Moody’s još jednom smanjio rejting Agrokora

Moody’s još jednom smanjio rejting Agrokora

Agencija Moody’s smanjila je rejting Agrokora i podigla mogućnost stečaja jer koncern nije 1. maja platio kupon na svoju 300 miliona evra vrednu obveznicu.  

To je već četvrti put od početka godine da je Moody’s smanjio rejting te kompanije.

Moody’s je takođe smanjio ocenu za Agrokorova viša neosigurana izdanja koja dospevaju na naplatu 2019. i 2020. godine, s Caa2 na C.

Moody’s podseća da je nakon Agrokorove prijave za restruktuisanje na čelo kompanije imenovan vanredni poverenik i da je kompanija počela pregovarati sa svojim poveriocima.

“U ovoj fazi, krajnji ishod ovih pregovora ostaje neizvestan”, navodi Moody’s i podsjeća da je Agrokor 27. aprila 2017. izvestio da su preliminarne istrage pokazale da bi moglo biti grešaka u finansijskim izveštajima kompanije.

“Moody’s vidi rizik da bi neki poverenici, poput lokalnih dobavljača, mogli biti plaćeni pre međunarodnih poverenika. Nadalje, izdavanje dodatnog super višeg duga na 80 miliona evra pozamljenih 14. aprila 2017. povećalo bi podređenost postojećih dugova”, navodi agencija.

Iako je rejting već nizak, mogao bi biti i niži. Mogućnost povećanja rejtinga, poručuje agencija, sada je jedva moguća, sve dok se restruktuisanje ne završi.

“Moody’s bi mogao da poveća rejting Agrokora ako kompanija uspe da vrati odgovarajući profil likvidnosti i poboljšati svoju finansijsku strukturu smanjenjem duga”, zaključuje Moody’s.

Izvor: GdeInvestirati/HRT.hr
Previous Dinar u ponedeljak 122,3165 evra
Next Igor Sechin: SAD će nas udaviti naftom

You might also like

Kompanije

U poreskim oazama kriju se 1.600 milijardi dolara najvećih američkih kompanija

Pedeset najvećih američkih kompanija sakrile su oko 1.600 milijardi dolara u offshore poreskim oazama kako bi smanjile svoje poreske obaveze u SAD, navodi se u studiji Oksfama objavljenoj danas.

Kompanije

IMS preuzima većinski udeo u kompaniji Httpool

IMS Internet Media Services (IMS) objavila je da je postigla sporazum o kupovini većinskog dela kompanije Httpool.

Društvo

Rasim Ljajić: Načinjen prvi korak ka formiranju balkanske unije

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je učinjen prvi korak ka formiranju balkanske unije, čiji je konačni cilj ekonomsko udruživanje tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH,