Stoltenberg: NATO će se pridružiti koaliciji protiv Islamske države

Stoltenberg: NATO će se pridružiti koaliciji protiv Islamske države

NATO će se na današnjem samitu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom pridružiti koaliciji protiv Islamske države, koju predvode SAD, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“To će poslati snažnu političku poruku posvećenosti NATO u borbi protiv terorizma i unaprediti našu saradnju u okviru koalicije”, rekao je Stoltenberg, prenosi AFP.

On je, međutim, naglasio da to ne znači da će se NATO angažovati u borbenim operacijama.

AP prenosi da će NATO uspostaviti i obaveštajnu ćeliju za borbu protiv terorizma kako bi se poboljšala podela obaveštajnih informacija, u okviru napora da odgovori na Trampove zahteve da učini više za borbu protiv terorizma.

Ta ćelija će se posebno fokusirati na takozvane strane borce, koji odlaze iz Evrope u Irak i Siriju kako bi trenirali i borili se s ekstremistima.

Foto:www.linkedin.com

Foto:www.linkedin.com

Samit NATO u Briselu

Lideri 28 država članica NATO-a održaće danas samit u Briselu na kojem će prvi put učestvovati američki predsednik Donald Tramp, čije su izjave o zastarelosti Severnoatlantske alijanse i Bregxit-u kao “odličnoj stvari” izazvale priličnu zabrinutost u Evropi.

Čelnici NATO-a se, inače, okupljaju na samitima svake dve godine, ali je ovaj sastanak izuzetak, a povod je otvaranje novog sedišta, koje se nalazi tačno preko puta starog sedišta u briselskom predgrađu Ever.

Kratak sastanak, koji je odavno planiran za proleće ove godine kada se još nije moglo predvideti da novo sedište Alijanse neće biti završeno, biće održan u novom, nedovršenom kompleksu, koji će danas biti svečano otvoren, ali se pravo preseljenje očekuje na jesen.

Samit se svodi na radnu večeru lidera zemalja članica, pa se i ne mogu očekivati sadržajnije rasprave, a svaki od lidera imaće po tri minuta za raspravu.

Pre radne večere biće otkrivena dva spomenika koji se nalaze ispred nove zgrade – u spomen na pad Berlinskog zida i na teroristički napad na SAD 9. septembra 2001. kada je NATO prvi put u svojoj istoriji aktivirao Član 5 Severnoatlantskog ugovora, koji kaže da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

Otvaranje će biti uveličano spektakularnim preletanjem vojnih aviona zemalja članica.

Izvor:Agencije
Previous Najbogatiji Slovenci prodali kompaniju kako bi se posvetili proizvodnji hrane
Next Sprečeno uklanjanje nelegalnog objekta Islamske zajednice u Zemun polju

You might also like

Geopolitika 0 Comments

DW: Pojačano angažovanje Rusije u Libiji – deo nove strategije za Bliski istok

Pojačano angažovanje Rusije u Libiji, politički i, po svemu sudeći, i vojno je deo nove strategije Moskve na Bliskom istoku, piše Deutsche Welle.

Geopolitika 0 Comments

Turska: Većina građana podržala Erdoganove ustavne promene

Vrhovna izborna komisija Turske saopštila je preliminarne rezultate referenduma, prema kojima je 51,34 odsto birača podržalo predloženu reformu turskog Ustava, javlja agencija Anadolija.

Geopolitika 0 Comments

Libija: Vlada koju podržavaju UN preuzela vlast

Vlasti u Tripoliju saopštile su danas da predaju vlast vladi narodnog jedinstva, koju podržavaju UN, kako bi se izbegle dalje podele i krvoprolića u Libiji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply