Procene analitičara: Najveće kompanije u Evropi su na putu da ostvare najveći rast profita u poslednjih 7 godina

Procene analitičara: Najveće kompanije u Evropi su na putu da ostvare najveći rast profita u poslednjih 7 godina

Najveće kompanije u Evropi su na putu da u prvoj polovini ove godine ostvare najveći rast profita u posljednjih sedam godina, što nagoveštava da bi ovaj kontinent konačno mogao da se oslobodi posledica globalne ekonomske krize, procene su analitičara.

Nakon dva kvartala stabilnog ekonomskog rasta evropske kompanije sada očekuju veliki rast profita. Očekuje se da kompanije iz evrozone – bloka evropskih zemalja koje koriste evro, nadmaše kompanije iz SAD u dva uzastopna kvartala.

Ukoliko se završi dobro kako je i počelo, to bi bila najbolja godina od 2010. kada su evropske firme vratile profitabilnost, nakon naglog pada prihoda usled ekonomske krize 2008. godine.

Fantastičan rast prihoda u Evropi zabeležen je u prvom kvartalu, a analitičari očekuju umeren rast zarada u drugom kvartalu, ali i dalje uz dosta rezervi, jer je i ranije bilo znakova njihovog konstantnog rasta koji se nije održao.

Prihodi najvećih kompanija u Evropi u prvom kvartalu imali su rast od 23 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je rast prihoda u istom periodu u SAD iznosio 14 odsto, pokazuju analize.

Na godišnjem novou očekuje se rast prihoda nešto veći od 16 odsto za 600 najvećih evropskih kompanija sa “Stoxx” indeksa, u odnosu na 500 američkih kompanija sa “Standard i Poor’s” indeksa koje će imati rast prihoda od 10,5 odsto, podaci su kompanije “Factset”.

Prošle godine ovih 600 evropskih preduzeća u proseku su imali pad prihoda od 1,9 odsto.

“Wall Street Journal” u svom tekstu navodi da je ovaj rast baziran na potrošnji građana i preduzeća, čega nije bilo u značajnijem obimu još od ekonomske krize 2008. godine.

Prihodi korporacija u Evropi su sada stabilni, stopa nezaposlenosti u evrozoni i njenim najvećim članicama postepeno opadaju tokom poslednjih nekoliko godina, a potrošači otplaćuju svoje dugove i akumuliraju novac za potrošnju.

Evropska komisija je saopštila da je da je indeks zadovoljstva potrošača porastao na najviši nivo od jula 2007. godine. Pored toga, cene nafte su umerenije u odnosu na pre nekoliko godina kada su bile izuzetno visoke, a vlasti su prestale da smanjenjem potrošnje.

Turizam pruža podsticaj zemljama kao što su Španija i Grčka. Mnogi posetioci sada planiraju odmor u evropskim destinacijama nakon niza terorističkih napada u Sjevernoj Africi i Egiptu.

“Evropa dokazuje da je u ovom trenutku iznenađujuće otporna”, rekao je Martin Daum, izvršni direktor za komercijalna vozila kompanije “Daimler”, jedne od najvećih svetskih proizvođača kamiona.

On je rekao da je “Daimler” zahvaljujući prodaji u Evropi zaštićen od posledica slabe prodaje u SAD i Brazilu u poslednjih nekoliko kvartala.

Ovaj rast je iznenadio zvaničnike širom Evrope. Bankari Evropske centralne banke nisu uspevali godinama da ultraniskim kamatnim stopama značajno podstaknu zaduživanje i potrošnju.

Snažan početak 2017. godine nije dobra vest samo za Evropu, kontinent koji su nazivali “bolesnikom” svetske ekonomije otkako je nastupila duboka finansijska kriza. Pravi oporavak bi mogao “podići” i mnoge kompanije iz SAD i Azije koje posluju u Evropi.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Nastavljen rast vrednosti dinara
Next Sajam zapošljavanja na Zvedari - posao za 500 radnika

You might also like

Telekomunikacije 0 Comments

SBB zvanično preuzeo kompaniju IKOM

Kompanija SBB danas je saopštila da je preuzela 100 odsto udela u kablovskom operatoru IKOM.

Prehrambena industrija 0 Comments

Prihodi “Plantaža” u prvom polugodištu 9,4 miliona evra

Prema izveštajima o poslovanju, za prvih šest meseci 2018. godine, Kompanija “13.jul Plantaže” je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 9,4 miliona evra, koji su veći za 15% u odnosu

Najvažnije vesti 0 Comments

Isplata dividende akcionarima Aerodroma 5. septembra

Aerodrom „Nikola Tesla“ saopštio je da će dividendu iz prošlogodišnje dobiti isplatiti 5. septembra putem Centralnog registra hartija od vrednosti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply