Rast deviznih rezervi Kine nadmašio očekivanja

Rast deviznih rezervi Kine nadmašio očekivanja

Devizne rezerve Kine su u maju porasle četvrti mesec zaredom, pošto su stroge mere kontrole kapitala i slabljenje dolara pomogli ograničavanju odliva deviznih sredstava.

Devizne rezerve su u maju povećane za 24 milijarde dolara na 3,05 biliona dolara, u odnosu na povećanje od 21 milijarde dolara iz aprila na 3,03 biliona dolara, pokazali su danas objavljeni podaci kineske centralne banke, a prenosi agencija Rojters.

To je prvi put od juna 2014. godine da su u četiri uzastopna meseca rezerve zabeležile rast.

Ekonomisti koje je anktetirao Reuters predviđali su skok rezervi za 10 milijardi dolara na 3,04 hiljade milijardi dolara.

Vrednost zlatnih rezervi Kine je pala na 75,0 milijardi dolara krajem maja sa 75,02 milijarde dolara krajem aprila, pokazali su podaci Narodne banke Kine objavljeni na njenom zvaničnom sajtu.

Kina je u proteklim mesecima pooštrila propise koji se odnose na kretanje kapitala van zemlje, jer nastoji da podrži juan i da ograniči pad deviznih rezervi.

Zvanični Peking je prošle godine potrošio gotovo 320 milijardi dolara deviznih rezervi, nakon što su one pale za rekordnih 513 milijardi u 2015. godini.

Uprkos tome, juan je pao za 6,5 odsto prema dolaru, što je bio njegov najveći godišnji pad od 1994. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Španska banka Popular prodata banci Santander za jedan evro
Next Australija: 103 tromesečja bez recesije

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

BIS upozorava: Stiže nova ekonomska kriza

Nova globalna ekonomska kriza rađa se u ekonomijama u razvoju i mogla bi da bude gora od prethodne, upozoravaju iz Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Makroekonomija 0 Comments

Budžetski suficit na kraju novembra 76,3 milijarde dinara

Suficit budžeta Srbije na kraju novembra 2017. godine iznosio je 76,3 milijarde RSD, jer su prihodi bili 1.025,8 milijardi, a rashodi 949,5 milijardi RSD, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Makroekonomija 0 Comments

Erste: Srpski BDP raste ispod očekivanja

Analitičari Erstea poručuju da su rezultati u pogledu BDP-a u prva tri kvartala bili nešto niži no što je očekivano, sa prosekom na nivou od 1,5% međugodišnje, što je posledica

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply