Filipini: Duterte razmatra uvođenje vojne uprave  i u drugim delovima zemlje

Filipini: Duterte razmatra uvođenje vojne uprave i u drugim delovima zemlje

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte rekao je da je njegova zemlja “u vanrednom stanju” i da će razmotriti uvođenje vojne uprave i u drugim delovima Filipina “kako bi zaštitio ljude”.

Po povratku u Manilu iz posete Moskvi Duterte je u obraćanju novinarima ponovio da će biti “surov” prema ekstremistima pošto je uveo vojnu upravu na južnom ostrvu Mindanao, koje je centar višedecenijske pobune muslimanskih separatista.

Duterte je kazao da je bio primoran da uvede vojnu upravu u Mindanau na 60 dana i da će njegova vlada razmotriti uvođenje iste mere i u drugim oblastima ako pobunjenici i druge grupe povezane s Islamskom državom prošire svoje “terorističke aktivnosti”.

On je u tom kontekstu pomenuo ostrvo Luzon, najveće ostrvo na severu zemlje, kao i region Visajas u centralnom delu zemlje u kojem su pobunjenici nedavno izveli napade, daleko od njihovog uporišta na jugu.

“Ako mislim da Islamska država ima uporište i na (najvećem ostrvu na severu zemlje) Luzonu i ako teroristička pretnja nije daleko, možda ću uvesti vojnu upravu širom zemlje”, rekao je Duterte.

Duterte je naveo da su nastavljene čarke s muslimanskim pobunjenicima koji su napali grad Maravi na jugu Filipina i dodao da su pobunjenici odsekli glavu šefu lokalne policije kada su zauzeli jedan kontrolni punkt.

Filipinski predsednik se obratio javnosti po izbijanju sukoba u gradu Maravi, u kojem su pobunjenici zarobili sveštenika, 10 vernika i tri radnika u crkvi. Oni su sinoć u Maraviju zauzeli bolnicu, zatvor i gradsku većnicu, zapalili katoličku crkvu, koledž i nekoliko kuća i sukobili se s vojskom.

Duterte je uveo vojnu upravu na ostrvu Mindanao, koje čini trećinu arhipelaga Filipina, a zbog sukoba je prekinuo četvorodnevnu posetu Moskvi tokom koje je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vojna uprava može se produžiti na godinu dana, u zavisnosti od trajanja sukoba, rekao je Duterte novinarima.

Izvor:RTS
Previous Beogradska berza: Nastavljena dominacija Energoprojekta, Jedinstvo iz Sevojna dobitnik dana
Next Predlog izmene propisa: Popust za firme sa ćiriličkim nazivom

You might also like

Geopolitika 1Comments

Irak: Ofanziva na Mosul odgođena, sunitske jedinice ne žele učestvovati u operaciji zajedno sa šiitskom milicijom

Irački premijer Haider al-Abadi u sredu je rekao novinarima da su planovi ofanzive na Mosul promenjeni, jer su neki poslanici obelodanili tajne podatke i doveli iračku vojsku u opasnost, obećavši

Geopolitika 0 Comments

SAD zvanično označile Severnu Koreju pretnjom po globalni finansijski sistem

Sjedinjene države su u sredu napravile još jedan korak u nameri da izoluju Severnu Koreju od svetskog finansijskog sistema zvanično je označivši “globalnim koncernom za pranje novca” i pretnjom za

Geopolitika 1Comments

Sirija: Bitka za Raku – u igri mnogo veći ulog

U borbama za oslobađanje sirijskog grada Rake, “prestolnice” Islamske države učestvuju: vladine snage, snage sirijske opozicije, Kurdi, Amerikanci, Rusi i Iranci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply