Šta će biti sa švajcarskom valutom u bliskoj budućnosti?

Šta će biti sa švajcarskom valutom u bliskoj budućnosti?

Poslednjih mesec dana švajcarska valuta slabi u odnosu na evro i ostale valute vezane uz evro.

U trenutku pisanja ove analize kurs EUR/CHF na platformama Admiral Markets-a iznosi 1,09, što je vrlo blizu najslabijem nivou CHF u odnosu na EUR od početka godine. Ipak, švajcarska valuta je i dalje precenjena. Pre tačno deset godina, kurs EUR/CHF se kretao oko 1,64, što je približno 50% iznad sadašnjeg nivoa.

Koji su razlozi ekstremnog jačanja?

Pojednostavljeno rečeno, razlog jačanja CHF je bila najveća ekonomska kriza još od Velike depresije. U većini razvijenih ekonomija pojavio se značajan rizik od urušavanja finansijskog sistema. U pojedinim su neke od najvećih banaka bankrotirale, dok je druge država morala da spasava. U Evropi je situacija bila još gora, jer ni države nisu mogle finansirati vlastite obveze, kao, na primer, u Grčkoj.

U takvim okolnostima, svi oni koji su imali kapital počeli su da ga prebacuju u sigurna utočišta, kao što su obveznice najrazvijenijih država i plemeniti metali.

Kada su u pitanju valute, takođe postoje one koje tradicionalno jačaju kada dolazi do političke ili ekonomske nesigurnosti, a radi se o američkom dolaru, japanskom jenu i švajcarskom franku.

S obzirom na malu veličinu ekonomije i relativno malu količinu CHF u opticaju, u kombinaciji s ogromnom potražnjom, upravo je CHF najviše ojačao od navedenih valuta.

Nakon što je splasnuo rizik od urušavanja globalnog finansijskog sistema, pojavili su se novi problemi koji su i dalje podsticali interes za posedovanjem CHF: višegodišnje odugovlačenje EU po pitanju otpisa grčkih dugova, namerno rušenje kamatnih stopa u evrozoni u negativnu teritoriju, odustajanje švajcarske centralne banke od odbrane željenog kursa, sankcije EU prema Rusiji, odluka Ujedinjenog Kraljevstva o napuštanju EU i potencijalno napuštanje evra kao valute u Francuskoj.

Ipak, strah nastao na osnovu navedenih događaja je popustio, a na vidiku nema novih koji bi mogli prerasti u značajniju krizu.

Šta to znači za kurs CHF?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da se u poslednjih deset godina dogodilo praktično sve što je moglo uticati na jačanje švajcarske valute.

Nije realno očekivati da će se događaji koji idu u prilog jačanju CHF nastaviti istim intenzitetom, dok je vrlo izgledno da će se ekonomska situacija u Evropi, ali i na globalnom nivou stabilno poboljšavati. To znači da će biti sve više argumenata za napuštanje sigurnih utočišta i ulaganje kapitala u instrumente koji nose viši prinos.

Osim toga, franak je u poslednjih desetak godina postao ekstremno precenjen, što švajcarska centralna banka otvoreno naglašava u svakom obraćanju javnosti.

Takav stav podrazumeva aktivnosti koje će smanjivati interes za posedovanjem CHF, kao što su niže kamatne stope nego što su u ostalim razvijenim zemljama.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Dobit Uniqa osiguranja 33,1 milion evra
Next Evropske berze: Indeksi u blagom rastu

You might also like

Politika 0 Comments

Vuk Jeremić u najužem krugu za generalnog sekretara UN

Kandidat Srbije Vuk Jeremić treći je u trećoj rundi glasanja za novog generalnog sekretara UN koji je održan sinoć u sedištu svetske organizacije u Njujorku, a bivši premijer Portugala Antonio

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi podstaknuti energetskim i tehnološkim sektorom

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, najviše u energetskom i tehnološkom sektoru, dok se zdravstveni sektor našao pod pritiskom nakon što je novoizabrani predsednik Donald Trump prozvao farmaceutske

Srednji kurs danas 118,1475 dinara za evro

Dinar će danas zadržati istu vrednost prema evru, kao u sredu i zvanični srednji kurs će biti 118,1475 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply