Slovenija: BDP porastao 5,3 odsto

Slovenija: BDP porastao 5,3 odsto

Slovenija je u prvom kvartalu 2017. godine ostvarila ekonomski rast od 5,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najviši godišnji rast od 2008. godine.

Među činiocima ekonomskog rasta i dalje je ključan izvoz kojeg gura inostrana potražnja i poboljšanje konkurentskog položaja slovenačkih preduzeća. Izvoz je takođe usko povezan s nastavkom rasta u sektoru proizvodnje. Povećava se potrošnja domaćinstava, jačaju ulaganja u strojeve i opremu, probudilo se građevinarstvo.

Domaća potrošnja je, prema podacima Eurostata, u prvom kvartalu za 5 posto viša nego pre godinu dana. Rastu potrošnje najviše je pripomogla potrošnja domaćinstava, koja je bila četiri posto viša nego u prošlogodišnjem prvom tromesečju. Domaćinstva sve više sredstava izdvajaju za kupovinu svih vrsta proizvoda i usluga, a posebno su se povećali izdaci za kupovinu automobila, nameštaja i velikih aparata.

Situacija na tržištu rada i dalje se popravlja, prema podacima Umara. Broj zaposlenih u prvom tromesečju je za oko 25.000 veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Stopa anketne nezaposlenosti bila je 7,8% u prvom tromesečju 2017. godine Tokom tog perioda bilo je anketno nezaposlenih 79.000 osoba ili 2,5 posto manje nego u prvom tromesečju prošle godine.
Među radno aktivnim je 663,000 stalno zaposlenih, ili 5,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine i 108.000 samozaposlenih ili 3.000 osoba manje nego pre godinu dana.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Evropska Unija do 2020. uvodi besplatan Wi-Fi
Next Analitičar predviđa da će vrednost bitcoina biti 100.000 dolara

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 4,0%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu faktore i

Tema dana 0 Comments

Donald Trump povlači SAD iz Transpacifičkog partnerstva

Američki predsednik Donald Trump potpisaće dekret o povlačenju SAD iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), prenosi agencija “Bloomberg” pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Makroekonomija 0 Comments

Marko Čadež: Pregovori o 53 investiciona projekta za 1,3 mlrd EUR

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, naveo je da Srbija trenutno pregovara sa stranim kompanijama o 53 investiciona projekta, koji bi trebalo da donesu 1,3 milijarde EUR investicija i 30.000

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply