Efektiva: Oprez pri uzimanju stambenih kredita, u euriboru se krije zamka

Efektiva: Oprez pri uzimanju stambenih kredita, u euriboru se krije zamka

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” danas je preporučilo građanima u Srbiji da budu oprezni pri uzimanju stambenih kredita, iako su povoljne kamate na te pozajmice.

U saopštenju “Efektive” se navodi da su kamatne stope na stambene kredite indeksirane u evrima najniže od kada se ta vrsta pozajmice pojavila u Srbiji, kao i da su cene nekretnina drastično manje nego pre nekoliko godina, ali da niko ne može predvideti kretanje kursa evra i euribora (kamatne stope po kojoj poslovne evropske banke pozajmljuju novac), koji je sastavni deo kamate.

“Euribor je sada na istorijskom minimumu i upravo tu se krije zamka za potencijalne korisnike. Sadašnja vrednost euribora je negativna (kreće se u rasponu od minus 0,25 do minus 0,3), što kada se doda na neku prosečnu maržu od 3,5 odsto čini kamatu od oko 3,2 odsto godišnje”, istakla je “Efektiva”.

Ukazano je da bi rast euribora veliki broj korisnika stambenih kredita odveo u kašnjenje otplate i moguću prodaju nepokretnosti.

“To nije nemoguće jer se dogodilo i s kreditima u švajcarskim francima, koji su takođe reklamirani kao povoljniji, a sada su noćna mora ovim korisnicima koji plaćaju duplo veće rate nego na početku”, navela je Efektiva.

Izvor:Beta
Previous Voda Voda kupila imovinu fabrike Laroucci Voda
Next Sve članice EU moraće da uvedu evro?

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Povećanje minimalca najmanje 4 posto

Odluka za povećanje minimalne cene rada biće doneta do polovine septembra, što je i zakonski rok za određivanje minimalca.

Najvažnije vesti 0 Comments

ECB agresivno kupuje korporativne obveznice

Evropska centralna banka povećala je kupovinu korporativnih obveznica prošle sedmice, i istovremeno smanjila kupovinu državnih obveznica.

Saobraćaj 0 Comments

Država ne planira ulaganja u niški aerodrom

Za sada se ne zna iznos investicija u aerodrom Konstantin Veliki iz Niša, kao ni da li će ih biti, poručuju iz Vlade Srbije i resornog ministarstva.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply