Wall Street: S&P 500 indeks u dostigao rekord

Wall Street: S&P 500 indeks u dostigao rekord

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks dostigao rekordni nivo, nakon što je zapisnik s poslednje sednice Feda pokazao da bi centralna banka uskoro mogla povećati kamatne stope, ali i da čeka nove ekonomske pokazatelje.

Dow Jones ojačao je 0,36 odsto, na 21.012 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,25 odsto, na 2.404 boda, a Nasdaq indeks 0,40 odsto, na 6.163 boda.

S&P 500 indeks porastao je juče peti dan zaredom i dostigao rekordni nivo nakon što je objavljen zapisnik s nedavne sednice Feda koji je pokazao da su se čelnici centralne banke složili da treba pričekati s povećanjem kamata dok ne bude jasnije je li usporavanje rasta ekonomije privremeno, ali i da većina njih očekuje da će kamate biti povećane uskoro.

Čelnici Feda takođe su raspravljali o razlozima usporavanja rasta ekonomije u prvom tromesečju.

Poslednji pokazatelji ne daju jasnu sliku jer potrošnja i raspoloženje potrošača slabe, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Analitičari smatraju da centralna banka ostaje na putu postupnog povećanja kamatnih stopa, ali da je, s obzirom na usporavanje rasta ekonomije, sve manje verovatno da će u ovoj godini kamate povećati još u dva navrata.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da izgledi za povećanje kamata u dva navrata do kraja godine sada iznose oko 46 odsto, dok su pre objave zapisnika Feda izgledi za to iznosili oko 50 odsto.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenila 6,1 milijarda akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

I na evropskim berzama se juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 odsto, na 7.514 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,13 odsto, na 12.642 boda, a pariski CAC 0,13 odsto, na 5.341 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dubai gradi još dva veštačka ostrva do 2020. godine
Next Azijske berze zabeležile rast, dolar pao

You might also like

Evro danas 120,13 dinara

Dinar je danas ojačao 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,1313 dinara za jedan evro, što je najjača vrednost domaće valute u

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Značajan pad cene kukuruza, cena pšenice se stabilizovala

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 4,3 puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu dok je finansijska vrednost trgovane robe bila duplo

Srednji kurs 118,1610 dinara za jedan evro

Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1610 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply