Mogući izbori u Italiji podižu vrednost zlata

Mogući izbori u Italiji podižu vrednost zlata

Politika je ta koja najčešće određuje dinamiku i smerove na tržištu kapitala.

Iako se političari poslednjih dana jednako trude da budu na naslovnicama, nisu sva tržišta isto reagovala na te pokušaje. Tako se činjenica da će se izbori u Italiji verovatno održati na jesen, odrazila na vrednost evra dok je zlato poskupelo nakon takve vesti. S druge strane, trgovanje akcijama nije ni ukakvim rizicima i one su i dalje na svojim višim nivoima, gledano u odnosu na poslednje razdoblje. Naime, sastanak američkog predsednika Trumpa s evropskim čelnicima očito se nije odrazio na vrednosti kompanija i njihovih akcija na berzama.

Foto:www.thenational.ae

Foto:www.thenational.ae

– Umesto praćenja Trumpa, zanimljiviji su nam podaci o PCE inflaciji u SAD-u jer je to Fedova najomiljenija mera za praćenje, a time i nama daje materijala za razmišljanje o mogućim promenama u politici američke središnje banke – kaže John J. Hardy iz Saxo banke.

Dodaje da je ujedno vredno pratiti i valutni par dolar-jen jer USD/JPY dolazi sve bliže vrednosti 110,00. Kao da preti probijanje te granice, što ne znači da će se to uistinu i dogoditi, ističe Hardy.

U Evropi jug privlači pažnju.  S jedne strane Italija s najavom da će izbore održati već ove jeseni što se odrazilo na vrednost evra, a s druge strane, Grčka pri čemu Hardy ističe važnost sastanka odeljenja Evropske komisije za finansije sredinom juna. Grčka naime želi novo kreditno olakšanje pre prvog sledećeg dospeća naplate u julu, kaže Hardy.

Na rast cene zlata uvek utiču bilo kakvi politički rizici ili zabrinutosti, pa je tu ona najnovija oko Italije, uz slabljenje evra radi izjava Marija Draghija s pogledima o budućoj politici, zaključuju iz danske investicione banke.

Izvor: GdeInvestirati/Saxo banka
Previous Fidelity Investments "prigrlio" bitcoin
Next Austrijski ATX indeks od početka godine skočio 40 odsto

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Otvoren Hilton u Beogradu

Na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, odmah pored Trga Slavije, sinoć je otvoren novi hotel “Hilton Beograd”, tek peti objekat ove vrste u srpskoj prestonici sa prestižnih pet

Transport 0 Comments

Nova šansa za FAP, od 2017. zapošljava 200 radnika

Usvajanjem UPPR FAP-a doneto je rešenje Privrednog suda u Užicu kako bi fabrika izbegla stečaj i dobila priliku da se oporavi u narednih šest godina.

Industrija 0 Comments

Kromberg & Schubert otvara 2.500 radnih mesta u Kruševcu

Nemačka kompanija Kromberg & Schubert otvoriće u četvrtak u Kruševcu fabriku za proizvodnju kablova za auto-industriju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply