Oslabile cene zlata i industrijskih metala

Oslabile cene zlata i industrijskih metala

Cena zlata u sredu je oslabila usled očekivanja da će američka centralna banka u junu povećati kamatne stope, dok se bakar našao pod pritiskom nakon što je rejting agencija Moody’s snizila kreditni rejting Kine, prvi put u tri decenije.

Unca zlata, za isporuku u junu, pojeftinila je 2,70$, odnosno 0,2%, na 1.252,80 dolara, nakon što je u utorak dosegla najvišu cenu u tri nedelje.

Pažnja investitora danas je usmerena na objavljivanje zapisnika sa poslednjeg zasedanja američke Uprave federalnih rezervi (Fed), koji bi trebao ponuditi odgovor o tempu i vremenu povećanja kamatnih stopa u SAD.

Zlato je osetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Dolarov indeks, mera američke u korpi šest glavnih valuta u svetu ojačao je 0,4 odsto.

Cene industrijskih metala takođe su oslabile. Cena srebra, za isporuku u julu, pala je 0,3%, na 17,09 dolara po unci, platine 0,7%, na 943,10$ a paladijuma 1,9% na 757,75 dolara po unci.

Cena bakra na berzi u Londonu je pala 0,5%, na 5.660,50 dolara po toni.

Slabije cene industrijskih metala analitičari pripisuju činjenici da je američka rejting agencija Moody’s snizila je danas kreditni rejting Kine, najvećeg uvoznika bakra i drugih metala, navodeći kao razlog zabrinutost zbog gomilanja duga zemlje i usporavanje rasta.

Izvor:Agencije
Previous ECB: Ostaju rizici od iznenadnog menjanja kamatnih stopa na tržištima obveznicama
Next Nastavljen rast vrednosti dinara

You might also like

Okončan štrajk u Kuvajtu, cene nafte u padu

Cene nafte na svetskim tržištima su jutros u padu za više od 2,0 odsto nakon što je okončan štrajk zaposlenih u naftnoj industriji Kuvajta. Nafta ‘brent’ na Londonskoj berzi pojeftinila

Kurs dinara: U ponedeljak 122,82 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 122,8167, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Evro danas 118,34 dinara

Dinar je danas ojačao za 0,1 odsto prema evru u odnosu na kraj prošle godine i zvanični srednji devizni kurs je 118,3431 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply