Wall Street: Ulagači ohrabreni Trumpovim potezom

Wall Street: Ulagači ohrabreni Trumpovim potezom

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle jer je ulagače ohrabrio proračunski predlog predsednika Donalda Trumpa, no trgovalo se oprezno zbog slabih ekonomskih pokazatelja.

Dow Jones ojačao je 0,21 odsto, na 20.937 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 odsto, na 2.398 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 6.138 bodova.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče porasle, a najviše, 0,8 odsto, u finansijskom sektoru.

Analitičari smatraju da je cene akcija podstakao prvi Trumpov proračunski plan, kojim se predviđa povećanje potrošnje za infrastrukturu i obranu, a smanjenje davanja za zdravstvo i socijalu.

Cilj je ušteda od oko 3,6 milijardi dolara i uravnoteženje budžeta u idućih 10 godina.

Iako se ne očekuje da će Kongres prihvatiti ovakav predlog proračuna, osnovne smernice oraspoložile su ulagače.

„Nije bilo velikih iznenađenja, a tržište je s time zadovoljno”, kaže Wade Balliet, direktor u Bank of the West.

S druge strane, ulagače su zabrinuli slabiji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji.

Prodaja porodičnih kuća u SAD-u u travnju oštro je pala s najviših nivoa u devet godina, dok je proizvođačka aktivnost u maju skliznula na najniži nivo od septembra prošle godine.

Zbog toga se trgovalo suzdržano, na što ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,95 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni oim u poslednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

Teroristički napad u Manchesteru nije značajnije uticao na američka tržišta, pa ni na evropska.

Na većini evropskih berzi cene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,31 odsto, na 12.659 bodova, a pariski CAC 0,47 odsto, na 5.348 bodova. Londonski FTSE oslabio je 0,15 odsto, na 7.485 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Singapur: Zbog manjka prostora izgradio automat za luksuzne automobile
Next Azijske berze: Oprezna trgovina, smanjen kreditni rejting Kine

You might also like

Azijske berze: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, nakon još jednog pada cena akcija na Wall Streetu, dok je dolar oslabio zbog nesigurnosti ulagača uoči predsedničkih izbora u SAD-u.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi S&P i Nasdaq-a postigli rekordni skok

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekordne nivoe jer su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo, dok predsednik SAD-a Donald Trump počinje

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Argentina i Rusija ostavile sva ostala tržišta u svetu daleko iza sebe

Berze zemalja u usponu, posebno u Argentini, Rusiji, Brazilu i Pakistanu, ostvarile su najbolje rezultate u prvoj polovini 2016.godine, dok je najveći pad zabeležila berza u Italiji. Na vrhu liste učinaka

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply