Wall street: Berzanski indeksi bez promene

Wall street: Berzanski indeksi bez promene

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija u defanzivnim sektorima porasle, a u finansijskom i energetskom pale.

Dow Jones oslabio je 0,10 odsto, na 21.008 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 2.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 6.198 bodova.

Finansijski sektor našao se juče pod pritiskom nakon što su banke JPMorgan i Bank of America poručile da će u drugom tromesečju ostvariti manje prihode od trgovanja nego u istom lanjskom razdoblju.

Zbog toga su cene akcija tih banaka pale oko 2 odsto, dok je akcija Goldman Sachsa pojeftinila više od 3 odsto.

S&P indeks finansijskog sektora skočio je neposredno nakon predsedničkih izbora u SAD-u više od 20 odsto, zahvaljujući obećanjima Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima, između ostalim, finansijskom.

No, zbog političkih problema Donalda Trumpa, poslednjih je nedelja S&P indeks finansijskog sektora pod pritiskom, pa je sada u minusu 0,3 odsto u odnosu na početak godine.

“Ulagači sve manje veruju u Trumpova obećanja. Sigurno ih neće ispuniti toliko brzo koliko su se ulagači nadali”, kaže Ernesto Ramos, direktor u fondu BMO Global Asset Management.

I dok je finansijski sektor juče bio pod pritiskom, u defanzivnim sektorima cene su akcija porasle. U sektoru telekomunikacija za 0,35, a u komunalnom za 0,45 odsto.

No, zbog pada cena nafte za više od 2,5 odsto, na najniže nivoe u tri nedelje, juče je pao i S&P indeks energetskog sektora, za 0,4 odsto.

Iako su OPEC i neke nečlanice tog kartela nedavno odlučile produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja prvog tromesečja iduće godine, ulagači se plaše da te mere nisu dovoljne da bi se uskoro znatnije smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje, stoga su cene ′crnog zlata′ pod pritiskom.

I na većini evropskih berzi cene su akcija jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 odsto, na 7.519 bodova, a pariski CAC 0,42 odsto, na 5.283 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,13 odsto, na 12.615 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dolar malo iznad najnižih nivoa u šest i po meseci
Next Azijske berze: Akcije u Japanu skočile u Šangaju pale

You might also like

Planinka i zvanično napušta berzansko tržište

Hotelijersko preduzeće Planinka (PLNN), u čijem sastavu je i punionica “prolom” vode, i zvanično napušta berzansko tržište, saopštila je Beogradska berza.

Japan ozakonio plaćanje digitalnim valutama

U Japanu je od ovog meseca na snazi novi zakon kojim se digitalne valute legalizuju kao zakonito sredstvo plaćanja.

Beogradska berza: Najprometnija Komercijalna, blagi rast indeksa

Vrlo skroman trgovački dan na Beogradskoj berzi uz blagi oporavak tržišta akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 8,2 miliona RSD (66,4 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3% na 606,3

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply