Tramp predlaže prodaju strateških rezervi nafte SAD

Tramp predlaže prodaju strateških rezervi nafte SAD

Bela kuća planira da proda polovinu nacionalnih strateških rezervi nafte (SPR) kako bi srezala javni dug, u okviru serije izmena predloženih radi promene uloge federalne vlade na energetskim tržištima, javlja agencija “Blooberg”.

Prvim predlogom budžeta američkog predsednika Donalda Trampa, koji je delimično predstavljen u ponedeljak, predviđeno je prikupljanje 500 miliona dolara u fiskalnoj 2018. godini od prodaje nafte iz SPR, i čak 16,6 milijardi dolara od prodaje nafte u narednoj deceniji.

Predlogom se, takođe, poziva na povećanje državnih prihoda time što bi se omogućilo bušenje u Arktičkom nacionalnom rezervatu divlje prirode.

Međutim, predsednički predlog budžeta, kako navodi njujorška agencija, obično pretrpi značajne izmene u Kongresu, ali barem pruža uvid u prioritete Bele kuće.

Američke Strateške rezerve nafte (SPR) trenutno sadrže 687,7 miliona barela nafte na određenim lokacijama u Teksasu i Luizijani, a omogućavaju brzu preraspodelu tog energenta u slučaju prirodnih katastrofa ili neplaniranih nesrećnih slučajeva, navodi se na sajtu američkog Ministarstva za energetiku.

Izvor:Tanjug
Previous Velika Britanija podigla nivo opasnosti od terorizma na "kritično", moguć novi napad
Next Jeftiniji zakup poslovnog prostora za stare zanate?

You might also like

Energetika i naftna industrija

Saudijska Arabija: Veće cene goriva za SAD, manje za Evropu

Saudi Aramco, državna naftna kompanija Saudijske Arabije smanjuje cene nafte za potrošače u Evropi, dok povećava njihov iznos za SAD, piše The Wall Street Journal, pozivajući se na saopštenje kompanije.

Kompanije

Proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora Škotska postavila novi svetski rekord

Škoti su u prvih šest meseci 2017. godine iz obnovljivih izvora proizveli energije koliko bi bilo dovoljno za snabdevanje strujom kompletne Škotske punih šest dana.

Energetika i naftna industrija

Rekordna dobit Tehnogasa od 1,8 milijardi dinara

Najveći domaći proizvođač i trgovac tehničkim gasovima, Tehnogas, koji skoro dve decenije posluje pod kontrolom nemačkog Messera, zabeležio je u prošloj godini rekordnu dobit od 1,8 milijardi dinara, što je