RWE i Engie – nove špekulacije oko povezivanja

RWE i Engie – nove špekulacije oko povezivanja

Evropski proizvođači električne energije, nemački RWE i francuski Engie, razmišljaju o povezivanju koje bi moglo da se sprovede svopom akcija, prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ukoliko bi se ova transakcija zaista i desila nastao bi enegetski gigant vredan oko 50 milijardi EUR. Međutim, isti izvor navodi da se razgovori još uvjek ne vode između čelnika dve kompanija, već se razmatraju razne opcije na nivou savetnika i bankara kompanija. Pojedini bankarski krugovi tvrde da bi RWE mogao svoj većinski udeo u Innogy-ju od 76,8% akcija zameniti za manjinski udeo u francuskoj kompaniji. Međutim, isti izvor napomnje da je izvesno da se ovaj posao neće završiti pre saveznih izbora u Nemačkoj koji su zakazani za 24. septembar tekuće godine.

Reuters se takođe poziva i na izvor blizak francuskoj vladi koji je potvrdio da su razgovori održani, upozorivši da nema garancija da će ovaj posao i biti postignut. Akcije Innogy-ja, koji je prošlog oktobra putem IPO-a po ceni od 36 EUR izašao na berzu, skočile su u petak 3,4% na 34,7 EUR, dok je RWE zabeležio rast vrednosti od 5,4% na nepunih 17 EUR. Akcije Engie-a zabeležile su tek minornu pozitivnu promenu.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Luka Beograd prodaje deo imovine
Next Air Serbia: Ovo su naši najbolji rezultati do sada

You might also like

Transport 0 Comments

Audi će do 2020. predstaviti tri električna automobila

Kompanija Audi najavila je da će do 2020. godine izbaciti na tržište tri električna automobila, a prvi od njih trebao bi biti spreman već naredne godine.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Chevron mora da plati Ekvadoru 9,5 mlrd dolara zbog zagađivanja

Ekvadorski ustavni sud potvrdio je presudu prema kojoj naftni div Chevron mora da plati 9,5 milijardi dolara odštete zbog višedecenijskog zagađivanja prašumskih područja nastanjenih indijanskim plemenima.

Kompanije 0 Comments

Royal Bank of Scotland seli poslovanje u Amsterdam posle Brexita

Britanska banka Royal Bank of Scotland je izabrala Amsterdam za bazu u EU posle Brexita, saopštio je taj kreditor.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply