Beogradska berza: Energoprojekt na najvišem nivou od septembra 2008. godine

Beogradska berza: Energoprojekt na najvišem nivou od septembra 2008. godine

Današnji trgovački dan na Beogradskoj berzi obeležila je apsolutna dominacija državnih hartija od vrednosti uz blagi pad berzanskih indeksa.

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 705,8 miliona RSD (5,7 miliona USD), dok se indeks Belex15 blago spustio na 739,12 poena.

Foto: ocdn.eu

Foto: ocdn.eu

Energoprojekt holding (ENHL) nastavio je seriju solidnih prometa, beležeći danas realizaciju od 12,6 miliona RSD uz blagi rast cene na 1.502 RSD. U toku trgovačkog dana cena se kretala u rasponu od 1.500-1.520 RSD, dostizavši najviši cenovni nivo zabeležen od septembra 2008. godine.

Naftna industrija Srbije (NIIS) prekinula je trodnevni uzlazni trend, oslabivši danas 0,4% na 745 RSD uz trgovanje vredno 5,1 milion RSD. Uprava NIS-a zakazala je redovnu skupštinu akcionara za 27. jun uz predlog da se i ove godine akcionarima na ime dividende isplati 25% prošlogodišnje dobiti. Akcionarima će putem dividende pripasti 4,02 milijarde RSD odnosno bruto iznos po akciji od 24,66 RSD.

Alfa plam iz Vranja (ALFA) zadržao se na nivou od 35.000 RSD uz registrovani promet od 2,7 miliona RSD. Ova kompanija je nedavno objavila da je zabeležila snažan rast profitabilnosti u prvom kvartalu ove godine – poslovni dobitak kompanije skočio je na 119,5 miliona RSD sa prošlogodišnjih 3,5 miliona RSD, dok je neto dobit kompanije porasla pet puta na 123,7 miliona RSD.

Blagi pad cene na 1.731 RSD zabeležio je gornjomilanovački Metalac (MTLC) uz realizaciju od 2,1 milion RSD, dok je beogradski Aerodrom (AERO) takođe ostvario neveliki pad na 1.300 RSD uz promet od 0,6 miliona RSD.

Veliki doprinos današnjem prometu dale su državne obveznice. Najprometnija je bila dinarska državna obveznica RSO1352, koja dospeva na naplatu 21. novembra sledeće godine, a koja je zabeležila promet od 283,2 miliona RSD uz prinos od 4,18 odsto.

Izvor:Wisebroker
Previous Rađa se novi div: VW i JAC spremaju veliki bum
Next Šest ekonomskih mera koje Srbija treba sprovesti u ovoj godini po preporukama EU

You might also like

Azijske berze: Indeksi pali, brinu snažni jen i jeftinija nafta

Na azijskim su berzama u utorak cene akcija pale pod pritiskom pada cena nafte, ali i obnovljene zabrinutosti ulagača po pitanju kamatnih stopa američkog Feda.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Ulagači na oprezu nakon šestodnevnog rasta cena

Na europskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno jer su ulagači suzdržani nakon šest dana neprestanog rasta cena akcija, pri čemu su dostigle najviše nivoe u 20 meseci.

Svetske berze 0 Comments

Rublja raste četvrti mesec zaredom, uprkos padu cene nafte

Pad cena nafte oslabio je valute mnogih zemalja izvoznika “crnog zlata”, ali ruska rublja raste već četvrti mesec zaredom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply