Wall Street: Početak nedelje obeležio rast indeksa

Wall Street: Početak nedelje obeležio rast indeksa

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle, a ponajviše u obrambenom sektoru jer su Sjedinjene Američke Države prodale Saudijskoj Arabiji oružje vredno milijarde dolara.

Dow Jones ojačao je juče 0,43 posto, na 20.894 boda, dok je S&P 500 porastao 0,52 odsto, na 2.394 boda, a Nasdaq indeks 0,82 odsto, na 6.133 boda.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče porasle, a najviše, 0,7 odsto, u industrijskom sektoru.

Pritom su akcija proizvođača oružja, kao što su General Dynamics, Raytheon i Lockheed Martin, poskupele između 0,6 i 1,6 odsto. Snažno je, 1,6 odsto, porasla i cene akcija Boeinga.

Za poseta predsednika Donalda Trumpa tokom vikenda u Saudijskoj Arabiji potpisan je sporazum o prodaji oružja Saudijcima u vrednosti 110 milijardi dolara.

Prvo putovanje Trumpa u inostranstvo od kada je postao predsednik odvratilo je pažnju ulagača s političke scene u Washingtonu i niza skandala predsednika Trumpa, zbog kojih se postavlja pitanje može li uopšte ostati u Beloj kući.

„Neki su ulagači bili zabrinuti uoči tog putovanja, no ta je Trumpova poseta bila uspešan, pa su zabrinutosti smanjene”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u firmi BB&T Wealth Management.

Tako je S&P 500 indeks porastao treći dan zaredom, nadoknadivši gubitke od polovine prošle nedelje izazvane sumnjama u umešanost Rusije u Trumpovu predsedničku kampanju.

Uprkos rastu cene akcija, trguje se suzdržano, na što ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,9 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 odsto, na 7.496 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 12.619 bodova, a pariski CAC 0,03 odsto, na 5.322 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Cathay Pacific iz Hong Konga ukida 600 radnih mesta
Next Inflacija u EU 2 odsto, u evrozoni 1,9 odsto

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Novi pad funte, i evro oslabio prema dolaru

Nakon nekoliko dana relativnog zatišja funta je nastavila negativan niz započet odlukom Velike Britanije da napusti EU.

Beogradska berze: Belex skočio šestu sedmicu zaredom

Beogradsko tržišta akcija nastavilo je rast i protekle sedmice, i to najjačim intezitetom od kraja januara kada je i uspostavljen aktuelni uzlazni trend.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Berze skočile, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu nakon odmerenog govora američkog predsednika Donald Trump u Kongresu, dok je dolar ojačao jer se

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply