Vladimir Putin u poseti Francuskoj

Vladimir Putin u poseti Francuskoj

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je danas u Francusku gde ga je ispred Versajske palate dočekao novoizabrani francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron i Putin su zatim ušli u dvorac gde su počeli svoj prvi sastanak, posle čega će održati konfereniju za novinare, prenosi AFP.

Ruski i francuski lider, koji imaju različite stavove o Ukrajini i Siriji, otvoriće potom u Versajskoj palati, rezidenciji francuskih vladara, izložbu posvećenu 300. godišnjici prve posete ruskog cara Petra velikog u Francusku, navodi Tas s.

Prema planu posete Francuskoj, Putin će posle Versaja boraviti u Parizu, gde će posetiti ruski Kulturni i duhovni centar otvoren u oktobru prošle godine.

Na dnevnom redu razgovora u Palati su poboljšanje rusko-francuskih odnosa, ekonomska i kulturna saradnja, diskusija o situaciji u Ukrajini, Siriji, Libiji i na Korejskom poluostrvu.

Predstavnik Kremlja Juri Ušakov rekao je novinarima da je Makron u telefonskom razgovoru predložio Putinu da zajedno posete izložbu u Versaju i „neformalno razgovaraju”.

„Mi smo podržali tu ideju i verujemo da poseta Versaju nudi mogućnost za iskrenu razmenu mišljenja o mnogo problema”, rekao je Ušakov, prenosi TAS S.

Kako je dodao, tokom posete izložbi, dva lidera će nastaviti svoje razgovore. Za danas nema nikakvih dokumenata za potpisivanje, a Ušakov kaže da „predsednici jednostavno žele da se upoznaju i saznaju malo više jedan o drugom, pre nego što se dogovore o budućim kontaktima”.

Putin je poslednji put posetio Francusku novembra 2015. godine, kako bi učestvovao u međunarodnoj konferenciji o klimatskoj promeni u Parizu. Dva meseca pre toga, ruski predsednik učestovao je na sastanku lidera u Parizu.

Oktobra 2016. godine, postojali su planovi da ruski predsednik poseti Pariz kako bi zajedno sa tadašnjim predsednikom Francuske, Fransoa Olandom, otvorio ruski Duhovni i kulturni centar. Put je, međutim, otkazan zbog nesuglasica Francuske i Rusije oko Sirije.

Izvor:Tanjug
Previous Analitičari upozoravaju: Bitcoin bi mogao da izgubi polovinu svoje vrednosti
Next Stvaranje novog svetskog poretka ili samo prolazne nesuglasice Angele Merkel i Trampa?

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Putin u Uzbekistanu da oda poštu Karimovu – (i odredi novog predsednika države?)

Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je danas ruže na grob pokojnog uzbekistanskog lidera Islama Karimova, čija je smrt prošle nedelje nakon njegovih 27 godina na vlasti pobudila strahove od razvoja

Makroekonomija 0 Comments

Koje bi ekonomske posledice doneo rat sa Severnom Korejom?

Skuplji telefoni i televizori, poremećaj u svetskoj trgovini kao i veći američki javni dug bile bi najvažnije ekonomske posledice rata na korejskom poluostrvu.

Tema dana 0 Comments

AFP: Donald Tramp svojim ponašanjem napravio haos na samitu NATO

Nediplomatsko ponašanje predsednika SAD Donalda Trampa na NATO samitu u Briselu nanelo je težak udarac alijansi, ocenjuje AFP dodajući da su nade da će Tramp na ovom skupu pokazati svoju

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply