Dva scenarija za spas RTB Bor; Uskoro tender za Galeniku

Dva scenarija za spas RTB Bor; Uskoro tender za Galeniku

Srbija istovremeno kroz dva tendera traži i profesionalnog menadžera i privatizacionog savetnika za strateškog partnera za RTB Bor, piše današnja “Politika”.

Dok 28. maja ističe rok da zainteresovani upravljači dostave svoje ponude za rukovođenje firmom, do 1. juna otvoren je poziv za konsultante koji bi trebalo da pripreme i realizuju javni poziv privlačenja strateškog investitora.

“To znači da vlada za ovu kompaniju ima dva spremna scenarija i da je odlučila da istovremeno primeni oba. Scenario A podrazumeva da u direktorsku fotelju umesto Blagoja Spaskovskog sedne tim profesionalnih menadžera, dok scenario B znači dolazak strateškog partnera u Bor”, piše list.

“Politika” postavlja pitanje sudaraju li se u praksi ova dva tendera i hoće li zainteresovani investitor, koji bi u RTB Bor trebalo da donese i svoj novac, pristati da njegovom investicijom upravlja neko drugi.

Oglas za privatizacionog savetnika objavljen je u “Fajnenšel tajmsu” paralelno sa javnim pozivom za izbor profesionalnog menadžmenta koji je objavljen u “Politici”.

Konsultant koji dobije posao na ovom tenderu trebalo bi da predloži model po kome će strateški partner ući u RTB Bor. Na stolu je pet mogućnosti. Prva podrazumeva primenu mera iz “Unapred pripremljenog plana reorganizacije”, dok druga znači zajedničko ulaganje RTB Bor kroz javno privatno partnerstvo. Biće razmotrena mogućnost privatizacije ili osnivanje novih privrednih subjekata ali i prodaja kapitala i imovine preduzeća, kao i dokapitalizacija RTB Bor grupe i njegovih zavisnih društava. Moguća je i kombinacija svih ovih mera, piše “Politika”.

foto: rs.n1info.com

foto: rs.n1info.com

Uskoro poziv za dokapitalizaciju RTB Bor i tender za Galeniku

Ministarstvo privrede trebalo bi uskoro da raspiše javni poziv za dokapitalizaciju RTB Bor, kao i novi tender za prodaju Galenike, najavio je danas državni sekretar u ministarstvu privrede Milun Trivunac.

Navodeći da ima više potencijalno zainteresovanih za RTB Bor, te da je premijer Aleksandar Vučić najavio i mogućnost kineskih investicija, Trivunac je na sednici skupštinskog Odbora za privredu rekao da je za RTB Bor neophodno naći strateškog partnera kroz dokapitalizaciju.

Pored nalaženja strateškog partnera, kaže Trivunac, cilj je i investiranje u rudnik kako bi se iskoristio pun kapacitet Topinice.

Trenutno je, navodi, na snazi produženje oglasa za mesec dana za profesionalizaciju menadžmenta, a govoreći o problemima RTB Bor, kaže da je najveći među njima slaba investiranost u rudarsku aktivnost.

Kako je naveo, situacija u RTB Bor je bolja nego pre dve godine, kada je drastično pala cena bakra na svetskom tržištu i kada se RTB Bor suočio sa problemima, pre svega likvidnosti.

Sada, kaže, RTB Bor servisira svoje obaveze, plaća račune za struju i obaveze po reprogramu duga, a situacija je značajno bolja jer je porasla cena bakra na svetskom tržištu.

Izrazio je očekivanje da će što pre biti objavljen i novi tender za prodaju Galenike, navodeći da su veliki dugovi najveći problem tog preduzeća.

Precizirao je da je dug Galenike 71 milion evra, od čega 60 miliona evra prema istim komercijalnim bankama, a uz garancije države deo se može otpisati.

Izvor:Tanjug
Previous Francuska kaznila Facebook sa 150.000 dolara
Next Iranci u petak na predsedničkim izborima odlučuju o otvaranju ili izolaciji

You might also like

Kompanije 0 Comments

Vlasnik Corone učinio komšije milionerima

Antonio Fernandez, direktor kompanije koja je proizvela pivo Corona, sve svoje komšije malog španskog sela Cerezales del Condado, u kojem je rođen, učinio je milionerima.

Trgovina 0 Comments

Ikea pod istragom zbog poreza u Holandiji

Evropska unija otvorila je istragu protiv švedske kompanije Ikea zbog njenih poreskih aranžmana u Holandiji.

Tema dana 0 Comments

Bivši radnici Staklare traže preispitivanje stečaja i socijalni program

Bivši radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu traže od Apelacionog suda da preispita odluku o stečaju, a od države socijalni program, rečeno je na sastanku sa predstavnicima Samostalnog sindikata opštine

3 Comments

 1. СПАС РТБ БОР БЕЗ СПАСА?! До сада су расписивани много тендери за спашавање РТБ Бор, али није се ништа предузело да се спаси од актуелног менаџмента. А сада су расписана, не знам по који пут, још два тендера за спашавање комбината бакра. Решавање проблематике РТБ Бор, гомилана годинама, као да се не жели разрешити. Избор професионалног менаџмента, једном одложен, а сада се одлаже још за месец дана, а уједно се тражи стратешки партнер. Ово све ми личи да власти хоће, по сваку цену, да задрже актуелни менаџмент на челу са Спасковским, а РТБ Бор тоне све дубље и дубље и очекује се да задњи који изађе из тог тунела “угаси” светло, уколико већ није угашено. Такође, толиког утрошеног времена за клечање наших вођа и пужења пред кинеским вођама, досадиће и сами соби. Жута штампа је презасићена информацијама о смени челника РТБ Бор, а то се следеће ноћи заборави, затим само што није доведен професионални менаџмент, као да овај Сосин је аматерски и не прима плату за менаџерисања, а при томе већ постиже рекорде у производњи и профиту, с једне стране, а с друге, власти износе пословање РТБ Бор са губицима, а менаџмент, стидљиво кажу, да је неспособан. Да ли се види крај ове агоније и епопеје? Не, све док ведри и облачи актуелни челник. Он се толико утрошио на послу, па је време да мало одлежи. „Јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама“ (како рече недавно АВ), поготову ако је та птица солидан прелетач.
  • Dr Miggyy
   May 18, 21:03 Reply
   A ZAŠTO TAKO SA RTB BOR-om? Restrukturiranje RTB Bor, nakon usvajanja UPPR-a 2016. g, otpisivanje dugovanja, raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmenta, koji je dva puta produžavan na po mesec dana, raspisan konkurs za strateškog partnera i konkurs za privatizacionog savetnika. Ovakvo odugovlačenje i zadržavanje aktuelnog menadžmenta, amaterskog ili profesionalnog, samo se nastavlja agonija stara desetak godina. Po svemu sudeći debelo se mulja mutna voda od strane čelnika RTB Bor i vlasti ili nisu spremni za realizaciju samopostavljenih si zadataka u vezi restrukturiranja kombinata bakra. Vreme teče, sve se vidi! Ovde treba navesti da nije izgrađena nova topionica već linija topljenja i fabrika sumporne kiseline. Nisu dokazane, tehničke i funkcionalne garancije, već je 27. marta 2015. godine director projekta potpisao sa SNC Lavalinom primopredaju objekata u celini, a kada se desio požar u fabrici sumporne kiseline, čelnik RTB Bor je svu krivicu svalio na SNC Lavalin, ali nije smeo da ga tuži, samo mu presudio u medijima. Na sudu bi se SNC zaštitio potpisanom primopredajom objekata. Sledeća nebuloza je da su postignuti bolji rezultati rada od ugovorenih, tehnološko iskorišćenje bakra 98,5%, a ja nudim opkladu, da je ono 80-90%, a za postignutom rekordnom proizvodnjom i profitom ne postoje dobre reči.
 2. "rtb bor"
  May 20, 08:53 Reply
  CILJ OPRAVDAVA SREDSTVA?! Na postrojenju za proizvodnju sumporne kiseline u topionici RTB Bor se desio strašan požar 2015. g. Taj slučaj svojevremeno ga ocenio čelnik RTB Bor, partijski kadar svake vlasti, kao mala greška i sanacija veoma malo će koštati. Sada je izjavio da će tužiti firmu koja je ugovorila posao, kanadski SNC Lavalin, a pre požara je potpisana primopredaja sa kobajagi ostvarenih garancija, prema ugovoru. Prva nebuloza: za opravdanost arbitraže (zašto se čekalo dve godine) procenu će uraditi Građevinski fakultet i prof. Ivković, koji je kao građevinac, vršio nadzor nad ugradnjom opreme i sprovođenjem tehnologije, jer je angažovan nakon završetka građevinskih radova. Druga nebuloza: čelnik RTB Bor je izvestio medije da su stručnjaci kanadske EDC banke ocenili da su postignuti najbolji ekološki uslovi kvalitetan vazduh u Boru. Neće nas iznenaditi, ukoliko za poslove koji se obavljaju u RTB Bor za predviđanja i ocenu rezultata zatraži usluge neke vračke. Ovde stručnost nije bitna, bitno je da se potvrde želje menadžmenta RTB Bor i njegovog čelnika.

Leave a Reply