Filipini: Duterte razmatra uvođenje vojne uprave  i u drugim delovima zemlje

Filipini: Duterte razmatra uvođenje vojne uprave i u drugim delovima zemlje

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte rekao je da je njegova zemlja “u vanrednom stanju” i da će razmotriti uvođenje vojne uprave i u drugim delovima Filipina “kako bi zaštitio ljude”.

Po povratku u Manilu iz posete Moskvi Duterte je u obraćanju novinarima ponovio da će biti “surov” prema ekstremistima pošto je uveo vojnu upravu na južnom ostrvu Mindanao, koje je centar višedecenijske pobune muslimanskih separatista.

Duterte je kazao da je bio primoran da uvede vojnu upravu u Mindanau na 60 dana i da će njegova vlada razmotriti uvođenje iste mere i u drugim oblastima ako pobunjenici i druge grupe povezane s Islamskom državom prošire svoje “terorističke aktivnosti”.

On je u tom kontekstu pomenuo ostrvo Luzon, najveće ostrvo na severu zemlje, kao i region Visajas u centralnom delu zemlje u kojem su pobunjenici nedavno izveli napade, daleko od njihovog uporišta na jugu.

“Ako mislim da Islamska država ima uporište i na (najvećem ostrvu na severu zemlje) Luzonu i ako teroristička pretnja nije daleko, možda ću uvesti vojnu upravu širom zemlje”, rekao je Duterte.

Duterte je naveo da su nastavljene čarke s muslimanskim pobunjenicima koji su napali grad Maravi na jugu Filipina i dodao da su pobunjenici odsekli glavu šefu lokalne policije kada su zauzeli jedan kontrolni punkt.

Filipinski predsednik se obratio javnosti po izbijanju sukoba u gradu Maravi, u kojem su pobunjenici zarobili sveštenika, 10 vernika i tri radnika u crkvi. Oni su sinoć u Maraviju zauzeli bolnicu, zatvor i gradsku većnicu, zapalili katoličku crkvu, koledž i nekoliko kuća i sukobili se s vojskom.

Duterte je uveo vojnu upravu na ostrvu Mindanao, koje čini trećinu arhipelaga Filipina, a zbog sukoba je prekinuo četvorodnevnu posetu Moskvi tokom koje je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vojna uprava može se produžiti na godinu dana, u zavisnosti od trajanja sukoba, rekao je Duterte novinarima.

Izvor:RTS
Previous Beogradska berza: Nastavljena dominacija Energoprojekta, Jedinstvo iz Sevojna dobitnik dana
Next Predlog izmene propisa: Popust za firme sa ćiriličkim nazivom

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Rusija povećava vojno prisustvo na Kurilskim ostrvima, Japan protestvuje

Japanska vlada uputila je diplomatskim kanalima protest Moskvi nakon izjave ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua o nameri da rasporedi diviziju na Kurilskim ostrvima ove godine, saopštio je generalni sekretar japanske

Geopolitika 0 Comments

Generalni sekretar NATO-a upozorio Trampa: Stabilna Evropa je strateški interes SAD

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa “jedni bez drugih” nije opcija za Evropu ni za Sjedinjene Države, prenose britanski mediji.

Geopolitika 0 Comments

Posledice eventualne razmene teritorija između Kosova i Srbije

Održivo rešenje u slučaju da se postigne dogovor o razmeni teritorija između Beograda i Prištine je da se u taj proces uključe samo nacionalno homogene teritorije, odnosno opštine sa dominantnim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply