Burberry: Profit nadmašio prognoze analitičara

Burberry: Profit nadmašio prognoze analitičara

Zarada Burberry grupe nadmašila je prognoze analitičara zahvaljujući rezanju troškova i poboljšanju trenda potrošnje u Kini.

To je poguralo poslovne rezultate britanskog proizvođača čuvenih mantila, koji se priprema za dolazak novog glavnog izvršnog direktora, javlja agencija “Bloomberg”.

Prilagođeni profit pre oporezivanja od 462,4 miliona funti (598,8 miliona dolara) u fiskalnoj godini završenoj 31. marta, nadmašio je prosečnu procenu analitičara od 457,1 milion funti, saopšteno je danas iz Burberry, čije su akcije skočile za čak 2,4 odsto.

Dobit je, međutim, manja za 21 odsto u odnosu na godinu dana ranije, budući da je kompanija upumpavala novac u oživljavanje rasta svog kozmetičkog biznisa i veleprodaje.

Burberry je naveo da se kreće ka ciljanom rezanju troškova od 100 miliona funti godišnje do 2019. Smanjenje troškova u minuloj fiskalnoj godini je delimično anulirao pad prodaje u Americi, gde je kompanija zatvorila neka prodajna mesta na lokacijama koje nisu elitne i skratila trajanje perioda rasprodaja u nastojanju da svoj brend učini poželjnijim.

Modna kuća iz Ujedinjenog Kraljevstva je navela da je njena poslovna jedinica koja se bavi aksesoarom nadmašila odeljenje odeće u prošloj fiskalnoj godini. Rast prodaje u kontinentalnom delu Kine je ubrzao u poslednjem kvartalu, zabeleživši dvocifren procenat u odnosu na jednocifren prethodne godine, istakli su iz Barberija.

Kompaniji je išlo na ruku slabljenje funte nakon prošlogodišnjeg glasanja za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, što je uvećalo prihod za 10 posto po osnovu kursnih razlika.

Burberry je povisio dividendu za proteklu fiskalnu godinu za 5,0 odsto.

Dolazeći generalni direktor Burberry, Marco Gobbetti, suočiće se sa pritiskom da osigura veći procenat rasta kada počne da radi u julu ove godine, ocenjuje “Bloomberg”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Osnovan pokret "Slobodni građani Srbije", Saša Janković predsednik
Next BiH: Banke u prvom kvartalu povećale profit za skoro 30 odsto

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Banke sve kreativnije uzimaju novac od građana

Banke su sve kreativnije u smišljanju načina na koji od građana zarađuju novac i praktično ne naplaćuju samo ono što im je zakonom zabranjeno.

Kompanije 0 Comments

Blockchain Tehnologies novi vlasnik proizvodnih hala novosadskog preduzeća Petar Drapšin

Imovina fabrike Petar Drapšin u stečaju prodata je na javnom nadmetanju u Novom Sadu za ukupno 320 miliona dinara.

Prehrambena industrija 0 Comments

Država preuzima ćuprijsku konditorsku fabriku

Ćuprijsku fabriku konditora Ravanica, koja je bila društveno preduzeće, preuzeće država.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply