Dolar oslabio treču sedmicu zaredom

Dolar oslabio treču sedmicu zaredom

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta oslabio i prošlu sedmicu, treću zaredom, jer su slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada doveli u pitanje povećanje kamata Feda u drugom delu godine.

Kurs evra prema američkoj valuti ojačao je prošle sedmice 0,9 %, na 1,1280 dolara, najviši nivo u sedam meseci.

U odnosu na japansku valutu, cena dolara pala je za 0,8 %, na 110,40 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle sedmice oslabio 0,3 %, na otprilike 96,87 bodova, najniži nivo u poslednjih sedam meseci.

Pad dolara na ove nivoe usledio je u petak nakon slabijeg nego što se očekivalo izveštaja s američkog tržišta rada.

Doduše, stopa nezaposlenosti skliznula je u maju sa 4,4 na 4,3 %, najniži nivo u 16 godina, što ukazuje na dalja poboljšanja na tržištu rada.

Međutim, tempo povećanja broja zaposlenih znatno je sporiji nego što se očekivalo. Tako je zaposlenost porasla za 138.000, znatno manje od očekivanih 185.000.

I nekoliko drugih podataka pokazuje da se rast ekonomije ne ubrzava, što dovodi u pitanje tempo povećanja kamata američke centralne banke.

Doduše, tržišta sada procenjuju da su šanse gotovo 90 % da će Fed povećati ključne kamatne stope u junu.

Međutim, očekivanja za ostatak godine sada su minimalna, dok se još nedavno očekivalo da će Fed povećati kamate i u junu i u jesen, kazali su analitičari.

Protekle dve sedmice bile su za dolar najgore u više od godinu dana kako za kretanje njegove cene prema evru, tako i prema korpi najznačajnijih svetskih valuta.

To je posledica nešto slabijih američkih ekonomskih pokazatelja i zabrinutosti da vlada predsednika Donalda Trumpa neće moći značajnije podupreti ekonomsku aktivnost i inflaciju zbog političkih problema.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Na licitaciji gradski stanovi i zemljište u Subotici
Next Svetske berze: Akcije na Wall Streetu i evropskim berzama dostigle rekordne nivoe

You might also like

Tema dana 0 Comments

Brexit: Švajcarski franak najbezbednija luka za devize

Ako se građani Velike Britanmije na predstojećem referendumu odluče za izlazak iz Evropske unije, švajcarski franak bi mogao biti najbezbednije valutno utočište, smatraju analitičari.

Najvažnije vesti 0 Comments

Šta će biti sa švajcarskom valutom u bliskoj budućnosti?

Poslednjih mesec dana švajcarska valuta slabi u odnosu na evro i ostale valute vezane uz evro.

Evropske berze prate pad naftnih sirovina

Na evropskim berzama u petak ujutro su cene akcija pale, pod pritiskom pada cena nafte i sirovina, no indeksi su ipak na putu nedeljnih dobitaka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply