Wall street: Berzanski indeksi bez promene

Wall street: Berzanski indeksi bez promene

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija u defanzivnim sektorima porasle, a u finansijskom i energetskom pale.

Dow Jones oslabio je 0,10 odsto, na 21.008 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 2.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 6.198 bodova.

Finansijski sektor našao se juče pod pritiskom nakon što su banke JPMorgan i Bank of America poručile da će u drugom tromesečju ostvariti manje prihode od trgovanja nego u istom lanjskom razdoblju.

Zbog toga su cene akcija tih banaka pale oko 2 odsto, dok je akcija Goldman Sachsa pojeftinila više od 3 odsto.

S&P indeks finansijskog sektora skočio je neposredno nakon predsedničkih izbora u SAD-u više od 20 odsto, zahvaljujući obećanjima Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima, između ostalim, finansijskom.

No, zbog političkih problema Donalda Trumpa, poslednjih je nedelja S&P indeks finansijskog sektora pod pritiskom, pa je sada u minusu 0,3 odsto u odnosu na početak godine.

“Ulagači sve manje veruju u Trumpova obećanja. Sigurno ih neće ispuniti toliko brzo koliko su se ulagači nadali”, kaže Ernesto Ramos, direktor u fondu BMO Global Asset Management.

I dok je finansijski sektor juče bio pod pritiskom, u defanzivnim sektorima cene su akcija porasle. U sektoru telekomunikacija za 0,35, a u komunalnom za 0,45 odsto.

No, zbog pada cena nafte za više od 2,5 odsto, na najniže nivoe u tri nedelje, juče je pao i S&P indeks energetskog sektora, za 0,4 odsto.

Iako su OPEC i neke nečlanice tog kartela nedavno odlučile produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja prvog tromesečja iduće godine, ulagači se plaše da te mere nisu dovoljne da bi se uskoro znatnije smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje, stoga su cene ′crnog zlata′ pod pritiskom.

I na većini evropskih berzi cene su akcija jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 odsto, na 7.519 bodova, a pariski CAC 0,42 odsto, na 5.283 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,13 odsto, na 12.615 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dolar malo iznad najnižih nivoa u šest i po meseci
Next Azijske berze: Akcije u Japanu skočile u Šangaju pale

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, dolar skočio

Na azijskim berzama u petak cene akcija porasle jer su ulagače ohrabrili rekordi na Wall Streetu i skok cena nafte, pa ih nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivalo

Svetske berze 0 Comments

Evro porastao iznad nivoa 1,06 dolara

Cena zajedničke evropske valute u ponedeljak je porasla na međunarodnim tržištima, podstaknuta snažnim ekonomskim podacima iz evrozone. Evro je u popodnevnim satima na dobitku 0,60% prema američkoj valuti i trguje

Kurs dinara bez promene u odnosu na juče, NBS kupila 30 miliona evra

Vrednost dinara neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,2832 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply