FAO prognozira skok uvoza hrane u 2017. godini

FAO prognozira skok uvoza hrane u 2017. godini

Ponuda i potražnja za hranom na globalnim tržištima trenutno su uravnotežene, ali će vrednost uvoza ove godine skočiti zbog viših troškova transporta i većeg obima uvezene hrane, procenjuje agencija FAO.

Vrednost uvoza hrane skočiće u 2017. za 10,6 posto u odnosu na prošlu godinu i premašiti 1.300 milijardi dolara, navodi FAO u četvrtak u najnovijim detaljnim prognozama za globalna tržišta hrane.

FAO objavljuje prognoze za sve osnovne prehrambene namirnice u proleće i u jesen.

foto: SheKnow

foto: SheKnow

U najnovijem izveštaju napominju da će skok troškova uvoza biti posebno izražen u najslabije razvijenim, te siromašnim zemlja-uvoznicama i onima u supsaharskoj Africi, i to zbog pojačanog uvoza mesa, šećera, mleka i mlečnih proizvoda i uljarica.

Vrednost uvoza trebala bi da poraste u svim kategorijama prehrambenih proizvoda izuzev ribe, i to zbog snažnog rasta sektora akvakulture koji uspeva da podmiri skok potražnje za tom prehrambenom namirnicom, objašnjavaju u FAO-u.

Ocenjuju ujedno da su globalna tržišta trenutno dobro snabdevena svim osnovnim prehrambenim namirnicama, uprkos mogućim razlikama među pojedinim zemljama odnosno regijama.

Predviđaju da će cene pšenice ostati stabilne u predstojećem razdoblju, posebno u prvoj polovini poljoprivredne sezone. Visok nivo proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, trebala bi da garantuju žestoku konkurenciju među vodećim izvoznicima tih vrsta žitarica, dodaju.

Proizvodnja uljarica trebala bi u sezoni 2016/2017. skočiti na rekordni nivo zahvaljujući najpre izvanrednom rodu soje. Prve naznake signalizuju dobru opskrbu o snabdevanje i u sezoni 2017/2018., što dodatno pritiska njihove cene.

Proizvodnja mesa trebala bi da stagnira treću godinu zaredom, zbog očekivanog pada u Kini, dok bi proizvodnja mleka trebala da poraste za 1,4 posto.

Cene hrane u maju ponovo porasle

Odvojeno su iz FAO-a izvestili da je indeks korpe osnovnih prehrambenih proizvoda u maju porastao nakon dvomesečnog razdoblja pada, za 2,2 %u odnosu na april, dostigavši prosečnih 172,6 bodova. U odnosu na prošlogodišnji maj njegova je vrednost viša nekih 10 %.

Foto:The Bullvine

Foto:The Bullvine

Rast FAO-ovog indeksa umaju odražava poskupljenje svih činilaca korpe uz izuzev šećera, čije su cene pale 2,3 posto, kliznuvši na najniži nivo u nešto više od godinu dana. U FAO-u taj pad objašnjavaju neočekivano visokim nivoom proizvodnje u najvećem svetskom izvozniku Brazilu i slabljenjem njegove valute reala koji je preusmerio proizvođače na izvoz šećera.

Najviše su u maju poskupeli mleko i mlečni proizvodi, za 5,1 posto u odnosu na april, odnosno za čak 51 posto u odnosu na prošlogodišnji maj. U FAO-u izdvajaju snažnu domaću potražnju za maslacem u Evropi i Severnoj Americi.

Povoljne prognoze za žitarice

FAO odvojeno predviđa i kontinuirano povoljnu ponudu i potražnju za žitaricama u 2017/2018. godini.

Prema trenutnim prognozama agencije UN-a ove godine u svetu bi trebalo biti proizvedeno ukupno 2,594 milijarde tona žitarica, čime bi proizvodnja trebala tek neznatno pasti ispod prošlogodišnjeg nivoa.

Foto:Tutusaus

Foto:Tutusaus

Pritom bi se proizvodnja pšenice trebala smanjiti za 2,2 posto dok bi proizvodnja kukuruza trebala porasti za 1,4 posto, procenjuju u FAO-u.

Ukupna potražnja za žitaricama trebala bi u 2017/2018. dostignuti rekordnih 2,584 milijardi tona, izračunali su u agenciji UN-a, uz blagi pad potražnje za pšenicom i nešto izraženiji rast potražnje za kukuruzom.

Zalihe žitarica trebale bi se na kraju sezone zadržati nadomak rekordnih nivoa i iznositi 703 miliona tona, procenjuju u FAO-u.

Nakon tri godine rasta obim trgovine žitaricama trebao bi se u 2017/2018. smanjiti, i to za 1,2 posto, na 391 milion tona, najvećim delom zbog očekivane slabije uvozne potražnje za pšenicom i kukuruzom, stoji u izveštaju.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Počeo sa radom Registar stambenih zajednica u Srbiji
Next Oprez ulagača na valutnim tržištima, u fokusu ECB i britanski izbori

You might also like

Kompanije 0 Comments

Šta najavljuje Mark Zuckerberg u polusatnom govoru: AI, VR i dronovi tehnologije budućnosti

Na 8. Facebookovoj konferenciji Mark Zuckerberg je tokom polusatnog govora o planovima kompanije u narednih 10 godina.

Najvažnije vesti 0 Comments

I u Srbiji sve više investiraju u zlato

Niske kamate na štednju naveli su mnoge vlasnike novca u Srbiji da promene prioritete ulaganja i da kapital plasiraju u zlato, piše “Politika”.

Banke i finansije 0 Comments

Komercijalna planira kupovinu stranih banaka

Komercijalna banka planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći deo portofolija tih banaka, kako bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije, saznaje Tanjug.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply