ECB menja prognozu za inflaciju, evro pada

ECB menja prognozu za inflaciju, evro pada

ECB se sprema da zbog slabijih cena energije na predstojećem sastanku smanji prognozu inflacije u okviru svog izveštaja o budućim prognozama, javlja “Bloomberg”.

Novi ECB-ov nacrt sada pokazuje projekciju rasta potrošačkih cena od oko 1,5 odsto za svaku godinu – 2017, 2018. i za 2019. godinu, rekli su izvori “Bloomberga”, koji su želeli da ne budu imenovani, jer su informacije poverljive.

U prethodnom izveštaju o prognozama iz marta, ECB je predviđao da će inflacija u ovoj godini biti 1,7 odsto, dogodine 1,6 procenata, a 2019. godine 1,7 odsto.

Predlog izveštaja o prognozama biće predstavljen Upravnom savetu na dvodnevnom sastanku ECB-a u Talinu, a navedene cifre nisu konačne dok god ne budu objavljene u četvrtak.

Prognoze za baznu inflaciju, koja isključuje cene energije i hrane, verovatno će biti malo izmenjene, dok će predviđanja ekonomskog rasta, kako kažu izvori njujorške agencije, biti revidirana naviše za oko desetinu procentnog poena. Portparol ECB-a je odbio da da izjavu.

Nakon ove vesti evro je skliznuo naniže za 0,6 odsto na 1,1211 dolara, najniži nivo u okviru dnevnog trgovanja. Evropske akcije su skočile, a nemačke obveznice su se oporavile, uz prinos na 10-godišnje dužničke hartije od 0,249 odsto.

Inflacija u evrozoni je u dosadašnjem toku 2017. godine bila promenljiva, dostižući čak 2,0 odsto u februaru da bi u maju usporila na 1,4 procenta. Cilj ECB-a je da zona evra dostigne i održava stopu inflacije od nešto malo ispod 2,0 odsto u kontinuitetu na srednji rok bez novčanih podsticaja, dodaje njujorška agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous REBEC konferencija od 19. do 21. juna u Beogradu
Next Sberbanka tužila Agrokor

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Brazil tone u najdužu recesiju od 1930. godine

Privreda Brazila pala je u prvom tromesečju 2016. u još dublju recesiju, pokazali su najnoviji službeni podaci.

Tema dana 0 Comments

Dušan Vujović: Smanjenje poreza na rad tek kad se stabilizuju prihodi

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da porezi i doprinosi mogu da se smanje tek kada se stabilizuju prihodi.

Makroekonomija 0 Comments

Nemačka ekonomija porasla za pola procenta

Nemačka privreda ostvarila je rast za pola procenta u drugom kvartalu, što je bolji rezultat od očekivanog, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply