FAO prognozira skok uvoza hrane u 2017. godini

FAO prognozira skok uvoza hrane u 2017. godini

Ponuda i potražnja za hranom na globalnim tržištima trenutno su uravnotežene, ali će vrednost uvoza ove godine skočiti zbog viših troškova transporta i većeg obima uvezene hrane, procenjuje agencija FAO.

Vrednost uvoza hrane skočiće u 2017. za 10,6 posto u odnosu na prošlu godinu i premašiti 1.300 milijardi dolara, navodi FAO u četvrtak u najnovijim detaljnim prognozama za globalna tržišta hrane.

FAO objavljuje prognoze za sve osnovne prehrambene namirnice u proleće i u jesen.

foto: SheKnow

foto: SheKnow

U najnovijem izveštaju napominju da će skok troškova uvoza biti posebno izražen u najslabije razvijenim, te siromašnim zemlja-uvoznicama i onima u supsaharskoj Africi, i to zbog pojačanog uvoza mesa, šećera, mleka i mlečnih proizvoda i uljarica.

Vrednost uvoza trebala bi da poraste u svim kategorijama prehrambenih proizvoda izuzev ribe, i to zbog snažnog rasta sektora akvakulture koji uspeva da podmiri skok potražnje za tom prehrambenom namirnicom, objašnjavaju u FAO-u.

Ocenjuju ujedno da su globalna tržišta trenutno dobro snabdevena svim osnovnim prehrambenim namirnicama, uprkos mogućim razlikama među pojedinim zemljama odnosno regijama.

Predviđaju da će cene pšenice ostati stabilne u predstojećem razdoblju, posebno u prvoj polovini poljoprivredne sezone. Visok nivo proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, trebala bi da garantuju žestoku konkurenciju među vodećim izvoznicima tih vrsta žitarica, dodaju.

Proizvodnja uljarica trebala bi u sezoni 2016/2017. skočiti na rekordni nivo zahvaljujući najpre izvanrednom rodu soje. Prve naznake signalizuju dobru opskrbu o snabdevanje i u sezoni 2017/2018., što dodatno pritiska njihove cene.

Proizvodnja mesa trebala bi da stagnira treću godinu zaredom, zbog očekivanog pada u Kini, dok bi proizvodnja mleka trebala da poraste za 1,4 posto.

Cene hrane u maju ponovo porasle

Odvojeno su iz FAO-a izvestili da je indeks korpe osnovnih prehrambenih proizvoda u maju porastao nakon dvomesečnog razdoblja pada, za 2,2 %u odnosu na april, dostigavši prosečnih 172,6 bodova. U odnosu na prošlogodišnji maj njegova je vrednost viša nekih 10 %.

Foto:The Bullvine

Foto:The Bullvine

Rast FAO-ovog indeksa umaju odražava poskupljenje svih činilaca korpe uz izuzev šećera, čije su cene pale 2,3 posto, kliznuvši na najniži nivo u nešto više od godinu dana. U FAO-u taj pad objašnjavaju neočekivano visokim nivoom proizvodnje u najvećem svetskom izvozniku Brazilu i slabljenjem njegove valute reala koji je preusmerio proizvođače na izvoz šećera.

Najviše su u maju poskupeli mleko i mlečni proizvodi, za 5,1 posto u odnosu na april, odnosno za čak 51 posto u odnosu na prošlogodišnji maj. U FAO-u izdvajaju snažnu domaću potražnju za maslacem u Evropi i Severnoj Americi.

Povoljne prognoze za žitarice

FAO odvojeno predviđa i kontinuirano povoljnu ponudu i potražnju za žitaricama u 2017/2018. godini.

Prema trenutnim prognozama agencije UN-a ove godine u svetu bi trebalo biti proizvedeno ukupno 2,594 milijarde tona žitarica, čime bi proizvodnja trebala tek neznatno pasti ispod prošlogodišnjeg nivoa.

Foto:Tutusaus

Foto:Tutusaus

Pritom bi se proizvodnja pšenice trebala smanjiti za 2,2 posto dok bi proizvodnja kukuruza trebala porasti za 1,4 posto, procenjuju u FAO-u.

Ukupna potražnja za žitaricama trebala bi u 2017/2018. dostignuti rekordnih 2,584 milijardi tona, izračunali su u agenciji UN-a, uz blagi pad potražnje za pšenicom i nešto izraženiji rast potražnje za kukuruzom.

Zalihe žitarica trebale bi se na kraju sezone zadržati nadomak rekordnih nivoa i iznositi 703 miliona tona, procenjuju u FAO-u.

Nakon tri godine rasta obim trgovine žitaricama trebao bi se u 2017/2018. smanjiti, i to za 1,2 posto, na 391 milion tona, najvećim delom zbog očekivane slabije uvozne potražnje za pšenicom i kukuruzom, stoji u izveštaju.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Počeo sa radom Registar stambenih zajednica u Srbiji
Next Oprez ulagača na valutnim tržištima, u fokusu ECB i britanski izbori

You might also like

Kompanije 0 Comments

Letnji meseci doneli beogradskom aerodromu blagi rast putnika

Broj putnika na Aerodromu ”Nikola Tesla” (AERO) u prvih osam meseci tekuće godine dosegao je 3,29 miliona što je gotovo nepromenjeno u odnosu na 3,27 miliona godinu dana ranije, pokazuje

Najvažnije vesti 0 Comments

Vujović na koferenciji Euromoney u Beču: Srpske obveznice atraktivne investitorima

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da su srpske obveznice atraktivne za investitore, jer je i njima jasno da je odnos između prinosa i rizika na tim hartijama veoma

Kompanije 0 Comments

Odlaže se prodaja RTB Bor?

Krajnji rok za raspisivanje tendera za privatizaciju ili strateško partnerstvo za RTB Bor, koji je država odredila za kraj marta, najverovatnije će biti pomeren za kraj juna, piše “Politika”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply