Beogradska berza: Borba oko Energoprojekta u fokusu investitora, veliki skok Komercijalne banke

Beogradska berza: Borba oko Energoprojekta u fokusu investitora, veliki skok Komercijalne banke

Prošla je nedelja donela izuzetno slabu investicionu aktivnost na Beogradskoj berzi, uz oporavak repernih indeksa akcija. Ukupan promet u trgovanju dostigao je 119,1 milion RSD (967,2 hiljade evra), dok je indeks Belex15 porastao i drugu sedmicu zaredom, ovaj put 1,8% na nepunih 739 poena.

Foto: ocdn.eu

Foto: ocdn.eu

Ubedljivo najprometnija akcija bio je građevinar Energoprojekt holding koji je zabeležio realizaciju od 58,3 miliona RSD uz rast cene od skoro 7%. Akcije ove najveće domaće građevinske kompanije ponovo su stigle do nivoa od 1.500 RSD, nakon što se iznova rasplamsala borba između uprave kompanije i drugog po veličini akcionara posle države, firme Napred Razvoj. Napred je u petak dopunio dnevni red predstojeće skupštine akcionara sa dodatnim tačkama dnevnog reda koje se tiču smene postojeće uprave i imenovanja novih članova nadzornog odbora. Kao što je od ranije poznato, skupština će biti održana 8. juna, dok je presečni datum za uzimanje učešća na sednici (dan akcionara) 29. maj.

Solidan promet od 14,8 miliona RSD zabeležila je Galenika Fitofarmacija (FITO), i to uglavnom u cenovnom rasponu 2.630-2.650 RSD. Ova kompanija će u junu održati redovnu skupštinu akcionara, a uprava je predložila da se iz ostvarene dobiti akcionarima na ime dividende isplati 227 miliona RSD odnosno 86 RSD po akciji što po poslednjoj ceni od 2.700 RSD daje dividendni prinos od 3,2%.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je protekle sedmice blago oscilirala oko nivoa od 745 RSD uz promet od 11,3 milliona RSD, dok velike fluktuacije u ceni nije beležio ni Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) koji je nedelju okončao na 1.306 RSD uz promet od 9,8 miliona RSD.

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) porastao je nepunih 1% na 1.736 RSD uz trgovanje vredno 6,4 miliona RSD. Ova kompanija je objavila finansijske izveštaje za prva tri meseca iz kojih se vidi nastavak uspešnog trenda iz protekle godine. Glavno proizvodno preduzeće sistema, Metalac Posuđe, registrovalo je rast prihoda od 4,9% i rasta bruto dobiti od 14,2%, dok je ruska podružnica Metrot ostvarila skok prihoda od čak 53,2%.

komercijalna-banka1Pored Energoprojekta, najveći skok zabeležile su akcije Komercijalne banke (KMBN) koje su se domogle nivoa od 1.869 RSD. Ova najveća banka pod državnom kontrolom povećala je tokom sedmice tržišnu vrednost za 4,7%, uz skroman promet od 1,7 miliona RSD. Impol Seval (IMPL) je porastao 2,1% na 3.350 RSD uz promet od 2,4 miliona RSD, dok se Jedinstvo iz Sevojna (JESV) domoglo novog višegodišnjeg maksimuma od 4.900 RSD uz realzaciju od 1,2 miliona RSD.

Izvor:Wisebroker
Previous Azijske berze zabeležile rast, dolar i dalje slab
Next Sirija: Vladine snage preuzele kontrolu nad Homsom

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street pao treći dan zaredom zbog straha od trgovinskog rata

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale treći dan zaredom jer je najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD podstakla strahove ulagača od izbijanja trgovinskog rata,

Nenad Grujaničić: Strah državnih preduzeća od izlaska na berzu

Protekle sedmice dogodio se onaj jedan dan u godini kada visoki državni činovnici obrate pažnju na Beogradsku berzu, paradirajući na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji. Kao i skoro svake godine ponovo su se

Produktna berza: Značajno veći promet nego prošle nedelje, kukuruz dominantan u strukturi prometa

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio je 825 tona robe što je 2,4 puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply