CVC Capital Markets zainteresovan za preuzimanje Mercatora

CVC Capital Markets zainteresovan za preuzimanje Mercatora

Fond CVC Capital Partners zainteresovan je za preuzimanje Mercatora, procurilo je prethodnih dana iz više izvora.

Najveći slovenski trgovac mogao bi se uskoro naći na prodaji, nedavno je to otkrio i poverenik Vlade za Agrokor Ante Ramljak.

Ime ovog fonda se u kontekstu kovine Mercatora pojavljuje već gotovo čitavu deceniju. Fond upravlja sa 71 milijardom dolara vrednim portfeljom u kojeg je uljučeno gotovo 50 velikih kompanija širom sveta.

Gotovo 90 odsto ulagača ovog fonda dolazi iz SAD-a.

U CVC-u navode na deluju kao klasični hedge fond već kao dugoročni upravnici imovine – njihovi investitori moraju vezati svoj kapital na najmanje deset godina. Dobit im se isplaćuje tek nakon prodaje investicija.

Grupa Mercator u 2016. je poslovala s gubitkom od 72,7 miliona kuna, izvestili su krajem aprila iz tog trgovačkog lanca. Prodajni prihodi iznosili su oko 2,5 milijardi evra, što je 4,5 % manje nego u 2015. Niži prihodi Mercatora u prošloj godini, kako se navodi u poslovnom izveštaju, između ostalog su posledica prodaja kompanija Mediana i Intersport, odnosno dezinvestiranje i prodaja kompanija izvan osnovne poslovne delatnosti Mercatora. Kako se navodi, na tržištu Slovenije Mercator je prošle godine zabeležio pad prihoda za 4 %, u Srbiji za 6,5 %, u Hrvatskoj za 9,3 %, a u Bosni i Hercegovini za 3,7 %. Na tržištu Crne Gore,  prihodi Mercatora porasli su za 6,8 %.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Raspisan konkurs za socijalno preduzetništvo mladih
Next Beogradska berza: NIS najprometniji, akcionarima dividenda od 24,7 RSD po akciji

You might also like

Trgovina 0 Comments

Prvo otvaranje robne kuće „Ikea“ na leto 2017

U naredne dvije do tri nedelje Ikea kod Bubanj potoka počinje gradnju prve robne kuće u Srbiji, kaže direktor za razvoj Ikee za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić.

Najvažnije vesti 0 Comments

Miladin Ševarlić o PKB-u: Ni najsiromašniji seljak ne prodaje njivu ispred kućnog praga

Ni najsiromašniji seljak u najzabitijem selu Srbije nikada ne prodaje njivu ispred kućnog praga, ako nije životno ugrožen. A PKB je njiva ne ispred već u Beogradu – kućnom pragu

Kompanije 0 Comments

Jubilarni LaFerrari na aukciji plaćen 7 miliona dolara

Italijanski proizvođač naknadno je napravio jubilarni petstoti primerak modela LaFerrari, koji je nadmašio sva očekivanja dostigavši cenu od čak 7 miliona dolara, na dobrotvotornoj aukciji koja je organizovana radi pomoći nastradalima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply