Raskid ugovora o kreditu nova nada za dužnike u švajcarcima

Raskid ugovora o kreditu nova nada za dužnike u švajcarcima

Korisnici kredita u švajcarskim francima protestovali su ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, jer, kako tvrde, nadležni ništa ne čine da pomognu građanima koji otplaćuju takve pozajmice.

Protest je podsetnik na to da je potpredsednica Kasacionog suda još početkom godine dala izjavu da će se sud do kraja februara izjasniti o reviziji, odnosno ujednačavanju sudske presude, na osnovu rešenja novosadskog Apelacionog suda, kojim je pravnosnažno raskinut jedan ugovor o švajcarcima.

U jednom sudskom sporu u Novom Sadu, sud je odbio tužbeni zahtev za raskid ugovora i ništavost. Onda je to otišlo na reviziju pred Vrhovni kasacioni sud. Godinu dana kasnije, isti novosadski sud je prihvatio raskid ugovora, pa je posao vrhovnog suda sada da ujednači tu sudsku praksu. Na to, korisnici kredita u švajcarcima čekaju tri meseca.

“Korisnici tih kredita svakodnevno trpe nemerljivu štetu plaćajući dva puta veće rate na uvećane glavnice, svakodnevno banke aktiviraju hipoteke, izbacuju ljude na ulicu, ljudi obolevaju, a imali smo i nekoliko smrtnih slučajeva. Sve su to dovoljni razlozi da sud ubrza sa donošenjem odluke”, smatra Dejan Gavrilović iz udruženja “Efektiva”.

Oni s kreditima u švajcarskim francima ne očekuju da im država pruži finansijsku pomoć, kaže Gavrilović, već očekuju da NBS radi svoj posao. Oštećeni tvrde da je glavni problem uvećavanje glavnica.

“Ja sam od banke primila 5,7 miliona dinara, do sada sam platila 5,6. Moja glavnica sada je oko 9,3 miliona, znači ona se povećala. To plaćanje je moralo da ima za efekat neko umanjenje duga, naprotiv ovde se dug uvećava. Problem je još veći kada se shvati da ovi iznosi koje sam iznela takođe mogu da se uvećavaju”, objašnjava Jelena Pavlović, udruženje “CHF Srbija”.

Iz udruženja Efektiva tvrde, da bi za oko 20 hiljada porodica ubrzanjem ove presude bio spas.

Rezultat raskida ugovora je dinarska restitucija, a to podrazuma da svaka strana vraća onoj drugoj ono što je od nje primila, u dinarima sa zateznom kamatom. Dakle, to bi značilo da bi korisnik kredita u švajcarcima, nakon raskida ugovora, platio maksimalno do 50 odsto od ukupnog duga, u najvećem broju slučajeva, tvrde iz efektive

Međutim, neki misle da rešenje za kosrisnike ne mora biti ni ništavost celog ugovora ni raskid.

“Rešenja su jasna. Mi tražimo da ugovor ostane na snazi, a da se van snage stavi indeksacija u valuti švajcarskog franka. Potpuno je jasno da ta valuta ne služi nikakvom očuvanju plasmana”, kaže Jelena Pavlović.

Iako rešenja koja iznose nisu ista, svi korisnici kredita očekuju razumevanje i donošenje odluke koja bi im olakšala dalju otplatu.

Izvor: GdeInvestirati/N1
Previous Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje
Next Etihad Airways obustavlja letove za Katar

You might also like

Industrija 0 Comments

U Šapcu se otvara pogon italijanske kompanije Pasubio

Italijanska kompanija Pasubio otvara pogon u Šapcu, gde će za izradu kožnih sedišta za luksuzne automobile zaposliti 500 Šapčana, a klijenti, za koje ova kompanija radi su Lamborghini, Porsche, Jaguar,

Samsung: Skidanje velikih fajlova najnovijim 5G bežičnim ruterom za nekoliko minuta

Prema rečima stučnjaka, od trenutka kada 5G tehnologija bude globalno rasprostranjena, brzina internet konekcije biće dovoljna da za nekoliko minuta preuzmemo 4K filmove, igrice i softver, prenosi Business Insider.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Goran Vesić: Beograd neće povećati porez na imovinu u 2018. godini

Grаdski menаdžer Gorаn Vesić izjаvio je dа Grаd Beogrаd u 2018. godini neće povećаti porez nа imovinu, iаko mu tu mogućnost dаje skupštinskа odlukа, odnosno zаkon, saopštio je danas Beoinfo.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply