Usvojen novi Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije

Usvojen novi Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije

Vladino Koordinaciono telo za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije usvojilo je danas novi Akcioni plan za 2017. i 2018. koji predviđa povećanje broja mera i intenziviranje aktivnosti resornih institucija na smanjenju obima nelegalne trgovine, neprijavljenog rada i utaje poreza.

Novi Akcioni plan ima 107 mera, a fokus je na uspostavljanju efikasnijeg nadzora nad tokovima u sivoj zoni, unapređenje funkcionisanja fiskalnog sistema i smanjenje administrativnog opterećenja za privredu i građane.

Kako se navodi u saopštenju NALED-a, jedna od novina su mere za jačanje kapaciteta Poreske uprave.

Kada je reč o prioritetima Akcionog plana u drugoj polovini ove godine, predsedavajući NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić istakao je na sednici da će to biti izrada softvera e-inspektor, koji će ujednačiti postupanje inspekcijskih organa.

Među prioritetima biće i sprovođenje zajedničkih obuka tužilaštava i inspekcija radi efikasnijeg procesuiranja i sankcionisanja poslovanja u sivom.

Pitić je rekao da tokom 2018. počinju sa radom posebna odeljenja tužilaštava koja će se baviti istragom finansijskog kriminala

“Privreda očekuje sistemsko unapređenje u ovoj oblasti, imajući u vidu dosadašnje skromne rezultate u dinamici rešavanja predmeta i osuđivanja počinilaca tako da je rizik nezakonitog rada bio minimalan”, rekao je Pitić, a navedeno je u saopštenju.

Posebna pažnja u Akcionom planu posvećena je najosetljivijim grupama, mladima i nezaposlenim početnicima u poslovanju, a kako bi im se olakšalo pokretanje biznisa i legalno poslovanje, predviđena je izrada podsticaja, kao i izmena sistema paušalnog oporezivanja.

U cilju unapređenja fiskalizacije i proširenja obuhvata predviđena je izrada novog zakona o fiskalizaciji čija bi primena startovala u 2018. godini i uvela veću pravičnost na tržištu, smanjila administrativne i tehničke troškove privredi i povećala efikasnost u kontroli plaćanja PDV-a

Koordinaciono telo usvojilo je danas i rezultate na suzbijanju sive ekonomije u prošloj godini.

Zaključeno je da je najveći doprinos boljoj naplati poreskih prihoda za 122 milijarde dinara u odnosu na 2015. dalo sprovođenje mera Nacionalnog programa za efikasno postupanje inspekcijskih organa i Poreske uprave.

Naplata PDV-a veća je za 37,5 milijardi dinara, akciza za 29,8 milijardi i poreza na dohodak građana za 8,3 milijardi.

Tokom prošle godine u 245.392 inspekcijske kontrole otkriveno je 3.656 neregistrovanih firmi.

Inspektorat za rad tokom 53.069 nadzora zatekao je 19.472 osobe koje rade na crno nakon čega je za 90 odsto njih zasnovan radni odnos.

Uprkos odličnim rezultatima, ocenjeno je da neophodno preduzeti dodatne aktivnosti na rešavanju problema neformalno zaposlenih kojih je u poslednjem kvartalu 2016. godine bilo oko 570.000, od čega dve trećine radi u poljoprivredi.

U cilju regulisanja njihovog statusa, Ministarstvo za rad zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, NALED-om i resornim državnim organima pokrenuo je izradu zakona o sezonskom radu u poljoprivredi.

Značajni rezultati ostvareni su i u jačanju poreske discipline i kulture.

Prema podacima Poreske uprave za prvi kvartal, tokom kojeg je realizovana nagradna igra “Uzmi račun i pobedi” zabeležen je rast prometa evidentiranog preko fiskalnih kasa za 7,64 odsto od čega je najveći skok, 33,84 odsto registrovan kod “malih” obveznika kod kojih je siva ekonomija najzastupljenija.

Građani su se ohrabrili da češće prijavljuju neizdavanje fiskalnih računa tako da je broj prijava u prvom kvartalu skočio za 47,3 odsto u odnosu na isto tromesečje prošle godine.

Takođe, poreski inspektori su uočili za četvrtinu manje nepravilnosti u izdavanju računa prilikom kontrola radnji i privremeno su zatvorili manje objekata.

Izvor:Tanjug
Previous MK Commerce proglašen za najvećeg izvoznika žitarica u Srbiji
Next Dolar u padu zbog političkih previranja u Vašingtonu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Kineski juan postaje rezervna valuta u Africi?

Države Istočne i Južne Afrike razmatraju mogućnost da koriste juan kao rezervnu valutu.

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Padu inflacije u maju doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata

Padu inflacije u maju za 0,5 odsto u odnosu na april najviše je doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Makroekonomija 0 Comments

Usporen pad privrede Rusije

Ruska ekonomija je i u trećem ovogodišnjem kvartalu pala, ali je reč o najnižoj stopi pada od početka prošle godine kada je ekonomija te zemlje krenula silaznom putanjom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply