Raskid ugovora o kreditu nova nada za dužnike u švajcarcima

Raskid ugovora o kreditu nova nada za dužnike u švajcarcima

Korisnici kredita u švajcarskim francima protestovali su ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, jer, kako tvrde, nadležni ništa ne čine da pomognu građanima koji otplaćuju takve pozajmice.

Protest je podsetnik na to da je potpredsednica Kasacionog suda još početkom godine dala izjavu da će se sud do kraja februara izjasniti o reviziji, odnosno ujednačavanju sudske presude, na osnovu rešenja novosadskog Apelacionog suda, kojim je pravnosnažno raskinut jedan ugovor o švajcarcima.

U jednom sudskom sporu u Novom Sadu, sud je odbio tužbeni zahtev za raskid ugovora i ništavost. Onda je to otišlo na reviziju pred Vrhovni kasacioni sud. Godinu dana kasnije, isti novosadski sud je prihvatio raskid ugovora, pa je posao vrhovnog suda sada da ujednači tu sudsku praksu. Na to, korisnici kredita u švajcarcima čekaju tri meseca.

“Korisnici tih kredita svakodnevno trpe nemerljivu štetu plaćajući dva puta veće rate na uvećane glavnice, svakodnevno banke aktiviraju hipoteke, izbacuju ljude na ulicu, ljudi obolevaju, a imali smo i nekoliko smrtnih slučajeva. Sve su to dovoljni razlozi da sud ubrza sa donošenjem odluke”, smatra Dejan Gavrilović iz udruženja “Efektiva”.

Oni s kreditima u švajcarskim francima ne očekuju da im država pruži finansijsku pomoć, kaže Gavrilović, već očekuju da NBS radi svoj posao. Oštećeni tvrde da je glavni problem uvećavanje glavnica.

“Ja sam od banke primila 5,7 miliona dinara, do sada sam platila 5,6. Moja glavnica sada je oko 9,3 miliona, znači ona se povećala. To plaćanje je moralo da ima za efekat neko umanjenje duga, naprotiv ovde se dug uvećava. Problem je još veći kada se shvati da ovi iznosi koje sam iznela takođe mogu da se uvećavaju”, objašnjava Jelena Pavlović, udruženje “CHF Srbija”.

Iz udruženja Efektiva tvrde, da bi za oko 20 hiljada porodica ubrzanjem ove presude bio spas.

Rezultat raskida ugovora je dinarska restitucija, a to podrazuma da svaka strana vraća onoj drugoj ono što je od nje primila, u dinarima sa zateznom kamatom. Dakle, to bi značilo da bi korisnik kredita u švajcarcima, nakon raskida ugovora, platio maksimalno do 50 odsto od ukupnog duga, u najvećem broju slučajeva, tvrde iz efektive

Međutim, neki misle da rešenje za kosrisnike ne mora biti ni ništavost celog ugovora ni raskid.

“Rešenja su jasna. Mi tražimo da ugovor ostane na snazi, a da se van snage stavi indeksacija u valuti švajcarskog franka. Potpuno je jasno da ta valuta ne služi nikakvom očuvanju plasmana”, kaže Jelena Pavlović.

Iako rešenja koja iznose nisu ista, svi korisnici kredita očekuju razumevanje i donošenje odluke koja bi im olakšala dalju otplatu.

Izvor: GdeInvestirati/N1
Previous Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje
Next Etihad Airways obustavlja letove za Katar

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ove godine u Srbiji znatno više kukuruza, suncokreta i soje

Rod kukuruza u Srbiji procenjuje se ove godine na oko šest miliona tona, jer su bili dobri vremenski uslovi, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

Kompanije 0 Comments

Mihajlović: Nadam se da je ovo uzlet građevinarstva

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predstavivši dobre rezultate u prethodnom periodu izrazila je nadu da je ovo uzlet građevinskog sektora.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Skuplja struja od 1. januara

Novi cenovnik koji je EPS dostavio kupcima prikazan je u evrima, iako je zvanična valuta Srbije dinar. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply