Grocka: Otvoren prvi pak centar za borovnice u Srbiji

Grocka: Otvoren prvi pak centar za borovnice u Srbiji

U prostorijama Hladnjača Brestovik, u beogradskoj opštini Grocka, nedavno je otvoren je prvi pak centar za borovnice u Srbiji.

Celokupna linija uvezena je od partnera iz Holandije. Tim zaposlenih pored plodova borovnice može da pakuje i sve vrste svežeg voća i povrća, po dogovoru sa kupcem koji tako stvara dodatnu vrednost svojih proizvoda.

Ovde se nalazi i sedište Voćarske zadruge Borovnica, a prema rečima Marka Nedeljkovića, zaduženog za odnose sa medijima Hladnjača Brestovik, kompanija nudi kompletan “know-how” i za sve potencijalne proizvođače – sadni materijal, treset, snabdevanje sistemima za protivgradnu zaštitu i navodnjavanje, stručne konsultacije oko prihrane i zaštite biljaka…

On podseća da je na svečanom otvaranju potpisan i Memorandum o saradnji sa najvećim proizvođačem sadnica borovnice u EU – kompanijom Gospodarstwo Ogrodnicze, vlasnika Tadeuša Kusibabe iz Poljske, čime su Hladnjače Brestovik postale zastupnik za tržište Srbije.

Skladišni kapacitet 1.400 tona

Hladnjače Brestovik osnovane su u januaru 2017. godine. Uz skladišni kapacitet od 1.400 tona, na površini od 1.550 m2, predstavljaju moderni distributivni centar za promet voća i povrća u svežem i zamrznutom stanju. Bave se otkupom i skladištenjem borovnica, kao i jabuke, kruške, trešnje, višnje, šljive, kajsije, breskve, a takođe nude i usluge pakovanja i distribucije voća i povrća.

“Izgradnja hladnjača trajala je 210 dana. Instalirali smo najsavremeniju nemačku opremu, što jeste bilo skuplje rešenje, ali nismo želeli da pravimo kompromis oko načina čuvanja i skladištenja voća. Na ovaj način smo konkurentni sa stranim takmacima. Takođe, posedujemo i vozni park u kome su trenutno i dva kamiona-hladnjače”, kaže Marko Nedeljković i dodaje da su za izgradnju i opremanje koristili bankarske kredite, ali očekuju i određene državne subvencije.

Kompanija trenutno ima devetoro zaposlenih, a sarađuje sa proizvođačima voća i povrća od kojih otkupljuje proizvode, kao i sa stranim partnerima. Takođe, potpisali su ugovore o snabdevanju sa svim domaćim maloprodajnim lancima. Prema rečima našeg sagovornika, glavni cilj Hladnjača Brestovik je da, “uz pomoć stručnih kadrova i zdravim vezama sa renomiranim svetskim kompanijama”, razvija agrar u gročanskom kraju i u čitavoj Srbiji.

“Iskustvo koje poseduju naši uzgajivači rezultira visokokvalitetnim plodovima voća i povrća koji zadovoljavaju i najprobirljivije ukuse potrošača – ističe Nedeljković i navodi da je njihova baza svežeg i zamrznutog voća i povrća jedna od najvećih u Srbiji, sa lokacija koje su prepoznate kao lokaliteti najvišeg kvaliteta.

Strateška saradnja sa porodicom Raković

Hladnjače Brestovik rade u kooperativi sa porodicom Raković i njihovim poljoprivrednim gazdinstvom koje su prepoznale kao strateškog partnera u podizanju zasada i osnivanju kompanje. Na čelu porodice je Dobrica Raković, dobitnik priznanja za najveća dostignuća u poljoprivredi 2015. godine, koji inače pripada trećoj generaciji poljoprivrednih proizvođača, dok je njegov sin Dejan postao direktor Hladnjača.

“Porodica Dobrice Rakovića poseduje ukupno 35 hektara parcela pod voćem, od čega su u najvećem broju zastupljeni zasadi visokožbunaste borovnice, na 8 hektara i sa više od 20.000 sadnica. Kao jedni od osnivača Voćarske zadruge Borovnica, Rakovići se mogu smatrati pionirom organizovanog uzgoja borovnica u Srbiji. Tu su još i zasadi jabuka, kajsija, breskve, trešnje, višnje, na 27 hektara”, objašnjava Marko Nedeljković uz napomenu da tradicija uzgoja voća u ovoj porodici datira od 60-ih godina prošlog veka, a osavremenjena je modernim dostignućima.

Sagovornik eKapije ističe i da su Rakovići uvek spremni da izađu u susret svim poljoprivrednicima, kao i ljudima koji bi to želeli da postanu.

Marko Nedeljković ocenjuje da je konkurencija na srpskom tržištu veoma jaka, ali da očekuju uspeh na tržištu, prevashodno zahvaljujući izuzetnoj tehnologiju koju poseduju.

“Čekamo i pravi trenutak za početak primene određenih inovacija u trgovini voćarskim i povrtarskim proizvodima.”

Nedeljković navodi da su u Hladnjačama Brestovik posebno ponosni na saradnju sa mnogobrojnim stručnjacima, profesorima sa beogradskog i novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, kao i sa Institutom za voćarstvo u Čačku.

“Ogledna polja Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna su na delovima naših zasada, a rezultati koje nam dostavlja profesorka dr Jasminka Milivojević su dragoceni, i za nauku i za praksu”.

Sagovornik eKapije najavljuje da Hladnjače Brestovik u narednom periodu planiraju nastavak otkupa voća i povrća, uz kreiranje baze strateških partnera.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Dinar stabilan, u četvrtak 123,15 dinara za evro
Next Beograd na vodi: Bulevar "koči" jedna kuća

You might also like

Banke i finansije

Fed kaznio BNP Paribas sa 246 miliona dolara zbog manipulacije kursevima

Američka centralna banka Fed kaznila je francusku banku BNP Paribas s 246 miliona dolara, što je najnoviji slučaj u skandalu s valutnim manipulacijama, koji je dosad doveo do milijardi dolara kazni na obe

Prehrambena industrija

Podravka: Neto dobit potonula 62 odsto

Grupa Podravka je za prvih devet ovogodišnjih meseci iskazala 62 posto nižu neto dobit nego u istom razdoblju lani, u iznosu od 54,1 miliona kuna, naspram 142,2 miliona kuna dobiti

Preduzetništvo

Stočari u Srbiji od 1. januara imaju pravo na podsticaje od pet do 20.000 dinara po grlu

Poljoprivrednici koji se bave stočarstvom moći će od 1. januara 2017. da računaju na podsticaje za proizvodnju junećeg mesa, kako bi se i ova vrsta stočarske proizvodnje unapredila s obzirom