Evropljani polako okreću leđa dizelašima

Evropljani polako okreću leđa dizelašima

Najnoviji podaci o prodaji novih automobila na evropskom tržištu pokazuju da su kupci u Evropi danas manje zainteresovani za vozila sa dizel motorima nego godinu dana ranije.

Iako je Evropa i dalje naveće uporište automobila sa dizel motorima, rezultati prodaje u aprilu 2017. otkrivaju da je došlo do pada prodaje dizelaša za 15% u odnosu na isti mesec 2016. dok je istovremeno automobilsko tržište na ovom kontinentu pretrpelo pad od svega 7,1%, pokazuju podaci koje je objavio JATO Dynamics.

Tako je u aprilu 2016. svaki drugi novoregistrovani automobil imao dizel motor (50%), dok je godinu dana kasnije procenat dizelaša na tržištu novih putničkih vozila pao na 46%.

Kao jedan od razloga koji su doveli do pada popularnosti automobila sa dizel motorima navode se najave nekih vlada evropskih država i vlasti velikih gradova da će uvesti ograničenja kretanja za dizelaše u pojedninim evropskim metropolama.

Pored toga, primećuju stručnjaci za automobilsku industriju, i evropski mediji utiču na kreiranje mišljenja potencijalnih kupaca tako što ih savetuju da, ako je moguće, prilikom nabavke novog vozila izbegavaju dizelaše.

Sa druge strane, u medijima sve više prostora dobijaju automobili sa hibridnim/električnim pogonom koji se nameću kao ozbiljna alternativa dizelašima kada je reč o troškovima eksploatacije, pre svege potrošnji goriva.

Pored pada prodaje automobila sa dizel motorima na godišnjem nivou, april je doneo i neke zabrinjavajuće rezultate za najvećeg evropskog proizvođača, Volkswagen, čiji je najprodavaniji model, Golf, doživeo pad prodaje u proteklom mesecu od 28,1% u odnosu na april 2016.

Istovremeno, prodaja drugog bitnog Volkswagena, modela Polo, takođe je smanjena u istom periodu i to za 11,4%.

Sa druge strane, Citroen je sa novim C3 zabeležio rast od 48,1% u poređenju sa aprilom 2016. i probio se među top 10 najtraženijih automobila u Evropi.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Michael Kors zatvara preko 100 radnji nakon gubitka u prvom kvartalu
Next Air Serbia uvela direktnu liniju za Veneciju

You might also like

Kompanije 0 Comments

Od danas nova pravila u deklarisanju i reklamiranju hrane

Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane danas stupa na snagu, a donosi dosta novina koje će omogućiti bolju informisanost potrošača pri kupovini hrane i detaljnije urediti odgovornost u

Kompanije 0 Comments

Japanski Asahi kupuje 5 evropskih brendova piva

Japanski proizvođač piva Asahi kupiće za 7,3 milijarde evra pet istočnoevropskih brendova piva od Anheuser-Busch InBeva, među kojima i Pilsner Urquell te Kozel, pišu u utorak svetske agencije.

Kompanije 0 Comments

Pad prodaje automobila u EU u septembru

Prodaja novih automobila na tržištu EU pala je u septembru 2,0% na 1,43 miliona vozila, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply