Javni dug Srbije na kraju maja 67 odsto BDP-a

Javni dug Srbije na kraju maja 67 odsto BDP-a

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2017. iznosio je 1,2 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Suficit budžeta u maju bio je 1,8 milijardi dinara, dok je ukupni suficit za prvih pet meseci 2017. bio 12,5 milijardi. Javni dug na kraju maja iznosio je 67 odsto BDP.

Desezonirani podaci, kako se navodi pokazuje je BDP u prvom kvartalu 2017. godine veći za 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja, 4,5 odsto, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane realni rast bruto dodate vrednosti 2,8 odsto, a u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 1,3 odsto. U sektoru građevinarstva, kako se navodi bruto dodata vrednost manja je za 5,1 odsto.

Panirani rast BDP Srbije u 2017. je 3 odsto, a u 2016 je bio 2,7 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Azijske berze: Snažan rast berzi, dolar ojačao
Next Evropske berze u porastu, novi rekord FTSE indeksa

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Osam kompanija zainteresovano za partnerstvo sa RTB Bor

Osam svetskih kompanija želi saradnju sa RTB Bor, rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Antić.

Makroekonomija

FED-ovo povećanje kamatne stope podiglo javni dug Srbije za 180 miliona evra

Predsednica američkog FED-a Janet Yellen je u sredu uveče dala dozvolu za povećanje referentne kamatne stope za 0,25 procentna poena, tačno nakon godinu dana od poslednjeg povećanja.

Najvažnije vesti 0 Comments

Komisija odbila ponudu Delte za Sava centar

Komisija za sprovođenje postupka za izbor partnera za rekonstrukciju i upravljanje JP “Sava centar” odlučila je da se ponuda Delta holding odbije kao nepotpuna.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply