Ruski istraživači pronašli milijarde rubalja u močvari

Ruski istraživači pronašli milijarde rubalja u močvari

Grupu nezavisnih istraživača iz Rusije, koja obilazi napuštene lokacije iz doba komunizma, oduševilo je mnoštvo Lenjinovih lica na novčanicama razbacanim po napuštenom rudniku u oblasti Vladimir.

Avanturisti su čuli glasine da je velika količina starog sovjetskog novca zatrpana u raketnom silosu u blizini Moskve. Ispostavilo se da je barem milijarda rubalja, posle raspada SSSR-a, završila u poplavljenom rudniku, što je prema kursu iz 1991. iznosilo više od 33 miliona dolara.

Obližnji meštani, koje su ih uputili na lokaciju, decenijama nisu hteli da prilaze mestu zato što su mislili da je ozračeno zbog raketnih testova koji su vršeni u blizini. Nakon što Gajgerov brojač nije pokazao ništa neobično počeli su da prečešljavaju močvaru.

Otkrivena gomila, sada potpuno beskorisnog papira, nekada je bila pravo bogatstvo, imajući u vidu da je 100 rubalja bila sasvim solidna plata.

“Bili smo oduševljeni, ali i tužni u isto vreme, usled spoznaje da je ovo davno prošlo vreme i da bi ova količina novca bila više nego dovoljna za svakoga”, rekla je članica tima Olga Bogdanova, prenosi BBC.

Njen kolega Anton Aleksejev misli da je ovo jedno od tri ovakva lokaliteta, na koja su bacane ogromne količine novca nakon odluke da se rasformira Sovjetski Savez.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Nedeljni pregled: Porasle cene akcija na svetskim berzama
Next Aerodrom u Tivtu u zakup strancima

You might also like

Politika 0 Comments

Nikolić i Vučić dogovorili blisku saradnju i u budućnosti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić razgovarali su danas o političko-bezbednosnoj situaciji u zemlji i okruženju i o predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

Društvo 0 Comments

Prosečna plata u Novom Sadu porasla za 9.000 dinara

Prosečna plata u Novom Sadu porasla je u junu za oko 9.000 dinara (oko 75 evra), u odnosu na maj ove godine, najnoviji su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Društvo 0 Comments

SAD: Tempo zapošljavanja oštro ubrzao u aprilu

Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama u aprilu je znatno ubrzao, uz otvorenih gotovo tri puta više novih radnih mesta nego u martu, pokazao je u petak objavljen izveštaj američkog ministarstva rada.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply