Putin zainteresovan za uvođenje Ethereuma, druge najveće kriptovalute

Putin zainteresovan za uvođenje Ethereuma, druge najveće kriptovalute

Ruski predsednik Vladimir Putin zainteresovan je za Ethereum, drugu najveću kriptovalutu nakon Bitcoina. 

Putin u Ethereumu vidi potencijalno oruđe kojim bi se ruska ekonomija proširila izvan segmenta nafte i plina.

Na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu sastao se s Vitalikom Buterinom, osnivačem Ethereuma te podržao njegove planove za izgradnju mreže kontakata s lokalnim partnerima kako bi se u Rusiji implementirala “blockchain” tehnologija.

Foto:Delfi

Foto:Delfi

Blockchain tehnologija omogućila je da se digitalna informacija distribuiše, umesto kopiranja, čime je stvorena osnova za, kako se sve češće komunicira – novu verziju interneta.

Iako je tehnologija nastala za potrebe digitalne valute Bitcoin, u međuvremenu je njen potencijal postao važna tema u mnogim industrijama, a posebno u financijskom sektoru.

“Digitalna ekonomija nije zasebna industrija, već predstavlja osnovu za kreiranje novih poslovnih modela”, kazao je Putin tokom rasprave o osnaživanju dugoročnog rasta nakon što je Rusija izašla iz najveće recesije u poslednje dve decenije.

Virtuelne ili kriptovalute mogle bi pomoći ekonomiji čineći online transakcije jednostavnijim i sigurnijim.

Uz to što je valuta plaćanja, Ethereum bi mogao ubrzati moderno poslovanje izbacivanjem posrednika kao što su na primer javni beležnici.

Ruska centralna banka već je implementirala tehnologiju temeljenu na Ethereumu kao pilot projekt za obradu online transakcija i provera podataka zajmodavaca poput Sberbanka.

Zamenica guvernera centralne ruske banke Olga Skorobogatova ne isključuje mogućnost da se u budućnosti, uz pomoć Ethereum tehnologije, u Rusiji jednog dana uvede virtuelna valuta.

“Blockchain bi tehnologija na poslovanje mogla imati jednak učinak kao što je to  imao internet – promenila bi poslovne modele i eliminisala posrednika”, kazao je Vlad Martinov, savetnik Ethereum fondacije, a prenosi Bloomberg.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik.hr
Previous Saudijska Arabija ukinula Qatar Airways-u dozvolu za rad
Next Srednji kurs dinara 122,2839

You might also like

Kompanije 0 Comments

Ministar privrede: Za RTB Bor zainteresovane kompanije iz više država, Kinezi idealni

Za Rudarsko-topioničarski basen Bor zainteresovane su kompanije iz Kine, Kanade i SAD, ipak, jedino Kinezi imaju i neke drugačije strateške interese, koji nisu samo ekonomski i razmišljaju deset godina unapred,

Svetske berze 0 Comments

Da li je jačanje švajcarskog franka i slabljenje funte povezano?

Pre tri nedele došlo je do promene kratkoročnog trenda kretanja kursa GBP i CHF u odnosu na EUR.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze zabeležile pad, dolar na najvišem nivou u poslednjuh 14. godina

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, dok je vrednost dolara prema korpi valuta dostigla najviši nivo u gotovo 14 godina, nakon što je američki Fed povećao kamate

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply