Evro oslabio prema dolaru, funta pod pritiskom

Evro oslabio prema dolaru, funta pod pritiskom

Evro je na međunarodnim valutnim tržištima oslabio krajem nedelje nakon izveštaja da je američka privreda porasla znatno bržim tempom u prvom ovogodišnjem kvartalu nego što je prvobitno procenjeno.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD je u prvom kvartalu porastao za 1,2 odsto, što je za pola procentnog poena više u odnosu na raniju procenu, saopštilo je u petak američko Ministarstvo trgovine.

Evro su usporili i razočaravajući podaci iz Italije, koji su pokazali da je industrijska proizvodnja u trećoj po veličini privredi evrozone usporila u maju.

Na kraju dana u petak evro je koštao 1,1183 dolara, što je 0,21% niža vrednost prema američkoj valuti u odnosu na kraj prethodne nedelje.

Na mesečnom nivou evro je na dobitku prema dolaru 2,56 odsto, a od početka godine 6,33 odsto.

Dolar je ojačao u korpi najvažnijih valuta, prvenstveno zahvaljujući snažnim dobicima prema britanskoj funti. Dolarov indeks, mera američke u korpi šest najvažnijih valuta ojačao je na nedeljnom nivou 0,1 odsto.

Funta je pala na najniži nivo prema dolaru u mesec dana, na 1,2804$, i više od 1% u korpi 6 valuta, nakon što su ispitivanja javnog mnjenja pokazala da vladajuća Konzervativna stranka ima samo 5% prednosti u odnosu na laburiste pred vanredne parlamentarne izbore koji će se održati 8.juna.

Izvor:Agencije
Previous G7 spremna za saradnju s Rusijom u rešavanju sukoba u Siriji
Next Počela prodaja imovine Ivice Todorića

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Povećana proizvodnja cinka ugrožava srebro

Cena srebra za isporuku u martu juče je na međunarodnim tržištima dostigla najviši nivo od novembra prošle godine.

Najvažnije vesti 0 Comments

Trgovinski deficit Srbije porastao za 27,7 odsto

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva dva meseca ove godine iznosila je 5,48 milijardi evra, što je 34,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavio je danas Republički

Wall Street: Indeksi oštro pali zbog Powellovih izjava

Na Wall Streetu su juče cene akcija pale više od 1 odsto jer su komentari predsednika američke centralne banke Jeromea Powella oživeli strahe ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata u ovoj godini.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply