Slovaci masovno potpisuju peticije protiv dolaska radnika iz Srbije

Slovaci masovno potpisuju peticije protiv dolaska radnika iz Srbije

Opština Voderadi na zapadu Slovačke, u strahu da će se doseliti preko 400 radnika iz Srbije neophodnih okolnim velikim fabrikama, predala je Trnavskom regionu peticiju sa 1.062 potpisa, od ukupno oko 1.500 stanovnika, sa zahtevom da spreči da se nekadašnji internat adaptira u smeštaj za strane radnike.

Žitelji Voderada prvo su proletos demonstrirali pod parolom “Ne želimo ovde radnike iz Srbije” a sada su u kratkom roku prikupili potpise gotovo svih punoletnih žitelja sela.

Sve se događa nedugo pošto je Trnavski region, u kome je nekoliko velikih fabrika nadnacionalnih kompanija, zapuštenu zgradu starog internata iznajmio privatniku za 133.000 evra na 20 godina kako bi je adaptirao u smeštaj za radnike.

“Mentalitet ljudi iz Srbije ili Rumunije je drugačiji a pre nego što uopšte dobiju šansu da se prilagode ovdašnjim uslovima, najverovatnije će otići”, naveo je slovačkim medijima predsednik opštine Pavol Augustin.

Prema rečima Augustina, biće problema ako bilo koji radnici budu smešteni jer, kaže, selo nema infrastrukturu koja bi svladala napor dodatnih 400 stanovnika, nema prodavnice, ni mesta za parkiranje, ni kanalizaciju a povrh svega internat se nalazi na terenu lokalne škole i uz obdanište.

“Znamo kako se stranci ponašaju na radnom mestu, kako imaju eksplozivnu narav, kako rešavaju konflikte. Šta će raditi u slobodno vreme bez kontrole? Kod nas su i šestogodišnjaci navikli da idu kući sami iz obdaništa, mame će sa plašiti za njih”, objasnila je inicijatorka peticije, zamenica direktorke lokalnog obdaništa Adrijana Polakovičova.

Selo nije umirilo ni to što je preduzeće obećalo Centru iznajmljivanja da će za radnike otvoriti radnju, teretanu, restoran tako da uopšte ne moraju ni da izlaze u selo.

“Još nismo ni počeli a lokalni stanovnici već predviđaju najgori scenario. Smeštamo radnike već osam godina i mogu da kažem da sam ista iskustva imao sa Rumunima ili Srbima kao sa Slovacima. Za sada se ni ne zna odakle će biti ti radnici”, naveo je Martin Migra iz Centra za iznajmljivanje.

Regionalne vlasti označile su za bespredmetan strah žitelja Voderada kako će se odvijati suživot sa srpskim ili drugim gastarbajterima, piše slovački list DenjikN a na peticiju će odgovoriti u zakonskom roku.

Nakon “bauka” izbeglica muslimana sa Bliskog istoka koji su Slovačku i Češku zaobišli, u te dve zemlje se ove godine budi novi “bauk” rumunskih, srpskih ili ukrajinskih gastarbajtera.

U Češkoj preduzeća na domaćem tržištu ne mogu da nađu oko 140.000 radnika, a Slovačka u inostranstvu potražuje oko 14.000 radnika, posebno manje opštine u regionima sa koncentracijom velikih fabrika koje zapošljavaju strance.

U ove dve zemlje masovno se protestuje i potpisuju se peticije da se zaustavi uvoz radne snage iz Ukrajine i sa Balkana.

“Učinićemo sve da se ti planovi spreče. Ako bude potrebno, povećaćemo lokalni porez za smeštaj na dva i više evra. Biznis je zaslepio humanost a građanin je ignorisan ostao iza vrata”, rekao je predsednik opštine Voderadi.

U Slovačkoj je zaposleno, prema rečima slovačkog ministra za rad i socijalna pitanja Jana Rihtera, oko 5.800 radnika iz Srbije a od toga manje od 600 ima pojedinačne dozvole za rad od slovačkih biroa rada, dok su ostale dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje.

Praksa da slovački poslodavci rešavaju nedostatak radne snage time da iznajme strane radnike preko agencija stvorila je plodno tlo za razne mahinacije i zloupotrebe i biznis sa bedom, jer radnicima iz Srbije nisu često bila garantovana ni osnovna prava.

Izvor:RTS
Previous Sledeće sedmice kreću vozovi ka Solunu, Sofiji i Istanbulu
Next AFP: Donald Tramp svojim ponašanjem napravio haos na samitu NATO

You might also like

Društvo 0 Comments

Šabac u top 10 najboljih gradova za investicije

Poznati svetski časopis Financial Times objavio je publikaciju u kojoj je Šabac svrstao među top 10 evropskih gradova budućnosti sa najboljom strategijom za privlačenje stranog kapitala, u kategoriji gradova koji

Lifestyle 0 Comments

Svetski milijarderi na Balkanu: Cepter, Kostić, Todorić, bivši premijer Tajlanda sa boravkom u Crnoj Gori…

Prema listi svetskih milijardera za 2016. godinu koju je predstavio magazin Forbs, najbogatiji čovek u Srbiji je Filip Cepter, odnosno Milan Janković.

Društvo 0 Comments

Srušio se avion ruskog Ministarstva odbrane, među putnicima novinari i članovi legendarnog hora Crvene armije

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su, prema najnovijim podacima, u avionu “Tu-154” koji se jutros srušio u Crno more nedugo nakon poletanja iz Sočija prema Siriji bile 93 osobe

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply