Srbija šesta u Evropi po broju novih radnih mesta zahvaljujući investicijama

Srbija šesta u Evropi po broju novih radnih mesta zahvaljujući investicijama

Posmatrano kroz prizmu realizovanih 5.845 projekata, strane direktne investicije na evropskom tržištu zabeležile su u 2016. rast od 15 odsto i zabeležile rekord.

Zahvaljujući rastu broja SDI otvoreno je ukupno 259.673 novih radnih mesta (19 odsto više nego prethodne godine), od čega 16.396 u Srbiji čime se pozicionirala na šesto mesto u Evropi. Ovo su rezultati istraživanja koje je sprovela revizorsko konsultantska kompanija Ernst i Jang (EY).

Srbija je šesta zemlja u Evropi po broju novostvorenih radnih mesta, dok su Velika Britanija (1.144), Nemačka (1.063) i Francuska (779) tri najpopularnije destinacije za investitore s obzirom na to da je na tim tržištima realizovano 51 odsto evropskih SDI. Španija je zauzela četvrto mesto (308), zajedno sa Poljskom (256) koja se popela za jedno mesto na SDI listi i tako postala prva centralno evropska zemlja koja se našla na listi top pet.

“Prvi put posle finansijske krize 2008. godine, možemo da konstatujemo da je ostvaren rast evropskog BDP-a u odnosu na američki, što je direktno uticalo i na povećanje broja direktnih stranih investicija na tržištu Evrope, i to kako u proizvodnom, tako i u sektoru usluga”, smatra Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, BiH i Crnu Goru i dodaje da je Srbija na odličnom šestom mestu.

Centralna i Istočna Evropa zabeležile su najveći rast u otvaranju novih radnih mesta proisteklih iz SDI, pri čemu su Ukrajina i Moldavija, sa stopama rasta od 435 odsto i 220 odsto, bile najuspešnije. Zahvaljujući SDI projektima, u Poljskoj je otvoreno 22.074 radnih mesta, a prva na listi po broju novootvorenih radnih mesta (43.165) je Velika Britanija, dok su se Rusija, Srbija, Francuska i Rumunija pridružile liderima liste Velikoj Britaniji, Poljskoj i Nemačkoj.

Rezultati istraživanja ukazali su i na to da su kompanije sa sedištem u SAD bile najveći strani investitori u evropsko tržište, sa 1.310 SDI projekata (22 odsto ukupnih investicija). Ipak, najveći deo direktnih stranih investicija poreklom je iz Evrope – reč je o 3.233 SDI projekata i 137.387 novokreiranih radnih mesta. Nemačka je učvrstila svoju poziciju lidera u investicijama izvan izvan svojih granica, “lansirajući” 651 projekat, što je za 25 odsto više nego 2015. Na listi top pet domaćih investitora našli su se još i Francuska (346), Velika Britanija (335), Švajcarska (289) i Italija (187). Rezultati istraživanja kompanije EY pokazali su da su kineski investitori povećali svoje aktivnosti – zabeleženo je 279 SDI projekata, ili 25 odsto više, i otvoreno 7.919 novih radnih mesta. Dve trećine ukupnih kineskih investicija usmereno je u projekte iz oblasti marketinga i prodaje (52) i u investicione projekte u proizvodni i istraživačko-razvojni sektor (22).

Softer sektor najatraktivniji za ulaganja

Softver i usluge podrške pri poslovanju, činili su četvrtinu SDI projekata, što ukazuje na ubrzani proces digitalne transformacije Evrope. Najveći izvor evropskih stranih investicija bio je softver, koji je generisao 780 projekata (rast od 12 odsto). Usluge podrške pri poslovanju su drugi najaktivniji sektor za SDI (rast od 47 odsto). Proizvodni sektor Evrope u 2016. godini činio je sa 1.538 projekata direktnih stranih investicija šest odsto rasta u odnosu na prethodnu godinu. Rezultati istraživanja su pokazali da region Centralne i Istočne Evrope predstavlja proizvodni centar ovog kontinenta, sa 755 projekata SDI, što je povećanje od 15 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Danas
Previous Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pod pritiskom
Next Snap preuzeo Placed

You might also like

Makroekonomija

Nouriel Roubini: Brexit bi mogao da otera Britaniju u recesiju

Britanija bi mogla da se suoči sa recesijom i gubitkom radnik mesta ukoliko izglasa izlazak iz Evropske unije na referendumu koji se održava u četvrtak, smatra profesor Ekonomije Nouriel Roubini.

Nekretnine

Beograd: Uskoro spisak za rušenje 10.000 objekata

Do početka sledeće nedelje biće objedinjen i kompletiran spisak svih objekata za rušenje na teritoriji Beograda.

Društvo

Trećina radnika u Srbiji radi “na crno”

Iz Ministarstva za rad je saopšteno da je inspekcija rada tokom tri dana nadzora otkrila 311 neprijavljenih radnika koje je sprovela kod poslodavaca koji se bave proizvodnjom i trgovinom građevinskog materijala,