećoj ekonomiji Latinske Amerike da dođe do daha usred

Banke i finansije 0 Comments

Otvorena Bank of China u Beogradu

Bank of China danas je otvorena u Beogradu, a njenim dolaskom po rečima predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje se “eksponencijalni rast investicija u Srbiju”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply