Kineske fabrike posustale u aprilu

Kineske fabrike posustale u aprilu

Proizvodnja u kineskim fabrikama i radionicama naglo je posustala u aprilu.

Kao razlog slabije proizvodnje navode se pooštreni uslovi kreditiranja u drugoj najvećoj ekonomiji sveta, ali i slabija tražnje, pokazuju objavljeni podaci.

Industrijska proizvodnja je porasla u aprilu za 6,5 % u odnosu na prošlu godinu, objavio je Državni zavod za statistiku (NBS), u odnosu na rast od 7,6 %u martu i naspram prognoza analitičara u anketi Bloomberg Newsa da će rast biti 7,0 %. I ostali pokazatelji su razočarali, navodi njujorška agencija.

Trgovina na malo je u aprilu povećana za 10,7 % međugodišnje, što je takođe slabije od martovskog rasta i očekivanih 10,8 %.

Ulaganja u nepokretnu imovinu, koja predstavljaju meru potrošnje u nekretnine, puteve i mostove, izuzimajući ruralna područja, porasla su za 8,9 % u prva četiri meseca ove godine u odnosu na 9,2 % u periodu od januara do kraja marta.

Podaci dolaze u vreme dok je Kina domaćin međunarodnog samita na kom predstavlja svoj plan Puta svile, ambiciozan infrastrukturni projekat koji treba, kako se očekuje, da oživi drevne trgovačke puteve i udahne život njenoj ekonomiji.

Kineska privreda je u prva tri meseca ove godine zabeležila rast bolji od očekivanja od 6,9 %, ulivajući nadu da se ekonomija stabilizuje nakon stope rasta od 6,7 % u 2016. godini, što je najsporiji tempo u četvrt veka.

Analitičari, međutim, očekuju dalje usporavanje ove godine, a vlada u Pekingu je u martu srezala ciljani rast za 2017. godinu na “oko 6,5 %”. 

Izvor: GdeInvestirati/Capital, Bloomberg
Previous Azijske berze pale, dolar pod pritiskom
Next Francuska kaznila Facebook sa 150.000 dolara

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

SAD: Javni dug probio 20.000 milijardi dolara

Javni dug SAD je, prvi put u istoriji te države, probio granicu od 20.000 milijardi dolara, nakon što je Bela kuća dozvolila Ministarstvu finansija da pozajmi dodatna sredstva, prenosi Business

Makroekonomija 0 Comments

Švajcarci udvostručili investicije u Srbiju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Švajcarskoj u četvrtak 8. decembra, izjavio je da su u poslednje dve godine švajcarske investicije u Srbiji gotovo udvostručene i iznose približno

Makroekonomija 0 Comments

Island: Ukida se kontrola kapitala osam godina nakon krize

Island će od sutra ukinuti gotovo sve preostale kontrole na kretanje kapitala, čime će građanima, korporacijama i penzionim fondovima omogućiti pun pristup globalnim tržištima kapitala, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply