Cene nafte pale više od 4 odsto, proizvodnja u SAD-u raste

Cene nafte pale više od 4 odsto, proizvodnja u SAD-u raste

Na svetskim berzama cene nafte su prošle nedelje oštro pale, drugu nedelju zaredom, jer se ulagači plaše da bi odluka američkog predsednika Donalda Trumpa o odustajanju od globalnog sporazuma o klimi mogla dodatno podstaći proizvodnju u SAD-u.

Na londonskom tržištu cena barela prošle nedelje je pala 4,2 %, na 49,95 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,3 %, na 47,66 dolara.

Pritisak na cene nafte usledeo je krajem nedelje nakon vesti da će se SAD povući iz globalnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promena potpisanog u Parizu 2015. godine, što je potez kojim Trump ispunjava jedno od svojih glavnih obećanja iz predizborne kampanje. Taj porez naišao je na osudu američkih saveznica.

“Time bi se moglo podstaći nekontrolisano bušenje u celom SAD-u i moglo bi dovesti do odbacivanja drugih obveza koje je potpisao SAD. Takav razvoj događaja dodatno bi povećao ponudu iz SAD-a i zakomplikovao projekcije OPEC-a, a takav scenario nikako ne bi bio povoljan za cene nafte”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neke nečlanice tog kartela odlučile su 25. maja na sastanku u Beču produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja marta iduće godine, i to u istom obimu kao i dosad – za 1,8 miliona barela dnevno.

No, od tada su cene nafte pale više od 7 % jer dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD je povećava.

Direktor Rosnefta Igor Sechin u petak je kazao da se tržište ne može stabilizovati ako svi proizvođači ne učestvuju u smanjenju proizvodnje.

A američka proizvodnja sirove nafteje  ovih nedelja porasla na 9,34 miliona barela, što je gotovo 500.000 barela više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i blizu nivoa najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

I poslednji podaci kompanije Baker Hughes ukazuju na nastavak tog trenda. Prošle nedelje je broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za 11, što je već 20. nedelja zaredom kako taj broj raste.

Pritom je broj tih postrojenja dostigao 733, najviši nivo od aprila 2015. godine i dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Marko Čadež: Raste broj ruskih kompanija u Srbiji
Next Četiri arapske države prekinule diplomatske odnose sa Katarom

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Akcije na Wall Streetu i evropskim berzama dostigle rekordne nivoe

Na svetskim berzama cene akcija su prošle nedelje porasle, pri čemu su na Wall Streetu i nekim evropskim tržištima dostigle rekordne nivoe, što se zahvaljuje naznakama jačanja globalne ekonomije.

Azijske berze: Pad osmi dan zaredom

Loše raspoloženje na tržištima posledica je niza ovonedeljnih podataka koji pokazuju da se rast globalne ekonomije usporava.

Dolar neznatno niži u odnosu na evro

Dolar se zadržao blizu šestoipomesečnog minimuma u sredu, dok se fokus investitora prebacio sa američke političke scene na monetarnu politiku.

1 Comment

  1. nikola m.
    June 05, 09:42 Reply
    Kad cena nafte na svetskom trzistu padne za 4% nasi naftasi snize cenu za 0,5 dinara a kad poskupi za 1%, oni dignu za 1 dinar. Tako mi malo po malo izbismo na celo po ceni u regionu, iako su nam plate i penzije najniza.

Leave a Reply