OECD: Globalni rast ove godine 3,5 odsto, najbrži u poslednjih šest godina

OECD: Globalni rast ove godine 3,5 odsto, najbrži u poslednjih šest godina

Svetska ekonomija ove godine je na putu najbržeg rasta u poslednjih šest godina, po stopi od 3,5 odsto, ističu u iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U 2018. se očekuje dalji rast ekonomskih aktivnosti za 3,6 %, stoji u najnovijim procenama OECD-a.

Procena za 2017. nije tek blago poboljšanje od poslednje procene u martu kada se očekivao rast za 3,3 %, to je takođe i najbolji rezultat od 2011. godine, ističu iz te organizacije sa sedištem u Parizu.

Uprkos optimističnijim prognozama, to su ipak nešto slabije stope rasta nego pre financijske krize 2008.-2009. godine, rekao je glavni sekretar OECD-a Angel Gurria.

“Sve je relativno. Ono što ne bih voleo da činimo je da slavimo činjenicu da nismo jako loši već osrednji”, rekao je Gurria u intervjuu agenciji Reuters. “To ne znači da se moramo navikavati na takvo stanje ili živeti s time. Moramo i dalje težiti da bude bolje”, dodao je.

I dok je oporavak trgovinskih i investicionih tokova podržao poboljšanjeekonomskih izgleda, Gurria je istakao da bi trebalo ukinuti prepreke trgovini i investicijama u obliku protekcionizma i propisa, čime bi se osigurao snažniji rast.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Manji skok indeksa nakon dvodnevnog pada
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Američke fabrike povećale proizvodnju u maju

Rast fabričke proizvodnja u SAD ubrzan je u maju, saopštio je američki Institut za nabavke u privredi. 

Makroekonomija 0 Comments

Ekonomisti: Dobri pokazatelji privredne aktivnosti u Srbiji

Privredna aktivnost u Srbiji je porastu, a prvi put dešava se da izvoz raste mnogo brže nego uvoz, rečeno je na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi-MAT u

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Argentina i Rusija ostavile sva ostala tržišta u svetu daleko iza sebe

Berze zemalja u usponu, posebno u Argentini, Rusiji, Brazilu i Pakistanu, ostvarile su najbolje rezultate u prvoj polovini 2016.godine, dok je najveći pad zabeležila berza u Italiji. Na vrhu liste učinaka

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply