Upućen predlog da se ne procesuiraju poreski obveznici koji se sami prijave i izmire dug

Upućen predlog da se ne procesuiraju poreski obveznici koji se sami prijave i izmire dug

Udruženje poreskih savetnika Srbije odlučilo je Ministarstvu finansija i ministarstvu pravde upute predlog da se prekršajno i krivično ne procesuiraju poreski obveznici fizička i pravna lica, koji zakasne sa predajom poreske prijave i uplatom poreza, ali izmire poreske dugove po principu samoprijavljivanja.

Udruženje je takav zaključak usvojilo na svom kongresu, održanom u Aranđelovcu, na kome su predstavljena stručna tumačenja primene aktuelnih poreskih i računovodstvenih zakona u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Teme koje su privukle posebnu pažnju na Kongresu bile su primena Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, primena člana 12 Zakona o PDV, kao i odredbe Pravilnika o PDV koji će stupiti na snagu 1. januara 2017. godine, zatim primena izmena zakona o porezu na dohodak građana, te poreski aspekt zajedničkog ulaganja u građevinarstvu, udruživanjem domaćih investitora.

“Uloga poreskih savetnika u Srbiji, kao i svuda u svetu predstavlja integraciju znanja, kako iz oblasti ekonomskih, tako i iz oblasti pravnih nauka. Zato je Kongresu poreskih savetnika u Aranđelovcu, prisustvovao i predstavnik advokata koji je uspešno obradio temu krivične odgovornosti fizičkih lica kod samoprijavljivanja dohotka”, piše u saopštenju.

Udruženje podseća da je njihov prošlogodišnji predlog, odnosno zaključak 2. Kongresa poreskih savetnika Srbije, da se podigne, odnosno uveća granični iznos za krivično delo, bio prihvaćen i da je promenom zakona taj iznos podignut sa 150.000 dinara na 500.000 dinara.

Izvor:Tanjug
Previous Nova najviša vrednost dinara prema evru u ovoj godini, NBS kupila 15 miliona evra
Next Eksplozija na koncertu u Mančesteru, poginulo 22 ljudi, 59 ranjenih

You might also like

Preduzetništvo

Krediti Fonda za razvoj, prijem zahteva od petka

Fond za razvoj će od petka, 11. marta, početi da prima zahteve za dodelu kredita, za šta je opredeljeno 7,2 milijarde dinara.

Najvažnije vesti

Ana Brnabić: Minimalna cena rada biće povećana

U Srbiji će biti povećana minimalna cena rada, a pregovori o tome treba da se završe do 15. septembra, izjavila je predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

Društvo

Nagradna igra: Jedan od šest stanova u nagradnom fondu na lokaciji “Beograd na vodi”

Vlada Srbije usvojila je danas pravila nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”, a među glavnim nagradama je šest stanova u Beogradu.