Bloomberg: Za evro bi ova godina mogla biti najbolja u deceniji

Bloomberg: Za evro bi ova godina mogla biti najbolja u deceniji

Ispostavilo se da bi ova godina, za koju su mnogi pretpostavljali da će dovesti do propasti evra, mogla biti najbolja u deset godina, piše Bloomberg.

Evro je dostigao najviši nivo prema dolaru u poslednjih šest meseci i ove je nedelje na putu da postane “top” valuta u Grupi 10 najvažnijih u svetu, u prvoj polovini godine.

Poraz evroskeptika na izborima u Francuskoj i Holandiji, bolji od očekivanih ekonomski podaci u evrozoni i porast priliva kapitala fondova na tržišta evrozone, povećali su optimizam po pitanju izgleda zajedničke valute.

“Postoji pozitivan impuls u tokovima kapitala, sa više hedž fondova koji se pridružuju tgovini evrom”, kaže za Bloomberg Athanasios Vamvakidis, valutni strateg u “Bank of America Merrill Lynch”.

Evro je porastao skoro 7% prema američkom dolaru od početka godine, i na putu je najvećeg rasta od 2007. godine. Evrom se danas trguje oko nivoa 1,12 dolara. Banke, uključujući Credit Agricole, UniCredit i ING Group, nedavno su podigle svoje prognoze na 1,20$ za evro, do polovine 2018.

Evro je oslabio prema dolaru 23 odsto u poslednje tri godine, a nemačka kancelarka Angela Merkel je pre nekoliko dana rekla da je evropska valuta “previše jeftina” zbog politike Evropske centralne banke.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, evro je najpotcenjenija valuta u G10 u pogledu pariteta kupovne moći.

Nakon perioda borbe da se prevlada finansijska kriza, makroekonomski podaci iz evrozone su se poboljšali. Inflacija je takođe porasla, iako postoje neslaganja unutar ECB po pitanju ukidanja monetarnih podsticaja. Pobeda centriste Emanuela Makrona na francuskim izborima, i napredak u razgovorima za rešavanje grčkog duga, dodatno su podstakli apetit investitora za regionalnom aktivom.

“Već vidimo da se evro kreće u skladu sa pozitivnim ekonomskim podacima”, kažu analitičari “Morgan Stanley” u zabelešci klijentima. “Snažniji ekonomski rast znači jači evro”.

Izvor:Agencije
Previous Vlada Srbije objavila konkurse za direktore železničkih preduzeća
Next Kragujevac: Predstavljen restilizovan "fiat 500L"

You might also like

Berza

Dinar miruje, srednji kurs sutra 118,0438

Zvanični srednji kurs iznosiće sutra 118,0438 dinara za evro, što je nepromenjen nivo u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Zdravlje

MUP: Falsifikovan svaki deseti lek na tržištu u Srbiji

U Srbiji je svaki deseti lek u prometu falsifikovan, a iako nismo zemlja u kojoj cveta krijumčarenje lekova, kažu u MUP-u.

Najvažnije vesti

Produktna berza: Nastavljen pad cena pšenice i kukuruza

Promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 37% veći u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je negativan cenovni trend iz prethodne nedelje nastavljen.