Wall street: Berzanski indeksi bez promene

Wall street: Berzanski indeksi bez promene

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija u defanzivnim sektorima porasle, a u finansijskom i energetskom pale.

Dow Jones oslabio je 0,10 odsto, na 21.008 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 2.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 6.198 bodova.

Finansijski sektor našao se juče pod pritiskom nakon što su banke JPMorgan i Bank of America poručile da će u drugom tromesečju ostvariti manje prihode od trgovanja nego u istom lanjskom razdoblju.

Zbog toga su cene akcija tih banaka pale oko 2 odsto, dok je akcija Goldman Sachsa pojeftinila više od 3 odsto.

S&P indeks finansijskog sektora skočio je neposredno nakon predsedničkih izbora u SAD-u više od 20 odsto, zahvaljujući obećanjima Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima, između ostalim, finansijskom.

No, zbog političkih problema Donalda Trumpa, poslednjih je nedelja S&P indeks finansijskog sektora pod pritiskom, pa je sada u minusu 0,3 odsto u odnosu na početak godine.

“Ulagači sve manje veruju u Trumpova obećanja. Sigurno ih neće ispuniti toliko brzo koliko su se ulagači nadali”, kaže Ernesto Ramos, direktor u fondu BMO Global Asset Management.

I dok je finansijski sektor juče bio pod pritiskom, u defanzivnim sektorima cene su akcija porasle. U sektoru telekomunikacija za 0,35, a u komunalnom za 0,45 odsto.

No, zbog pada cena nafte za više od 2,5 odsto, na najniže nivoe u tri nedelje, juče je pao i S&P indeks energetskog sektora, za 0,4 odsto.

Iako su OPEC i neke nečlanice tog kartela nedavno odlučile produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja prvog tromesečja iduće godine, ulagači se plaše da te mere nisu dovoljne da bi se uskoro znatnije smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje, stoga su cene ′crnog zlata′ pod pritiskom.

I na većini evropskih berzi cene su akcija jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 odsto, na 7.519 bodova, a pariski CAC 0,42 odsto, na 5.283 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,13 odsto, na 12.615 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dolar malo iznad najnižih nivoa u šest i po meseci
Next Azijske berze: Akcije u Japanu skočile u Šangaju pale

You might also like

Azijske berze u porastu, dolar stabilan

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija nadoknadile deo gubitaka od prethodnoga dana jer je popustio pritisak na tehnološki sektor, dok je dolar stabilan uoči odluka američke centralne banke.

Evro danas 119,58 dinara

Dinar će danas biti na približno istom nivopu prema evru kao juče, i zvanični srednji kurs će iznositi 119,5862 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Beogradska berza: NIS najprometniji uz pad cene šesti dan zaredom

Početak trgovačke sedmice obeležio je nastavak negativnog trenda uz dominaciju državnih dužničkih hartija. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,4% na 617,6 poena, dok je ukupna realizacija u trgovanju iznosila

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply