Srpske firme traže kupca iz bankrota

Srpske firme traže kupca iz bankrota

Skoro svako drugo neprivatizovano preduzeće u poslednje tri godine je otišlo u stečaj.

Od 526 neprodatih firmi, kupca trenutno traži 281. Privatizovanih je 46, za 90 prodaja je zaustavljena, a 153 se i dalje nudi privatnim investitorima. Kupcu se, između ostalih, nadaju u PKB-u, “Galenici”, HIP “Petrohemiji”. Ovako ukratko izgleda presek poslednje faze srpske privatizacije.

Nijedno od državnih preduzeća više ne uživa zaštitu države od prinudne naplate. Od 17 strateških firmi koje su najduže imale ovakav tretman, u stečaj su posle skidanja “imuniteta”, otišla tri – “Prva iskra” Barič, “Grupa Zastava” i Industrija kablova Jagodina. O stečaj se “očešalo”, sa unapred pripremljenim planom reorganizacije, njih osam.

“Šansa za opstanak preduzeća sa unapred pripremljenim planom reorganizacije zavisi od ocene održivosti plana od strane poverilaca. Sva preduzeća u privatizacionom portfelju sada posluju po tržišnim uslovima i moraju da izmiruju obaveze prema poveriocima. Prodaja je bila oročena samo za preduzeća sa većinskim društvenim kapitalom. Kod ostalih nastavljamo aktivnosti u skladu sa Zakonom o privatizaciji. Stečajni postupak je izvestan za sva preduzeća koja nemaju održivu poslovnu aktivnost, odnosno ne izmiruju obaveze prema poveriocima i za koja nije pokazan interes potencijalnih kupaca u postupku privatizacije”, kažu u Minstarstvu privrede.

U Srbiji su retki primeri da firma koja je otišla u stečaj – uspešno posluje. Nešto slično se, međutim, desilo u “Prvoj petoletki”. Posle skidanja zaštite, tri zavisna preduzeća su otišla u stečaj. Bivši radnici su otpremnine iskoristili za osnivački kapital nove firme koja je zakupila pogone “Prve petoletke”.

“Radnici su se udružili i od socijalnog programa njih 677 uplatilo po 500 evra osnivačkog kapitala. Proizvodnju smo počeli u februaru prošle godine i završili godinu sa dobitkom. Ove godine imamo još ambicioznije planove, povećavamo proizvodnju za 50 odsto. Upošljavamo 830 radnika. Zakup svakog meseca plaćamo 20.000 evra, podmirujemo sve račune, poreze i doprinose. Svakog meseca prihodujemo milion evra, čak 70 odsto proizvodnje izvozimo”, obajšnjava Ljubisav Panić, direktor “Prve petoletke”.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Azijske berze: Ulagači na oprezu, blagi skok dolara
Next Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje

You might also like

Kompanije 0 Comments

Stiže paket pomoći za “Monte dei Paschi di Siena”

Evropska komisija je dozvolila Italiji da dodeli veliki spasilački paket pomoći posrnuloj banci “Monte dei Paschi di Siena”, trećoj najvećoj u zemlji.

Društvo 2 Comments

Ljajić: Nema posledica po zaposlene u Srbiji zbog krize Agrokora

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će naredne sedmice održati sastanak srpskih državnih zvaničnika sa rukovodstvom “Agrokorovih” firmi u Srbiji, ističući da je i za

Najvažnije vesti 0 Comments

Novi ministar finansija: Vodiću računa o svakom dinaru Beograđana

Ministar finansija Siniša Mali prvi put u toj funkciji, kaže da kao ministar finansija ima velike planove.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply