Španija konačno bliže cilju Evropske centralne banke

Španija konačno bliže cilju Evropske centralne banke

Potrošačke cene u Španiji su ovog meseca porasle najsporijim tempom od decembra, zbog čega se inflacija prvi put u pet meseci uskladila sa ciljem ECB.

Inflacija je u maju iznosila 2,0 odsto na godišnjem nivou, saopštio je španski Nacionalni institut za statistiku (INE), što je u skladu sa prognozama agencije Reuters.

Ciljana inflacija Evropske centralne banke (ECB) je blizu, ali blago ispod 2,0 odsto.

Podaci o inflaciji u Španiji objavljeni su uoči predstavljanja podataka o iondeksu potrošačkih cena u Nemačkoj, koja bi trebalo da je pala ispod cilja ECB, na 1,6 odsto.

Više cene u evrozoni povećale su pritisak na ECB da smanji svoju šemu otkupa državnih obveznica vrednu više milijardi evra, iako su zakonodavci prošle nedelje saopštili da inflacija ostaje niska i da će se ta šema nastaviti kao što je planirano.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Intersport u Srbiji beleži rast prodaje od preko 20 odsto godišnje
Next Uber otpustio 20 zaposlenih, zaposlena Appelova direktorka za marketing

You might also like

Najvažnije vesti

Svetska banka povećala prognoze rasta privrede Srbije, snižene projekcije globalne ekonomije

BDP Srbije će porasti za 1,8 odsto u tekućoj godini, što je jednako projekciji iz januara, dok će u 2017. godini porasti za 2,3 odsto, što je za 0,1 procentni

Najvažnije vesti

Fiskalni savet: Javne finansije Srbije i dalje daleko od dobrog stanja

Fiskalna konsolidacija u poslednjih godinu dana je zadovoljavajuća, jer jer deficit države trajno smanjen za više od milijardu evra, ocenio je danas Fiskalni savet i poručio da su pred novom

Makroekonomija

Ruska centralna banka ne planira intervencije na tržištu valuta

Ruska centralna banka u ponedeljak je objavila da neće intervenisati na valutnim tržištima nakon oštrog pada vrednosti rublje, umanjujući time uticaj novih američkih sankcija na rusku valutu.