Oslabile cene zlata i industrijskih metala

Oslabile cene zlata i industrijskih metala

Cena zlata u sredu je oslabila usled očekivanja da će američka centralna banka u junu povećati kamatne stope, dok se bakar našao pod pritiskom nakon što je rejting agencija Moody’s snizila kreditni rejting Kine, prvi put u tri decenije.

Unca zlata, za isporuku u junu, pojeftinila je 2,70$, odnosno 0,2%, na 1.252,80 dolara, nakon što je u utorak dosegla najvišu cenu u tri nedelje.

Pažnja investitora danas je usmerena na objavljivanje zapisnika sa poslednjeg zasedanja američke Uprave federalnih rezervi (Fed), koji bi trebao ponuditi odgovor o tempu i vremenu povećanja kamatnih stopa u SAD.

Zlato je osetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Dolarov indeks, mera američke u korpi šest glavnih valuta u svetu ojačao je 0,4 odsto.

Cene industrijskih metala takođe su oslabile. Cena srebra, za isporuku u julu, pala je 0,3%, na 17,09 dolara po unci, platine 0,7%, na 943,10$ a paladijuma 1,9% na 757,75 dolara po unci.

Cena bakra na berzi u Londonu je pala 0,5%, na 5.660,50 dolara po toni.

Slabije cene industrijskih metala analitičari pripisuju činjenici da je američka rejting agencija Moody’s snizila je danas kreditni rejting Kine, najvećeg uvoznika bakra i drugih metala, navodeći kao razlog zabrinutost zbog gomilanja duga zemlje i usporavanje rasta.

Izvor:Agencije
Previous ECB: Ostaju rizici od iznenadnog menjanja kamatnih stopa na tržištima obveznicama
Next Nastavljen rast vrednosti dinara

You might also like

Beogradska berza postala četvrti aktivni član regionalne SEE Link mreže

Beogradska berza postala je danas aktivni član SEE Link mreže, regionalne mreže berzi na kojima može da se trguje i hartijama od vrednosti listiranim na berzama Bugarske, Hrvatske i Makedonije,

Evropske berze stabilne na početku nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro indeksi su stabilni, nakon jučerašnjeg oštrog pada, dok su ulagači na oprezu zbog neizvesnosti u vezi poreske reforme u SAD-u.

Pozitivna dinamika na Moskovskoj berzi, snažan rast rublje prema dolaru

Vodeći indeksi berze u Moskvi u četvrtak su snažno porasli podržani cenom nafte iznad 50 dolara po barelu i uverenjem investitora da će Britanci danas glasati za ostanak u EU.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply