Sberbank: Neto dobit u prvom kvartalu veća 42%

Sberbank: Neto dobit u prvom kvartalu veća 42%

Ruska banka Sberbank izvestila je u sredu o skoku neto dobiti u prvom tromesečju, uz više kamatne prihode i znatno manje rezervacije za gubitke po kreditima na godišnjem nivou, ali i veći udeo restrukturiranih kredita u odnosu na prethodno tromesečje.

Banka je prema međunarodnim računovodstvenim standardima zaključila prvo ovogodišnje tromesečje s neto dobiti od 166,6 milijardi rubalja, što je 42 % više nego što su zabeležili u istom razdoblju prošle godine.

Ukupni prihodi poskočili su na godišnjem nivou 12 %, na 422,5 milijardi rubalja.

Pritom su neto kamatni prihodi uvećani 3,4 %, na 336,6 milijardi rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 4,1 %, na 80,4 milijarde rubalja.

Neto troškovi rezervacija za gubitke po kreditima iznosili su u prvom ovogodišnjem tromesečju 67,4 milijarde rubalja i smanjeni su za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Na tromesečnom su nivou poskočili gotovo 12 %.

Restrukturirani krediti uvećani su u odnosu na kraj prošle godine za 1,8 %, na 1.230 milijardi rubalja. Njihov je udeo u bruto kreditima uvećan za 0,3 postotna boda u odnosu na kraj 2016. godine i iznosio je na kraju marta 6,8 %, “najvećim delom zbog restrukturiranja kredita međunarodnom maloprodajnom lancu u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru”.

Izvor: GdeInvestirati/bankar
Previous Croatia osiguranje preuzelo BNP Paribas Cardif osiguranje
Next Dobit Uniqa osiguranja 33,1 milion evra

You might also like

Kompanije 0 Comments

Hemofarm u Vršcu otvorio novi pogon za kontrolu kvaliteta proizvoda

Kompanija Hemofarm juče je u Vršcu otvorila novi objekat, u kome će se vršiti kontrola kvaliteta proizvoda.

Telekomunikacije 0 Comments

Srbija: Predstavljen Mundio mobile, novi virtuelni mobilni operater

Danas je RATEL predstavio novog, virtuelnog mobilnog operatora “Mundio mobile” koji planira da od septembra počne sa pružanjem usluge u Srbiji.

Kompanije 0 Comments

Ryanair uvodi liniju Stokholm-Niš

Kompanija Ryanair uvodi liniju Stokholm (Skavsta)-Niš, saopštio je ovaj avio-prevoznik.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply