Crna Gora: Povećanje stope PDV-a sa 19 na 21 odsto

Crna Gora: Povećanje stope PDV-a sa 19 na 21 odsto

Crnogorski ministar finansija Darko Radunović najavio je povećanje opšte stope PDV-a sa 19 na 21 odsto od 1. januara naredne godine. 

Predstavljaujući  mere fiskalne strategije u periodu od ove do 2020. godine, Radunović je naveo i da će niža stopa PDV-a od sedam odsto ostati nepromenjena.

“To je urađeno sa namerom da sačuvamo standard najugroženijih stanovnika Crne Gore, a takođe i zbog značaja turizma kao nosioca privrednog razvoja”, rekao je Radunović nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore.

Radunović je dodao da planirane mere uključuju i povećanje akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje.

Prema njegovim rečima, cilj mera fiskalne strategije je da javni dug od 2019. godini uđe u blagi pad i značajno se smanji u 2020. godini na 67 odsto, kao i smanjenje deficita, sa očekivanim suficitom od 4,5 odsto BDP-a u 2020. godini.

Pojašnjavajući da je reč o merama i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani, Radunović je naglasio da je njihov ukupan efekat u neto iznosu od 117 miliona evra, što bi trebalo da rezultira uštedom od 2,1 odsto BDP-a.

“Na prihodovnoj strani imaćemo uvećanje u iznosu od 132,9 miliona evra. Na rashodovnoj strani očekujemo uštedu od 41,5 miliona evra, međutim, zbog obaveza koje imamo za naredne tri godine, koje su u iznosu od 57,4 neto efekat će biti 117 miliona”, pojasnio je Radunović.

On kaže da će biti zamrznuto i zapošljavanje u javnom sektoru tako što će po prirodnom odlasku sa posla tri zaposlena biti zamenjena samo jednim.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Bitcoin premašio cenu jedne unce zlata, sada vredi 2.500 dolara
Next Dinar je nastavio trend jačanja prema evru

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja

Prema rezultatima septembarske ankete, kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%).

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi: Tržišne reforme treba da koriste svima

Guverner Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je da vlade zemalja moraju da obezbede da protržišne reforme stvaraju ekonomsku korist za sve ako se ide na smanjenje radničkih prava.

Makroekonomija 0 Comments

Analitičari ne očekuju promenu referentne stope Narodne banke Srbije

Prema anketi Reuters-a, koju je sproveo među 13 analitičara i dilera na finansijskom tržištu, Narodna banka Srbije će u četvrtak zadržati referentnu kamatnu stopu na nivou od 4%.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply