RWE i Engie – nove špekulacije oko povezivanja

RWE i Engie – nove špekulacije oko povezivanja

Evropski proizvođači električne energije, nemački RWE i francuski Engie, razmišljaju o povezivanju koje bi moglo da se sprovede svopom akcija, prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ukoliko bi se ova transakcija zaista i desila nastao bi enegetski gigant vredan oko 50 milijardi EUR. Međutim, isti izvor navodi da se razgovori još uvjek ne vode između čelnika dve kompanija, već se razmatraju razne opcije na nivou savetnika i bankara kompanija. Pojedini bankarski krugovi tvrde da bi RWE mogao svoj većinski udeo u Innogy-ju od 76,8% akcija zameniti za manjinski udeo u francuskoj kompaniji. Međutim, isti izvor napomnje da je izvesno da se ovaj posao neće završiti pre saveznih izbora u Nemačkoj koji su zakazani za 24. septembar tekuće godine.

Reuters se takođe poziva i na izvor blizak francuskoj vladi koji je potvrdio da su razgovori održani, upozorivši da nema garancija da će ovaj posao i biti postignut. Akcije Innogy-ja, koji je prošlog oktobra putem IPO-a po ceni od 36 EUR izašao na berzu, skočile su u petak 3,4% na 34,7 EUR, dok je RWE zabeležio rast vrednosti od 5,4% na nepunih 17 EUR. Akcije Engie-a zabeležile su tek minornu pozitivnu promenu.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Luka Beograd prodaje deo imovine
Next Air Serbia: Ovo su naši najbolji rezultati do sada

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Devizne rezerve NBS porasle na 9,79 mlrd evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju februara 2918. godine 9,79 milijardi evra, što je povećanje za 143,3 miliona evra u odnosu na kraj januara.

Transport 0 Comments

Volkswagen isplaćuje 5.000 dolara svakom prevarenom kupcu u SAD-u

Kriza u Volkswagenu je izbila u septembru 2015., kada je otkriveno da je širom sveta proizvođač ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova u 11 miliona dizel vozila.

Agrobiznis 0 Comments

Država otkupljuje 51.256 tona kukuruza, cena 16,50 dinara po kilogramu, sa PDV-om

Direkcija za robne rezerve Srbije saopštila je danas da će otkupiti 51.256 tona kukuruza roda 2016. godine po ceni od 16,50 dinara po kilogramu, sa PDV-om.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply