Crna Gora: Povećanje stope PDV-a sa 19 na 21 odsto

Crna Gora: Povećanje stope PDV-a sa 19 na 21 odsto

Crnogorski ministar finansija Darko Radunović najavio je povećanje opšte stope PDV-a sa 19 na 21 odsto od 1. januara naredne godine. 

Predstavljaujući  mere fiskalne strategije u periodu od ove do 2020. godine, Radunović je naveo i da će niža stopa PDV-a od sedam odsto ostati nepromenjena.

“To je urađeno sa namerom da sačuvamo standard najugroženijih stanovnika Crne Gore, a takođe i zbog značaja turizma kao nosioca privrednog razvoja”, rekao je Radunović nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore.

Radunović je dodao da planirane mere uključuju i povećanje akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje.

Prema njegovim rečima, cilj mera fiskalne strategije je da javni dug od 2019. godini uđe u blagi pad i značajno se smanji u 2020. godini na 67 odsto, kao i smanjenje deficita, sa očekivanim suficitom od 4,5 odsto BDP-a u 2020. godini.

Pojašnjavajući da je reč o merama i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani, Radunović je naglasio da je njihov ukupan efekat u neto iznosu od 117 miliona evra, što bi trebalo da rezultira uštedom od 2,1 odsto BDP-a.

“Na prihodovnoj strani imaćemo uvećanje u iznosu od 132,9 miliona evra. Na rashodovnoj strani očekujemo uštedu od 41,5 miliona evra, međutim, zbog obaveza koje imamo za naredne tri godine, koje su u iznosu od 57,4 neto efekat će biti 117 miliona”, pojasnio je Radunović.

On kaže da će biti zamrznuto i zapošljavanje u javnom sektoru tako što će po prirodnom odlasku sa posla tri zaposlena biti zamenjena samo jednim.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Bitcoin premašio cenu jedne unce zlata, sada vredi 2.500 dolara
Next Dinar je nastavio trend jačanja prema evru

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Argentina: Zbog recesije 127.000 ljudi ostalo bez radnih mesta

Gotovo 130.000 građana Argentine izgubilo je posao u razdoblju od januara do septembra, kada je zemlju pritisla recesija, saopštiila je vlada.

Makroekonomija 0 Comments

Američki dug vredan 116,8 milijardi dolara u rukama Saudijaca

Posle više od 41 godine tajnosti rešena je jedna od najvećih misterija američkog nacionalnog duga “teškog” 13,4 biliona dolara, javlja njujorška agencija “Bloomberg news”.

Makroekonomija 0 Comments

Afera “Panama Papers”: Najveće curenje informacija iz of-šor zona

Afera “Panama Papers” žestoko je uzburkala svetsku javnost zbog pranja novca nekih od najvećih imena svetskog sporta i biznisa, ali i politike. U skandalu se spominju imena više od 140

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply