Beogradska berza: Energoprojekt na najvišem nivou od septembra 2008. godine

Beogradska berza: Energoprojekt na najvišem nivou od septembra 2008. godine

Današnji trgovački dan na Beogradskoj berzi obeležila je apsolutna dominacija državnih hartija od vrednosti uz blagi pad berzanskih indeksa.

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 705,8 miliona RSD (5,7 miliona USD), dok se indeks Belex15 blago spustio na 739,12 poena.

Foto: ocdn.eu

Foto: ocdn.eu

Energoprojekt holding (ENHL) nastavio je seriju solidnih prometa, beležeći danas realizaciju od 12,6 miliona RSD uz blagi rast cene na 1.502 RSD. U toku trgovačkog dana cena se kretala u rasponu od 1.500-1.520 RSD, dostizavši najviši cenovni nivo zabeležen od septembra 2008. godine.

Naftna industrija Srbije (NIIS) prekinula je trodnevni uzlazni trend, oslabivši danas 0,4% na 745 RSD uz trgovanje vredno 5,1 milion RSD. Uprava NIS-a zakazala je redovnu skupštinu akcionara za 27. jun uz predlog da se i ove godine akcionarima na ime dividende isplati 25% prošlogodišnje dobiti. Akcionarima će putem dividende pripasti 4,02 milijarde RSD odnosno bruto iznos po akciji od 24,66 RSD.

Alfa plam iz Vranja (ALFA) zadržao se na nivou od 35.000 RSD uz registrovani promet od 2,7 miliona RSD. Ova kompanija je nedavno objavila da je zabeležila snažan rast profitabilnosti u prvom kvartalu ove godine – poslovni dobitak kompanije skočio je na 119,5 miliona RSD sa prošlogodišnjih 3,5 miliona RSD, dok je neto dobit kompanije porasla pet puta na 123,7 miliona RSD.

Blagi pad cene na 1.731 RSD zabeležio je gornjomilanovački Metalac (MTLC) uz realizaciju od 2,1 milion RSD, dok je beogradski Aerodrom (AERO) takođe ostvario neveliki pad na 1.300 RSD uz promet od 0,6 miliona RSD.

Veliki doprinos današnjem prometu dale su državne obveznice. Najprometnija je bila dinarska državna obveznica RSO1352, koja dospeva na naplatu 21. novembra sledeće godine, a koja je zabeležila promet od 283,2 miliona RSD uz prinos od 4,18 odsto.

Izvor:Wisebroker
Previous Rađa se novi div: VW i JAC spremaju veliki bum
Next Šest ekonomskih mera koje Srbija treba sprovesti u ovoj godini po preporukama EU

You might also like

Kurs dinara: U ponedeljak 123,79 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 123,7907, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Azijske berze: Oprezna trgovina na berzama

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer nema vesti koje bi podstakle tržišta, dok je kurs dolara prema jenu zaronio na novi najniži nivo u 18 meseci.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: U fokusu ulagača špekulacije o kamatnim stopama u SAD-u

Na azijskim berzama cene akcija u sredu su oslabile, prateći noćašnja kretanja na Wall Streetu, no i dalje su na putu dobitaka od početka meseca, dok investitori očekuju objavu podatka

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply