Moody’s još jednom smanjio rejting Agrokora

Moody’s još jednom smanjio rejting Agrokora

Agencija Moody’s smanjila je rejting Agrokora i podigla mogućnost stečaja jer koncern nije 1. maja platio kupon na svoju 300 miliona evra vrednu obveznicu.  

To je već četvrti put od početka godine da je Moody’s smanjio rejting te kompanije.

Moody’s je takođe smanjio ocenu za Agrokorova viša neosigurana izdanja koja dospevaju na naplatu 2019. i 2020. godine, s Caa2 na C.

Moody’s podseća da je nakon Agrokorove prijave za restruktuisanje na čelo kompanije imenovan vanredni poverenik i da je kompanija počela pregovarati sa svojim poveriocima.

“U ovoj fazi, krajnji ishod ovih pregovora ostaje neizvestan”, navodi Moody’s i podsjeća da je Agrokor 27. aprila 2017. izvestio da su preliminarne istrage pokazale da bi moglo biti grešaka u finansijskim izveštajima kompanije.

“Moody’s vidi rizik da bi neki poverenici, poput lokalnih dobavljača, mogli biti plaćeni pre međunarodnih poverenika. Nadalje, izdavanje dodatnog super višeg duga na 80 miliona evra pozamljenih 14. aprila 2017. povećalo bi podređenost postojećih dugova”, navodi agencija.

Iako je rejting već nizak, mogao bi biti i niži. Mogućnost povećanja rejtinga, poručuje agencija, sada je jedva moguća, sve dok se restruktuisanje ne završi.

“Moody’s bi mogao da poveća rejting Agrokora ako kompanija uspe da vrati odgovarajući profil likvidnosti i poboljšati svoju finansijsku strukturu smanjenjem duga”, zaključuje Moody’s.

Izvor: GdeInvestirati/HRT.hr
Previous Dinar u ponedeljak 122,3165 evra
Next Igor Sechin: SAD će nas udaviti naftom

You might also like

Najvažnije vesti 2 Comments

PIO fond zakinut za 69 milijardi dinara od strane poslodavaca

Revizori su u najnovijem izveštaju o poslovanju penzijskog fonda ocenili ovaj dug kao nenaplativ i smatraju da taj iznos nikada neće biti uplaćen državi.

Kompanije 0 Comments

NIS u prvih šest meseci ove godine ostvario neto dobit od 11,5 milijardi dinara

U prvom polugodištu 2018. godine NIS je nastavio sa trendom pozitivnih finansijskih rezultata, a u fokusu su bile investicije u strateške projekte.

Banke i finansije 0 Comments

Royal Bank of Scotland u SAD-u plaća još 3,6 milijardi evra kazne

Zbog umešanosti u prodaju hipotekarnih hartija uoči izbijanja finansijske krize 2008. godine, Royal Bank of Scotland izdvojiće još 3,1 milijardu funti (3,6 milijardi evra) za plaćanje kazne u SAD, saopšteno je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply