Azijske berze zabeležile rast, dolar pao

Azijske berze zabeležile rast, dolar pao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija dostigle najviše nivoe u dve godine, dok je dolar oslabio nakon što je američki Fed nagovestio da će kamatne stope povećavati postepeno.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,4 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,8 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,7 odsto i dostigao najviši nivo od juna 2015. Godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je objavljen zapisnik s nedavne sednice Feda.

Taj je zapisnik pokazao da su se čelnici centralne banke složili da treba sačekati s povećanjem kamata dok ne bude jasnije da li je usporavanje rasta ekonomija privremeno, ali i da većina njih očekuje da će kamate biti povećane uskoro.

Čelnici Feda takođe su raspravljali o razlozima usporavanja rasta ekonomije u prvom tromesečju.

Poslednji pokazatelji ne daju jasnu sliku jer potrošnja i raspoloženje potrošača slabe, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Analitičari smatraju da centralna banka ostaje na putu postepenog povećanja kamatnih stopa, ali da je, s obzirom na usporavanje ekonomskog rasta, sve manje verovatno da će u ovoj godini kamate povećati još u dva navrata.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da izgledi za povećanje kamata u dva navrata do kraja godine sada iznose oko 46 odsto, dok su pre objave zapisnika Feda izgledi za to iznosili oko 50 odsto.

Tržišta podržava i rast cena nafte, koje su dostigle najviše nivoe u pet nedelja jer se očekuje da će sporazum OPEC-a o smanjenju proizvodnje biti produžen i nakon juna.

Jutros je na američkom tržištu barel poskupeo 1 odsto, na 51,87 dolara. I na londonskom je tržištu cena barela porasla 1 odsto, na 54,50 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio nakon signala iz Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 97,02 boda, nedaleko od najnižeg nivoa u šest i po meseci, dok je juče u ovo doba bio na 97,32 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 111,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra porasla na 1,1225 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1185 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: S&P 500 indeks u dostigao rekord
Next Mesi osuđen zbog utaje poreza

You might also like

MSCI globalni indeks ojačao više od 5% na godišnjem nivou, berza u Tajlandu porasla 20 odsto

Globalni MSCI indeks, koji prati akcije u 46 zemalja sveta, porastao je u ovoj godini 5,6 odsto, najviše u poslednje tri godine.

Pale zaliha sirove nafte u SAD, cene na najvišem nivou u tri nedelje

Cene nafte na međunarodnim tržištima dosegle su najviši nivo u poslednje tri nedelje nakon što je američka Uprava za energetiku (EIA) objavila pad zaliha sirove nafte u SAD.

Azijske berze zabeležile manji skok

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago porasle, nakon jučerašnjih oštrih gubitaka, dok se dolar malo oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply