OPEC produžio ograničenje proizvodnje nafte do marta 2018.

OPEC produžio ograničenje proizvodnje nafte do marta 2018.

OPEC će produžiti važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte za još devet meseci, do marta 2018. godine, dogovoreno je danas u Beču na sastanku članova naftnog kartela.

Nigerija i Libija su zbog problema u proizvodnji izuzete iz ovih obaveza, dok je Iranu dozvoljeno da poveća proizvodnju do nivoa pre uvođenja sankcija, na blizu 3,8 miliona barela dnevno.

Organizacije zemalja izvoznica nafte je predlog za produženje sporazuma podnela članicama izvan OPEC-a koje se sastaju kasnije danas.

Sporazum o ograničavanju proizvodnje postignut u decembru pomogao je da cene nafte porastu 20% u ovoj godini ali su zalihe ostale visoke usled rasta proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD.

Saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih je ranije danas izrazio nadu da će već početkom 2018. godine doći do dovoljnog smanjenja globalne ponude zahvaljujući sporazumu 24 zemlje-proizvođača o rezanju proizvodnje.

Al-Falih je takođe objavio da će OPEC primiti Ekvatorijalnu Gvineju u svoje redove. Afrička država proizvodi 270.000 barela dnevno, nešto više od susednog Gabona.

Produžetak važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte je redak period saradnje OPEC-a i nekih od njegovih najvećih rivala, uključujući Rusiju, piše Bloomberg. Obe strane su tako nešto pokušale pre 15 godina, ali se sporazum raspao pre nego je zaživeo.

Sadašnji sporazum uključuje zemlje koje proizvode 60% globalne nafte, ali isključuje velike proizvođače kao što su SAD, Kina, Kanada, Norveška i Brazil.

Kako ne postoje jasnije smernice šta će se dešavati nakon marta 2018. godine, postoji zabrinutost da bi se OPEC po isteku sporazuma mogao vratiti na nivo proizvodnje koja je dovela do prekomerne ponude i klizanja cena u periodu od 20014. do 2016. godine.

“Rekli smo da ćemo učiniti sve što je potrebno”, naglasio je saudijski ministar za energetiku.

Analitičari ocenjuju da se cena nafte neće bitno povećati u narednim mesecima, dok je danas cena energenta pala jer su se investitori nadali snažnijim akcijama naftnog kartela. Trenutno se barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper trguje za 53,53 dolara, što predstavlja pad oko 1% u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Veliki promet ENHL-a pred presek za skupštinu, Impol Seval ojačao skoro 4 odsto
Next Srbija među prvih 50 kongresnih destinacija u svetu, šestu godinu zaredom

You might also like

Tema dana 0 Comments

Odbor prihvatio Predlog zakona koji omogućuje davanje aerodroma u koncesiju

Skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije usvojio je danas u načelu Predlog zakona o upravljanju aerodromima kojima je predviđena mogućnost njihovog davanja u koncesiju u cilju obezbeđivanja

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Rudarski sektor pritisnuo indekse

Na evropskim berzama u sredu su cene akcija pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog pada cena sirovina. 

Najvažnije vesti 1Comments

Sa Velikom Britanijom iz EU odlaze kuna, lev, lej, kruna, forinta i zlot?

Posle odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, osam zemalja članica Unije koje imaju sopstvene valute možda će biti primorane da po hitnom postupku uvedu evro, objavio je britanski Daily

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply