Svetske berze: Indeksi pali zbog Trumpovih skandala

Svetske berze: Indeksi pali zbog Trumpovih skandala

Na svetskim berzama cene akcija su prošle nedelje pale jer ulagače zabrinjava neizvesnost u Washingtonu nakon niza skandala predsednika Donalda Trumpa zbog čega je porezna reforma pala u drugi plan.

Na Wall Streetu je prošle nedelje Dow Jones oslabio 0,4 %, na 20.804 boda, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 2.381 bod. Nasdaq indeks je skliznuo 0,6 %, na 6.083 boda.

U sredu su ti indeksi potonuli više od 1,7 %, najviše od septembra prošle godine, što je bila posledica ređanja političkih skandala u Washingtonu.

Nakon medijskih napisa da je Trump zatražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savetnika za sigurnost Michaela Flynna i otkrića da je Trump ruskom ministru spoljnih poslova odao poverljive informacije, opozicija i neki republikanci zatražili su nezavisnu istragu o mogućoj vezi između Trumpove predsedničke kampanje i Rusije, a zaređali su i pozivi za opoziv predsednika zbog upletanja u istragu.

Ministarstvo pravosuđa imenovalo je u četvrtak bivšeg direktora FBI-a Roberta Muellera posebnim tužiteljem u istrazi o, kako je to formulisalo, naporima ruske vlade da utiče na predsedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja.

Trump je to nazvao „najvećim lovom na veštice protiv jednog političara u američkoj istoriji”, no to je imenovanje malo umirilo ulagače na berzama, pa su u poslednja dva dana sedmice indeksi nadoknadili deo gubitaka.

Međutim, u fokusu ulagača i dalje će biti politička scena u Washingtonu jer su zbog tih skandala planovi Trumpove vlade o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, koji su mesecima podržavali rast cena akcija, pali u drugi plan.

„Pred nama su dva dana vikenda i imamo vremena da sednemo i razmislimo kako bi se ova situacija mogla razviti”, kaže Paul Nolte, direktor u kompaniji Kingsview Asset Management.

I na većini evropskih berzi cene akcija su prošle nedelje pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 1 %, na 12.638 bodova, a pariski CAC 1,5 %, na 5.324 boda. Londonski FTSE ojačao je 0,5 %, na 7.470 bodova.

A na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je protekle nedelje pao 1,5 %, na 19.590 bodova, što je njegov prvi pad nakon četiri nedelje rasta.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Grčka traži od EU i MMF-a rasterećenje duga
Next Srbija druga u Evropi po procentualnom rastu izvoza u dolarima u 2016.

You might also like

Produktna berza: Kukuruz najtrgovaniji, cena pšenice nastavila pad

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove nedelje je trgovano 4,225 tone robe, što je oko 122 odsto veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

Srednji kurs danas 118,1831

  Dinar je neznatno promenio vrednost prema evru u odnosu na utorak i zvanični srednji kurs iznosi 118,1831 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Svetske berze 4 Comments

NAJSIGURNIJA INVESTICIJA: Zlatne poluge od 1, 5, 10 i 100 grama dostupne i u Srbiji

Ulaganje u investiciono zlato, odnosno zlato najvise čistoće, predstavlja najsigurniji vid ulaganja, a kupci mogu biti i pravna i fizička lica u Srbiji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply