Kineske fabrike posustale u aprilu

Kineske fabrike posustale u aprilu

Proizvodnja u kineskim fabrikama i radionicama naglo je posustala u aprilu.

Kao razlog slabije proizvodnje navode se pooštreni uslovi kreditiranja u drugoj najvećoj ekonomiji sveta, ali i slabija tražnje, pokazuju objavljeni podaci.

Industrijska proizvodnja je porasla u aprilu za 6,5 % u odnosu na prošlu godinu, objavio je Državni zavod za statistiku (NBS), u odnosu na rast od 7,6 %u martu i naspram prognoza analitičara u anketi Bloomberg Newsa da će rast biti 7,0 %. I ostali pokazatelji su razočarali, navodi njujorška agencija.

Trgovina na malo je u aprilu povećana za 10,7 % međugodišnje, što je takođe slabije od martovskog rasta i očekivanih 10,8 %.

Ulaganja u nepokretnu imovinu, koja predstavljaju meru potrošnje u nekretnine, puteve i mostove, izuzimajući ruralna područja, porasla su za 8,9 % u prva četiri meseca ove godine u odnosu na 9,2 % u periodu od januara do kraja marta.

Podaci dolaze u vreme dok je Kina domaćin međunarodnog samita na kom predstavlja svoj plan Puta svile, ambiciozan infrastrukturni projekat koji treba, kako se očekuje, da oživi drevne trgovačke puteve i udahne život njenoj ekonomiji.

Kineska privreda je u prva tri meseca ove godine zabeležila rast bolji od očekivanja od 6,9 %, ulivajući nadu da se ekonomija stabilizuje nakon stope rasta od 6,7 % u 2016. godini, što je najsporiji tempo u četvrt veka.

Analitičari, međutim, očekuju dalje usporavanje ove godine, a vlada u Pekingu je u martu srezala ciljani rast za 2017. godinu na “oko 6,5 %”. 

Izvor: GdeInvestirati/Capital, Bloomberg
Previous Azijske berze pale, dolar pod pritiskom
Next Francuska kaznila Facebook sa 150.000 dolara

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

U 2016. godini utajeno 20 milijardi dinara poreza

Visina utajenog poreza koji su inspektori otkrili tokom 2016. godine iznosi gotovo 20 milijardi dinara.

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo Bank: Prognoza za drugi kvartal 2017 – evropske akcije će nadmašiti američke i japanske

Reflatorno trgovanje koje je počelo pre pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD ubrzalo se u prvom kvartalu uz poboljšanje globalnih ekonomskih podataka i iznenađenje nasuprot očekivanjima. Akcije na

Najvažnije vesti 0 Comments

Forum u Pekingu: Evropske zemlje odbacile kineski tekst o trgovini

Deo evropskih zemalja koje učestvuju na samitu Novi putevi svile u Kini odbijaju da stanu uz saopštenje o trgovini koje priprema Kina jer nije dovoljni pažnje posvećeno poštovanju standarda na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply