Bitcoin probio vrednost od 2.000 dolara

Bitcoin probio vrednost od 2.000 dolara

Kriptovaluta bitcoin dostigla je rekordnu vrednost, nadmašivši cenu od 2.000 dolara prvi put u svojoj istoriji, prenosi portal Investopedija.

Na ovom cenovnom nivou, ukupna tržišna kapitalizacija bitcoina takođe se popela na zapanjujućih 32,92 milijarde dolara.

Cena ove kriptovalute je već mesecima na uzlaznoj putanji, a samo od početka aprila do danas je uzletela za bezmalo 65 procenata.

Bitcoin je prvi put prešao prag vrednosti od 1.000 dolara pre četiri godine, nakon čega je ubrzo pao.

Međutim, do kraja 2016. godine je ponovo vratio izgubljenu poziciju i trgovao se na koti od 1.000 dolara.

Ekonomisti kažu da je tome možda doprinela šira podrška velikih finansijskih institucija, kontinuirani rast transakcija u kriptovalutama i novi propisi Kine.

Ono što se dogodilo početkom ove godine, ipak je gotovo svakog iznenadilo.

Krajem aprila bitcoin se trgovao na oko 1.300 dolara, a za samo tri nedelje u maju cena mu je porasla za oko 50 posto, pri čemu je prošle nedelje ojačao za 12 posto.

Ipak, najveći razlog rasta njegove vrednosti je ogromna tražnja za bitcoinom u Japanu i Južnoj Koreji, gde mu cena povremeno skače i preko 2.300 dolara.

I pored ovolikog rasta vrednosti, bitcoin nije najveći dobitnik među kriptovalutama.

Naime, ripl, centralizovana valuta namenjena velikim bankama, skočila je u poslednjih nekoliko nedelja za 1.000 odsto, što je katapultiralo na drugo mesto među sličnim digitalnim valutama u smislu vrednosti, prema podacima platforme “Tec Crunc”.

Istovremeno, bitcoinov rival etereum takođe je ojačao na 130 dolara po kovanici, što je više nego dvostruka vrednost u odnosu na onu koju je imao pre mesec dana, navodi Investopedija.

Izvor: GdeInvestirati/Blic, Investopedija
Previous Svet dobija novo gorivo - led koji gori
Next Putin pomaže Venecueli da ublaži nestašicu hrane

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Kukuruz, cigarete i maline najznačajniji srpski izvozni proizvodi agrarnog porekla

Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije u 2016. godini ostvarili su izvoz vrednosti 3,2 milijarde američkih dolara, što je 11,9 odsto više u odnosu na rezultate iz 2015. godine.

Beogradska berza: Broj kompanija uključenih u Belex 15 svakodnevno se smanjuje

Činjenica je da Beogradska berza ima sve manji promet i da je sve marginalizovanija. Poređenja radi, ukupna vrednost prometa u 2016. više od tri puta manja je od prometa iz

Srednji kurs danas 118,0740

Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,0740 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply