Nedeljni pregled: Porasle cene akcija na svetskim berzama

Nedeljni pregled: Porasle cene akcija na svetskim berzama

Cene akcija na svetskim berzama prošle su nedelje porasle podstaknute mirnijom političkom atmosferom u Vašingtonu i boljim nego se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Street-u je Dow Jones za nedelju dana porastao 1,3 odsto. S&P 500 indeks je ojačao 1,4% a Nasdaq 2,1 odsto, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq dostigli rekordne nivoe.

Jedan od razloga rasta indeksa bio je objavljivanje zapisnika sa sastanka Fed-a koji je pokazao da su se zvaničnici centralne banke složili da treba sačekati sa povećanjem kamata dok ne bude jasnije da li je usporavanje rasta privrede privremeno, ali i da većina njih očekuje da će kamate biti povećane uskoro.

Američko Ministarstvo trgovine je u petak saopštilo da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD u prvom kvartalu porastao za 1,2 odsto, što je za pola procentnog poena više u odnosu na raniju procenu. Međutim, to ipak predstavlja usporavanje rasta najveće svetske privrede u odnosu na prethodni kvartal. Posljednji pokazatelji ne daju jasnu sliku ekonomije jer potrošnja i raspoloženje potrošača slabe, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Analitičari smatraju da centralna banka zadržava kurs postepenog povećanja kamatnih stopa, ali da je, obzirom na usporavanje rasta privrede, sve manje verovatno da će u ovoj godini kamate povećati još u dva navrata.

Brokeri procenjuju da izgledi za povećanje kamata u dva navrata do kraja godine sada iznose oko 46 odsto, dok su pre objavljivanja zapisnika Fed-a izgledi za to iznosili oko 50 odsto.

“Trenutno na vidiku nema neposredne opasnosti. Nema straha, samozadovoljstvo podržava tržište”, kaže Jimmy Chang, strateg u “Rockefeller & Co”.

Pozitivno su na tržišta uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza američkih trgovačkih lanaca, pa je taj sektor prošle sedmice bio među najvećim dobitnicima.

Analitičari kažu i kako je ponešto splasnula zabrinutost u vezi političke situacije u Vašingtonu jer je predsednik Donald Tramp većinu sedmice proveo na turneji po svetu, zbog čega daljnji razvoj situacije u vezi istrage o vezama nekih članova Trampova tima s Rusima nije tako snažno uticao na tržišta kao proteklih nedelja kada su upravo zbog toga bila pod pritiskom.

I na većini evropskih berzi cene akcija su protekle nedelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 odsto, francuski CAC 0,2 odsto. Frankfurtski DAX , naprotiv, oslabio je 0,3 odsto.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je porastao 0,5 odsto.

Izvor:SEEBiz

Previous Štrajk u Alitaliji: 200 otkazanih domaćih i međunarodnih letova
Next Ruski istraživači pronašli milijarde rubalja u močvari

You might also like

Srednji kurs 118,03 dinara za evro

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na ponedeljak i zvanični srednji kurs iznosi 118,0321 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, rast dolara zaustavljen

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, nastavljajući višednevni rast, jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu, dok je uspon dolara zaustavljen.

Wall Street: Indeksi blago pali zbog trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon nekoliko dana rasta, jer su ulagače na oprez navele trgovinske napetosti između SAD-a i Kine te pad

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply