Evropljani polako okreću leđa dizelašima

Evropljani polako okreću leđa dizelašima

Najnoviji podaci o prodaji novih automobila na evropskom tržištu pokazuju da su kupci u Evropi danas manje zainteresovani za vozila sa dizel motorima nego godinu dana ranije.

Iako je Evropa i dalje naveće uporište automobila sa dizel motorima, rezultati prodaje u aprilu 2017. otkrivaju da je došlo do pada prodaje dizelaša za 15% u odnosu na isti mesec 2016. dok je istovremeno automobilsko tržište na ovom kontinentu pretrpelo pad od svega 7,1%, pokazuju podaci koje je objavio JATO Dynamics.

Tako je u aprilu 2016. svaki drugi novoregistrovani automobil imao dizel motor (50%), dok je godinu dana kasnije procenat dizelaša na tržištu novih putničkih vozila pao na 46%.

Kao jedan od razloga koji su doveli do pada popularnosti automobila sa dizel motorima navode se najave nekih vlada evropskih država i vlasti velikih gradova da će uvesti ograničenja kretanja za dizelaše u pojedninim evropskim metropolama.

Pored toga, primećuju stručnjaci za automobilsku industriju, i evropski mediji utiču na kreiranje mišljenja potencijalnih kupaca tako što ih savetuju da, ako je moguće, prilikom nabavke novog vozila izbegavaju dizelaše.

Sa druge strane, u medijima sve više prostora dobijaju automobili sa hibridnim/električnim pogonom koji se nameću kao ozbiljna alternativa dizelašima kada je reč o troškovima eksploatacije, pre svege potrošnji goriva.

Pored pada prodaje automobila sa dizel motorima na godišnjem nivou, april je doneo i neke zabrinjavajuće rezultate za najvećeg evropskog proizvođača, Volkswagen, čiji je najprodavaniji model, Golf, doživeo pad prodaje u proteklom mesecu od 28,1% u odnosu na april 2016.

Istovremeno, prodaja drugog bitnog Volkswagena, modela Polo, takođe je smanjena u istom periodu i to za 11,4%.

Sa druge strane, Citroen je sa novim C3 zabeležio rast od 48,1% u poređenju sa aprilom 2016. i probio se među top 10 najtraženijih automobila u Evropi.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Michael Kors zatvara preko 100 radnji nakon gubitka u prvom kvartalu
Next Air Serbia uvela direktnu liniju za Veneciju

You might also like

Kompanije 0 Comments

Jubilarni LaFerrari na aukciji plaćen 7 miliona dolara

Italijanski proizvođač naknadno je napravio jubilarni petstoti primerak modela LaFerrari, koji je nadmašio sva očekivanja dostigavši cenu od čak 7 miliona dolara, na dobrotvotornoj aukciji koja je organizovana radi pomoći nastradalima

Kompanije 0 Comments

Iran: Izvoz čelika porastao 55 odsto

Iranski najveći proizvođači čelika izvezli su u prvih devet meseci fiskalne 2016. godine, zaključno sa 20.decembrom, 4,12 miliona tona čelika i čeličnih proizvoda, što predstavlja rast od 55 odsto u

Transport 0 Comments

Honda: Povećana prognoza godišnje dobiti, snažna prodaja motora

Japanska kompanija Honda Motor povećala je prognozu godišnje dobiti zahvajujući snažnoj prodaji motocikala i slabijem jenu, ali su optimistične cifre i dalje niže u odnosu na rezultat iz prošle godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply