Filipini: Duterte razmatra uvođenje vojne uprave  i u drugim delovima zemlje

Filipini: Duterte razmatra uvođenje vojne uprave i u drugim delovima zemlje

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte rekao je da je njegova zemlja “u vanrednom stanju” i da će razmotriti uvođenje vojne uprave i u drugim delovima Filipina “kako bi zaštitio ljude”.

Po povratku u Manilu iz posete Moskvi Duterte je u obraćanju novinarima ponovio da će biti “surov” prema ekstremistima pošto je uveo vojnu upravu na južnom ostrvu Mindanao, koje je centar višedecenijske pobune muslimanskih separatista.

Duterte je kazao da je bio primoran da uvede vojnu upravu u Mindanau na 60 dana i da će njegova vlada razmotriti uvođenje iste mere i u drugim oblastima ako pobunjenici i druge grupe povezane s Islamskom državom prošire svoje “terorističke aktivnosti”.

On je u tom kontekstu pomenuo ostrvo Luzon, najveće ostrvo na severu zemlje, kao i region Visajas u centralnom delu zemlje u kojem su pobunjenici nedavno izveli napade, daleko od njihovog uporišta na jugu.

“Ako mislim da Islamska država ima uporište i na (najvećem ostrvu na severu zemlje) Luzonu i ako teroristička pretnja nije daleko, možda ću uvesti vojnu upravu širom zemlje”, rekao je Duterte.

Duterte je naveo da su nastavljene čarke s muslimanskim pobunjenicima koji su napali grad Maravi na jugu Filipina i dodao da su pobunjenici odsekli glavu šefu lokalne policije kada su zauzeli jedan kontrolni punkt.

Filipinski predsednik se obratio javnosti po izbijanju sukoba u gradu Maravi, u kojem su pobunjenici zarobili sveštenika, 10 vernika i tri radnika u crkvi. Oni su sinoć u Maraviju zauzeli bolnicu, zatvor i gradsku većnicu, zapalili katoličku crkvu, koledž i nekoliko kuća i sukobili se s vojskom.

Duterte je uveo vojnu upravu na ostrvu Mindanao, koje čini trećinu arhipelaga Filipina, a zbog sukoba je prekinuo četvorodnevnu posetu Moskvi tokom koje je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vojna uprava može se produžiti na godinu dana, u zavisnosti od trajanja sukoba, rekao je Duterte novinarima.

Izvor:RTS
Previous Beogradska berza: Nastavljena dominacija Energoprojekta, Jedinstvo iz Sevojna dobitnik dana
Next Predlog izmene propisa: Popust za firme sa ćiriličkim nazivom

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Lavrov : Kriza u Makedoniji veštački izazvana, Crna Gora popustila pred ultimatumom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je zapadne zemlje na opasnost od zaoštravanja situacije u Makedoniji.

Geopolitika 0 Comments

Procene: 275 milijardi dolara do sada izgubljeno u sirijskom ratu

Troškovi sukoba u Siriji do sada su procenjeni na 275 milijardi dolara, a dostići će 1,3 biliona dolara ukoliko se rat nastavi do 2020. godine, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja međunarodne

Geopolitika 0 Comments

Direktor CIA: Od suštinske važnosti da SAD i Rusija poboljšaju odnose

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) John Brennan je izjavio da je od suštinske važnosti za globalnu stabilnost da Sjedinjene Države i Rusija poboljšaju odnose.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply