OECD: Globalni rast ove godine 3,5 odsto, najbrži u poslednjih šest godina

OECD: Globalni rast ove godine 3,5 odsto, najbrži u poslednjih šest godina

Svetska ekonomija ove godine je na putu najbržeg rasta u poslednjih šest godina, po stopi od 3,5 odsto, ističu u iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U 2018. se očekuje dalji rast ekonomskih aktivnosti za 3,6 %, stoji u najnovijim procenama OECD-a.

Procena za 2017. nije tek blago poboljšanje od poslednje procene u martu kada se očekivao rast za 3,3 %, to je takođe i najbolji rezultat od 2011. godine, ističu iz te organizacije sa sedištem u Parizu.

Uprkos optimističnijim prognozama, to su ipak nešto slabije stope rasta nego pre financijske krize 2008.-2009. godine, rekao je glavni sekretar OECD-a Angel Gurria.

“Sve je relativno. Ono što ne bih voleo da činimo je da slavimo činjenicu da nismo jako loši već osrednji”, rekao je Gurria u intervjuu agenciji Reuters. “To ne znači da se moramo navikavati na takvo stanje ili živeti s time. Moramo i dalje težiti da bude bolje”, dodao je.

I dok je oporavak trgovinskih i investicionih tokova podržao poboljšanjeekonomskih izgleda, Gurria je istakao da bi trebalo ukinuti prepreke trgovini i investicijama u obliku protekcionizma i propisa, čime bi se osigurao snažniji rast.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Manji skok indeksa nakon dvodnevnog pada
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan

You might also like

Tema dana 0 Comments

Tramp menja zakonske propise u sektoru finansijskih usluga, potrošači neće biti na prvom mestu

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegova administracija radi na izmenama bankarske regulative poznate kao “Dodd-Frankov” zakon iz 2010. godine, kojim se reguliše poslovanje finansijskih institucija i regulatornih agencija.

Društvo 0 Comments

Business Insider: 10 najvećih problema današnjice

Treću godinu zaredom milenijalci koji učestvuju u istraživanju Svetskog ekonomskog foruma o globalnim rizicima veruju da su klimatske promene najveći problem današnjice.

Makroekonomija 0 Comments

Francuska ekonomija usporila

Francuska centralna banka srezala je svoje prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje za 2016. i 2017. godinu, navodeći kao razlog pogoršanje stanja globalne ekonomije i britansku odluku da napusti

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply